Гликоген. Мускулен и чернодробен гликоген.

glikogen

Описание на гликогена

Всички сложни въглехдрати, поети чрез твърдата храна или под формата на хранителна добавка (суплемент), попадайки в кръвта се разграждат в организма до глюкоза. Глюкозата е основният монозахарид – градивен елемент на всички сложни въглехидрати и енергиен източник. Мозъка и всички негови клетки например, използват над 3/5 от постъпващата в организма глюкоза. Тайната на храненето и диетите е, поетата въглехидратна храна, разградена до глюкоза да се отложи под формата на гликоген (зареждане с гликоген) в черния дроб и мускулите ни. Където всъщност и я мястото. Останалата глюкоза отива директно в мастните клетки, под формата на ненужна все пак мастна тъкан и подкожни мазнини.

Гликогенът в черният дроб е склад, своевременен резерв, но той е в малки количества и се изчерпва за 12-24 часа. В черният дроб, наличния чернодробен гликоген може да бъде от 50 до 90 грама. В мускулите, гликогенът е значително в по-голямо количество и достига до 400 грама тегло (съдържание). Гликогенът е най-важния по своята същност резервен полизахарид в животинските организми. Гликогена по структура е силно разклонен хомо (еднокомпонентен) полизахарид съдържащ т.нар. “точки на разкланяне”. Точките на разкланяне на гликогена са през 5-6 глюкозидни остатъка докато в амилопектина са пред 8-12 остатъка.

belchohristovcom_266.jpg

Функцията на гликогена в мускулите

Мускулният гликоген доставя енергия, т.е. енергия за мускулна работа – например за мускулното съкращение. Глюкозата се доставя не като свободна молекула, а като глюкозо-1-фосфат. В това състояние тя не напуска клетката, а се разгражда в нея. Когато мускула е натоварен до 3 мининути, това усилие е свързано само с разграждането на глюкоза. Когато натоварването е по-продължително започва да се разграждат и други вещества предимно мастни киселини и дори мускулна тъкан.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Функцията на гликогена в черния дроб

Чернодробния гликоген изпълнява доставна функция. Той се разгражда до свободна глюкоза, която не остава в клетките, а постъпва в кръвообращението. Чрез кръвта глюкозата се разнася до всички клетки които имат нужда от нея, на първо място е мозъка, той окислява глюкозата за своите енергийни нужди и на второ място са мускулите.

Обратно към раздел “Анатомия и физиология”.

Белчо Христов

Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
BelchoHristov.Net

E-mail бюлетин?

Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

Креатин за мускулна маса – начин на прием и дози

Креатинът, особено в комбинация с глутамин, е единствената добавка, която взета дори за първи път от сериозно трениращи действа осезаемо....