Плуот | Pluot – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Плуот | Pluot – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Плуот е хибрид между слива и кайсия, който е разработен в края на 80-те години на миналия век от калифорнийски овощар на име Флойд Зайгер. Тъй като това е сравнително нов плод и не винаги се среща в супермаркетите, хранителните факти за плуотите могат да бъдат трудни за определяне.

Но този костилков плод е известен с ниското си съдържание на калории и сравнително добър източник на витамин С. Освен това са с ниско съдържание на натрий и без мазнини, което ги прави здравословно допълнение към вашата диета.

По повечето сметки плюсовете за плуот са за 75% слива и 25% кайсия. Но някои производители поставят съотношението по-близо до 70% слива и 30% кайсия. Размерите на плуот също могат да варират доста. USDA не предоставя конкретни хранителни факти за плутокси. Вместо това, под заглавието на плутос, те предоставят данни за хранителните стойности за шматки. Plumcots са хибрид слива / кайсия, разработен в края на 1800 г. от Лутер Бърбанк. Plumcots са 50% слива и 50% кайсия и не са толкова сладки като банани. Така че, макар че данните за хранителните стойности вероятно са много сходни, вероятно не са точно такива. Има популярна марка плуот, отглеждана от овощни градини Кингсбург в Калифорния. Те предоставят хранителни данни за техните запазени маркови диозавърски яйце.1 Следните факти за хранене са за две пюрета или около 5 унции от плода.

Диетичен начин на обработка

Плуот се ползва и съхранява като диетичен продукт, само ако е суров – не подлежи на каквато и да е било термична обработка. В противен случай, например, ако е изсушен и се обработва термично, заради рецепта и т.н., това ще промени неговия гликемичен индекс.

Калории и хранителен състав

Плуот хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории80
Мазнини0.1
Въглехидрати18.32
Протеин1

ИНФО: тъй като плуот е от 70% до 75% слива, той може да осигури някои от същите ползи на сливите, въпреки че тези хипотези не могат да бъдат потвърдени за хибридния плод.

Полезен макро и микросъстав

Налице е много малко информация за съдържанието на витамини и минерали в плуот, но се смята, че плодовете осигуряват само около 10% от дневните ви нужди от витамин С, приблизително същото както при сливата. Известно е също, че сливите осигуряват малки количества витамин К, калий, мед и манган. Докато плуот ги няма! 

ПРИЛОЖЕНИЕ

  • намалено увреждане на клетките: витамин С в плуот вероятно ще осигури определени ползи за здравето. Витамин С е важен водоразтворим витамин, който е отговорен за възстановяването на клетките, засилването на имунитета и забавя процеса на стареене. Сливите съдържат фитонутриенти, по-специално феноли, които имат антиоксидантно действие.3 Антиоксидантите са вещества, които могат да помогнат да се предотврати увреждането на клетките, което може да доведе до рак, сърдечно-съдови заболявания, невродегенерация и стареене.

  • подобрено здраве на сърцето: този вид слива съдържа разтворими фибри. Този вид фибри е известен с това, че е характерен и специфичен и атова кардиозащитен и полезен – за намаляване на лошия холестерол. Ограничените проучвания върху сливите плуот показват, че консумацията му е свързана с подобрена когнитивна функция, параметри на здравето на костите и сърдечно-съдови рискови фактори.

  • понижен риск от диабет: резултатите от три кохортни проучвания показват, че по-голямата консумация на определени цели плодове е значително свързана с по-нисък риск от диабет тип;

  • лечение на запек: най-разпространената полза от сушени сливи (сини сливи) е потенциалът им в лечението на запек. Плуотите обаче не се консумират като сушени плодове. Така че не е ясно дали консумацията на плуот може да осигури същата полза или не, когато говорим за лечител №1 при запек. 

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.