Праскова | Peach – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Праскова | Peach – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Прасковите са костилен плод със сочна и сладка плът. Основната разлика между прасковата и нектарината е кожата. Прасковите имат тънка, покрита с мъх кожа, докато нектарините са гладки, без мъх. Месото варира от бяло до бледо оранжево. Прасковите са богати на витамини и антиоксиданти, които осигуряват ползи за здравето.

Пресните праскови са чудесно лятно лакомство. Техният пиков сезон е през юли и август. Когато купувате праскови, изберете плодове, които миришат сладко. Те трябва да имат кремав, жълт или жълто-оранжев цвят и ненабръчкана кожа. Те също трябва леко да се поддават на натиск. Ако кожата е зелена, това означава, че плодът е бил набран твърде рано и вероятно няма да узрее – пропуснете ги. Освен това избягвайте прасковите, които имат синини или меки петна.

Диетичен начин на обработка

Прасковата се ползва и съхранява като диетичен продукт, само ако е сурова – не подлежи на каквато и да е било термична обработка. В противен случай, например, ако е изсушена и се обработва термично, заради рецепта и т.н., това ще промени нейния гликемичен индекс.

Калории и хранителен състав

Праскова хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории39
Мазнини0.25
Въглехидрати9.54
Протеин0.91

ИНФО: прасковите са нискогликемичен плод, което означава, че имат минимален ефект върху кръвната захар. Гликемичният индекс на прасковите е 28, а техният гликемичен товар е 4, което ги поставя в ниския диапазон. Следователно, прасковите заради тези факти са диетичен избор за всеки! Дори и при болни, страдащи от диабет

Полезен макро и микросъстав

Прасковите съдържат няколко важни микроелемента, включително витамин С, витамин А, витамин К и витамини от комплекс В като тиамин, ниацин и рибофлавин. Плодовете също така осигуряват 247 милиграма калий, което е 7% от препоръчителните ви нужди, използвайки дневната стойност от 4700 милиграма.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Подобно на други плодове и зеленчуци, прасковите предлагат ползи чрез своите микроелементи и антиоксиданти. А естествената им сладост означава, че те могат да заемат мястото на празните калорични, обработени десерти.

  • при борба с възпалението: прасковите са богати на антиоксиданти, особено витамин С. Антиоксидантите търсят и унищожават свободните радикали, които са резултат от окисляване в организма и могат да доведат до сърдечни заболявания, инсулт, рак и други хронични възпалителни заболявания. Витамин С е може би един от най-известните антиоксиданти. В допълнение към антиоксидантните си свойства, витамин С помага за повишаване на имунитета и възстановяване на клетките, включително заздравяване на рани и анти-стареене;
  • намаляване риска от някои заболявания: прасковите са добър източник на фибри. Фибрите са важни за общото здравословно състояние, тъй като помагат за премахване на холестерола от тялото, насърчават здравето на червата, повишават ситостта и могат да помогнат за стабилизиране на кръвните захари. Диетата, богата на фибри, може да помогне да се предотвратят някои видове рак и да се намали рискът от диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.