Прекаленa консумация на плодове увеличава триглицеридите!

Прекаленa консумация на плодове увеличава триглицеридите!

„Яжте плодове, за да сте заредени с витамини!“ е постулат, който трябва незабавно да бъде или подобрен като твърдение в учебниците по биология, или да не се „поднася“ в такъв „категоричен вид“. Защото е некоректно и невярно твърдение. Във следващите редове, ще видите сами защо. Но преди това, какво предизвикват плодовете като вид храна в организма ни? Отговорът е – отделяне на инсулин в кръвта ни.

Какво е „инсулинов удар“?

Едно от последните и най-фанатично проповядвани модни увлечения в областта на диетите е инсулиновият удар. Какво представлява той? Как действа? Както подсказва и самото наименование, инсулиновият удар е натоварването на мускулите в оргабизма ни с огромни количества инсулин, за да се стимулира тяхното възстановяване и растеж.

БЕЗА ПАНИКА! Тук става дума за мускулатура, с която се придвижваме от точка А до точка Б, живеем своя собствен социален живот, предвижваме се и живеем. Под „мускули“, не си представяйте „нацепените“ плажни батки … а нещото, без което дори не можем да се изразяваме – лицевата мускулатура. Виждате, под мускули тук визирам и изправячите на гръбначния стълб, междуребрените, подмишничните и т.н.

Всички знаем, че инсулинът е високо анаболен хормон и поради това трябва да се „вкарва“ в системата периодично. Тъй като е анаболен (изграждащ) хормон, трябва да знаем, че прекомерното стимулиране на която и да е биологична функция води до отрицателни резултати. Добре ли се отразява инсулинът или зле за нас, в крайна сметка? Въпросът не е толкова прост колкото вярваме или се надяваме, че е.

Проблемът с инсулина е свързан с количеството, което се отделя в организма. Простите въглехидрати (плодовете) наистина предизвикват силно отделяне на инсулин, но това може и да се окаже лошо в зависимост от това как организма се справя с това голямо натоварване. Като се поемат въглехидрати (храни с висок гликемичен индекс) след физическо натоварване (тежка физическа работа, енергоемки процеси по време на деня, тренировка за здраве и др.) се създават условия за производство на големи количества инсулин в организма.

Оказва ли се консумацията на плодове дори фатална за нивата на триглицериди?

Да! Яжте много плодове, казано ето така, може и да е фатално за някои! Ако спазите уговорката да ядете основно плодове, черният дроб ще ги заработва, за да възстанови равновесието като преработва излишъка от инсулин в триглицерид (което си е вид мазнина за организма), която веднага се отлага в организма като телесна мазнина. (Levine R. Luft R. Eds. Advances in Metabolic Disorders, Vol. 9 New York Academic Press, 1978.)

Това откритие е доказателство срещу онези, които предполагат, че всичкият произведен инсулин се отправя към мускулите за натрупване на необходимите запаси. Ето защо, задължително трябва да отговорим на въпроса кое е правилното. Уточнявам – не казвам да не ядете плодове, основния въпрос е в количеството!

Плодовете са част от здравословната диета, но твърде много плодове може да попречи на способността ви да понижавате триглицеридите в организма ви. Плодовете съдържат различни количества фруктоза, вид монозахарид (захар), който се намира в някои храни. Хората, които имат високи триглицериди, трябва да ограничат приема на фруктоза до не повече от 50 до 100 грама на ден! Излишната фруктоза повишава триглицеридите!

Организмът непременно се стреми към бърза реакция. Запасите от инсулин бързо скачат нагоре, само за да изчезнат в склада за мазнини, оставяйки организма в състояние на непрекъснато търсене на нови количества. Трениращият за здраве например продължава да „смучи захари, знаейки“, докато се не се почувства твърде слаб и преситен (въпреки празните калории), за да се „сети“ да поеме протеини или сложен въглехидрат – т.е. да спази правилото за следтренировъчно хранене. Като следствие от това, организмът изпитва състояние на лишение с ниско ниво на възстановяване на гликогена и нулево ниво на възстановяване на азота.

Ако е трудно да отхвърлим една теория с едновековна история, то поне трябва да я прилагаме след като сме поставили необходимите хранителни съставки на местата им (клетъчно хранене според нуждите ни), а не преди това.

Какви решения същестуват?

Единият вариант е да се храните наистина на клетъчно ниво! Да знаете точно колко глюкоза и фруктоза вашето тяло изисква, за да я осигурите. Ако тук вече говорим за вашият апетит, ползвайте инсулиноподобрители.

ОПТИМИЗИРАЙ НИВАТА НА КРЪВНА ЗАХАР

ОПТИМИЗИРАЙ НИВАТА НА КРЪВНА ЗАХАР

Insulomin-R ® е хранителна добавка, осигуряваща растителни екстракти (берберис, горчив пъпеш, гимнама, китайска канела) с хром и R-алфа-липоева киселина. Хромът допринася за поддържането на нормалните нива на кръвната глюкоза и за редовния метаболизъм на макронутриентите.
60 ТАБЛЕТКИ | ЕДНОМЕСЕЧНА РАЗФАСОВКА

Материали по темата (плодове):

Няма да сгреша, ако кажа, че човек има реална нужда от около 200-250 грама плодове дневно. Не повече. Всичко останало е неправилно разбиране за витамините в плодовете, тяхната погрешно наложена важност и т.н. Не забравяйте, че здравословното хранене (всекидневно) включва и: полезни комплексни въглехидрати, животински и растителни мазнини, протеини от растителен и животински произход, фибри, соли и вода! Вижте, ако толкова много държите на плодовете, кои конкретни видове, кога да консумирате тук.

Плодове и нивата на триглицериди – обобщение

Големите количества фруктоза могат да повишат триглицеридите до нездравословни нива – а плодовете съдържат „захарния виновник“.

Въпрос:

Чух, че големи количества фруктоза могат да повишат триглицеридите. Тъй като фруктозата е основната захар в плодовете, дали приложението на диета, богата на плодове, също допринася за увеличаване на триглицеридите?

Отговор:

Не точно, плодовете съдържат умерени количества фруктоза и са напълно здравословни. Но ако основно консумирате дълго време само това (затова физологията не може да обясни нуждата от „плодова диета“ за човешкото тяло“), и в количества над нормите (които ще презапънят вашите собствени гликогенови депа), да – ще повишите нивата на триглицериди. 

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив