fbpx

Хранене след тренировка – следтренировъчно хранене

Хранене след тренировка – следтренировъчно хранене

Стана ясно какво да ядем преди фитнес тренировка. Въпросът е какво да ядем след фитнес тренировка?

Фитнес тренировката е анаеробно занимание и осъществяване на определен обем физически труд – работа. За тази работа са необходими “гориво” и желание. Убеден съм, че всеки има желание, но дали имаме гориво? Мускулното гориво е мускулният гликоген! Акумулирането на енергия във връзките между отделните глюкози – каквато е структурата и функцията на гликогена, служи за източник на енергия по време на анаеробната работа – вдигането на тежести.

След фитнес тренировка трябва да ядем точно тези храни, които най-бързо и най-правилно ще възстановят това гориво – гликогена. За да стане това, винаги консумирайте следната комбинация от храни: прости въглехидрати/сложни въглехидрати/протеин в съотношение 10:40:50!

Това съотношение индивидуализирайте сами за себе си, изчислявайки общите калории и разпределете тези калории равномерно за целия ден. Така ще получите и точно колко калории от прости въглехидрати и сложни да хапнете след фитнес, както и колко протеин. Но е важно съотношението – “малкото” прости въглехидрати ще стимулират панкреаса да отдели инсулин, а докато това стане, глюкозата и аминокиселините от сложните захари и протеина вече ще е в кръвта ви. Точно тогава, инсулина ще “улови” и насочи тези микроелементи към мускулните клетки. Ето ви възстановяването, което ще потръгне по план!

Какво като храни да включва следтренировъчното хранене?

Като източник на прости въглехидрати използвайте:

  • мед
  • стафиди
  • фурми
  • препечен хляб

Като източник на комплексни въглехидрати използвайте:

  • фини овесени ядки
  • кафяв ориз
  • ръжени макарони

Като източник на протеин използвайте:

  • яйчен белтък
  • пилешко филе
  • риба тон
СЛЕДТРЕНИРОВЪЧНО ХРАНЕНЕ
Рецепта
667
63
76
8
Измервайте теглото на протеина след термична обработка, а това на въглехидратите след.

Тази рецепта е с калориите за моето тегло, нужди и цели и е просто за ориентир. Вие можете да определите вашите калории използвайки моят калкулатор и да пресметнете сами вашите конкретни грамове храни и макронутриенти, виждайки какви калории ще съдържа собственото ви хранене след тренировка.

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Избрал съм обаче възможно най-добрите източници на храни. Направете микс от тях, който да ви е вкусен и приятен, достъпен и винаги под ръка. Яжте следтренировъчното хранене до 60 мин. след приключване на фитнес тренировката ви!

Опитайте и суроватъчен протеин, за след физическо натоварване. Ето моите конкретни предложения, тук:

Избрал съм обаче възможно най-добрите източници на храни и препоръчвам най-добрите продукти хранителни добавки. Направете микс от тях, който да ви е вкусен и приятен, достъпен и винаги под ръка. Яжте следтренировъчното хранене до 60 мин. след приключване на фитнес тренировката ви!

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив