Лимон | Lemon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Лимон | Lemon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Лимонът е вечнозелено цитрусово дърво с висо­чина от 3 до 7 м. Плодът на лимона има яйцевидна фор­ма, яркожълта или жълто-зелена кора и кисела соч­на вътрешност. Счита се, че лимонът е произлязъл от Индия. Европейските сортове се отглеждат по островите и крайбрежието на Средиземно море. В САЩ лимони се отглеждат основно в Калифорния, особено по южното й крайбрежие, както и във Флорида.

Диетичен начин на обработка

Лимонът запазва своите свойства и качества, като натурален плод. Т.е. или го ползвайте на резени или като сок.

Калории и хранителен състав

Лимон хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории28
Мазнини0.25
Въглехидрати8.87
Протеин1.03

Приложение

Лимоните се употребяват в свежо състояние. На­мират широко приложение в кулинарията, от тях се приготвят разхладителни напитки, десерти и други. Етеричното масло на лимона, в чийто състав вли­зат лимонен (90%) и други вещества, също има ле­чебни качества. Лимоновият сок е главният източник за получаване на лимонена киселина. Тя се използва при щамповането на платовете, тъй като предпазва тъканите от изцапване с ръждиви петна от машините. В бита се прилага като средство против петна от ръжда, мастило, плесен. Лимоновото олио, получено от есенциалните мастни киселини на още зелената кора се използва в производството на ароматизиращи есенции, парфюми и козметика, политура за мебели.

С ли­монов сок се лекуват
  • авитаминоза С и В,
  • кървене на венците и стоматит.
  • комбинираното действие на витамините С и Р, съдържащи се в лимоните, повишава работоспособността, намалява умората и облекчава лечението на много болести.
  • притежава противораково, противовъзпалително, съдоукрепващо, пикочогонно, седативно и противоповръщащо действие.
  • облекчава болката при мигрена
  • лимоновата кора оказва благоприятно влияние при кървене от венците.
Лимонът се използва в комплексно лечение на злокачествени тумори, при скорбут , хипертония, атеросклероза, затлъстяване, гастрити, колити, запек, бъбречни заболявания, заболявания на кожата и много други.

ВНИМАНИЕ: не трябва да използвате лимони прекалено дълго, тъй като водят до трайна констипация (запек). Лимоните могат да предизвикат дразнене на ли­гавицата на стомаха и червата, както и на бъбреците. Затова не се препоръчват при язвена болест на стома­ха и дванадесетопръстника, при ентерити, колити и други обострени възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, а също при холецистит, хепа­тит и остър нефрит.

Полезен микросъстав

Лимоните съдържат 5-8% лимонена и ябълчена киселина, пектинови вещества, захари, фитонциди, много калий, мед, бета-каротин, витамините В1, В2, С (до 85 мг%), В, Р, флавоноиди. Лимонът е най-доб­рият природен източник на витамин Р. В семките на плода се съдържат тлъсто масло и горчиви вещества, а в кората – етерично масло, гликозиди, кумарини и ситостерол.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.