Нектарина | Nectarine – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Нектарина | Nectarine – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Нектарините са почти идентични с прасковите както по генетичен състав, така и по хранителен профил. Най-очевидните разлики са тяхната кожа и аромат. Прасковите са покрити с мъх, докато нектарините имат тънка, гладка кожа. Нектарините също имат малко по-твърда плът и по-сладко-тръпчив вкус. 

Диетичен начин на обработка

Нектарината се ползва и съхранява като диетичен продукт, само ако е сурова – не подлежи на каквато и да е било термична обработка. В противен случай, например, ако е изсушена и се обработва термично, заради рецепта и т.н., това ще промени нейния гликемичен индекс.

Калории и хранителен състав

Нектарина хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории62
Мазнини0.5
Въглехидрати14.54
Протеин1.5

ИНФО: смята се, че нектарините са били култивирани още преди 4 000 години. Подобно на прасковите, нектарините отдавна се използват в народни средства за лечение на колики и стомашни болки или в китайската традиционна медицина за лечение на запек и менструални болки (всички мои “Клубни членове” споделят усвоените ползи при запек, когато интегрирам в менюто им този плод). 

Полезен макро и микросъстав

Нектарините предлагат умерено количество основни витамини и минерали. Според USDA, нектарините осигуряват здравословна част от референтния дневен прием (RDI) на следните хранителни вещества:

  • витамин А: 9,4% от RDI
  • витамин С: 13% от RDI
  • витамин В3 (ниацин): 6% от RDI
  • мед: 4% от RDI
  • калий: 4% от RDI

Нектарините също предлагат значително количество от антиоксидантите бета-каротин (предшественик на витамин А) и триптофан (прекурсор на ниацина). В сравнение с прасковите нектарините имат повече полифеноли на растителна основа.

ПРИЛОЖЕНИЕ

  • понижава риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания: смята се, че антиоксидантите в нектарините предлагат ползи за здравето, като предотвратяват или намаляват риска от тези състояния (които често са свързани помежду си). Нектарините съдържат мощни полифенолни съединения, които потенциално могат да обърнат симптомите на метаболитен синдром, като едновременно понижават кръвната захар и намаляват съдовото възпаление, свързано с атеросклероза (втвърдяване на артериите). Изследването предполага, че четири полифенолни групи – антоцианини, хлорогенни киселини, производни на кверцетин и катехини – действат върху различни клетъчни линии, включително мастни клетки, ендотелни клетки в кръвоносните съдове и макрофагични клетки, които участват във възпалителния отговор. Работейки в допълнение, се смята, че полифенолните съединения умеряват нивото на кръвната захар, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и предотвратяват натрупването на мастните клетки около органите
  • забавя растежа на раковите клетки: същият екип от изследователи съобщава, че тези полифеноли също намаляват пролиферацията на естроген-независими ракови клетки на гърдата в епруветките с 50%. Това предполага, че полифенолите от праскова и нектарини могат да предложат защитна полза срещу някои видове рак на гърдата;

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.