fbpx

Хранене преди тренировка – предтренировъчно хранене

Хранене преди тренировка – предтренировъчно хранене

Храненето преди тренировка е едно от най-важните хранения за деня! Запомнете този постулат и сте на 1/2 експерт по хранене. Въпросът е:

Какво да бъде храненето преди фитнес тренировка?

Фитнес тренировките са анаеробни. Това означава, че основен източник на енергия е наличният ви мускулен гликоген – мускулното гориво на клетката. Независимо каква ви е целта: здраве, мускулна маса или отслабване, предтренировъчното хранене ви е задължително!

Колко време да ядем преди тренировка?

Правилото и за трите вида цели (тренировки за здраве, мускулна маса и отслабване) включва хранене около 90 мин преди физическото занимания – вашата фитнес тренировка. Не по-рано и не по-късно! 90 мин са напълно достатъчни храната да бъде усвоена именно преди вашите физически занимания. Отделно, стомахът да ви е спокоен, прибран и сит.

За да спазите точно тези ползи и условия, трябва да знаете каква храна да консумирате. Една грешна стъпка, и всичко ще отиде по … сещате се.

Какво да съдържа храната преди тренировка?

Именно защото фитнес тренировката е силова (дори и след това да имате кардио – аеробна тренировка), на вас ви трябва нужният набор и хранене от макронутриенти: протеин и комплексни захари – въглехидрати.

Преди да ви споделя какво да ядете, запомнете, че е грешка да консумирате прости въглехидрати в предтренировъчното хранене и непосредствено преди тренировка. Погрешно е и да считате, че простите въглехидрати дават бърз прилив от енергия. Не! Те единствено покачван нивата ви на инсулин, което не е добре за всеки един от трите вида тренировки – за здраве, мускулна маса и отслабване.

Т.е. не трябва да ядете храни като плодове, мед, сушени плодове (стафиди, фурми и т.н.) или лоши храни като вафли, шоколад или каквото други съм виждам по залите – солети, дюнер, кроасан и т.н.

Правилната предтренировъчна храна включва микс от комплексни въглехидрати и протеин! Съотношението на тези два макронутриента е точно 50:50. За да разберете колко калории да съдържа, според индивидуалните ви особености, моля за целта вижте това в моята книга “Фитнес и Хранене”.

Източници на протеин

Подреждам ви ги в хронология, съвпадаща с най-добрите опции:

  • яйчен белтък
  • пилешко месо
  • телешко месо
  • риба
  • извара

Източници на комплексни захари – въглехидрати

Подреждам ви ги в хронология, съвпадаща с най-добрите опции:

  • фини овесени ядки
  • кафяв ориз
  • ръжени макарони
  • пълнозърнест с цели семена хляб

Изводи за предтренировъчните хранения

Извода ви трябва да е един: грижа и уважение към това, което ще ядете. А трябва да ядете, за да имате материални резултати – по-добро усещане по време на тренировката, по-добро възстановяване и ако ползвате хранителни добавки – всъщност предтренировъчното хранене определя техния ефект и смисъл. Ако още не вярвате, давам следния пример – бихте ли тръгнали надалеч с кола, без напълнен резервоар?

Направете си удачен и вкусен микс от протеин и комплексен захарид от посочените варианти и опции. Яжте храната печена, варена или обработена във фурна. Но не и пържена, с маринати и други тежки сосове. Т.е. – термичната обработка е също важна. А ако пренебрегвате често тези споделени правила в предтренировъчното хранене – ами забравете за фитнес резултати!

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив