Жълт картоф | Potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Жълт картоф | Potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

В зависимост от растежа си картофите се делят на първи ранни, втори ранни и основна реколта. Първите бързо образуват малки клубени, а последните по-бавно образуват големи клубени. Кожите на картофитемогат да бъдат с кафяв, жълт, розов, червен и лилав (понякога наричан „син“) цвят. Месото им може да изглежда бяло или да съответства на цвета на кожата. Младите и ранните картофи не са предназначени за съхраняване, докато тези от основната реколта се съхраняват добре. Продавачите могат да обозначават картофите по различен начин:

 

    • “за варене” — запазват формата си при варене
    • “за печене цели” — запазват формата си само при печене
    • “за печене” — опечени, имат добър вкус
    • “салатни” — годни за салата, стегнати и с восъкоподобно месо след варене
    • “за пюре” — при пюриране образуват гладко пюре, без влакна и зърна

 

Диетичен начин на обработка

От картофи могат да се произвеждат също нишестте, брашно, алкохол, декстрин и фураж. Картофите (особено смачканите на пюре) имат много висок гликемичен индекс, който ги изключва от много диети. Картофите се приготвят за ядене по много начини: с кожа или белени, цели или нарязани, с или без подправки. Единственото изискване е да бъдат сготвени, за да се освободи нишесттето от клетките и да стават за ядене. При готвене се разрушават също и пиритрините, които се съдържат в тях във високи концентрации. Поради риска за здравето, който носи консумацията на пиритрини, като стомашни оплаквания, прилошаване, ерозия на стомашната лигавица и рак на червата при продължителна консумация на лошо сготвени картофи, сурови картофи не бива да се ядат. Повечето консуматори ядат картофите горещи, но няколко основни рецепти с картофи включват готвене на картофите и последваща консумация студени — картофена салата и чипс. Една от често използваните форми на консумация е под формата на картофено пюре: обелените и сварени картофи се смачкват и сместват с масло, сметана и/или други добавки.

Ако печете картофите, на фурна или като шайби, върху тиган, запазвате диетичността им – среден до нисък ГИ (гликемичен индекс). Ако ги варите или преварявате (дори и като пюре), превръщате картофите в много бърз източник на глюкоза и така, картофите стават недиетични! Посочените калории и състав на картофите, по-долу са за сухо тегло. А именно термичната обработка ги прави диетични, слабо диетични или пържени! Сладкият картоф (много популярен днес) не е истински картоф. Той е отделен вид и е част от друго растително семейство — Convolvulaceae.

В други ястия картофите се пекат цели, варят, готвят се на пара, пекат се нарязани на фурна, пържат се, настъргват се и се правят на кюфтета или кнедли. Картофите, за разлика от много храни, могат лесно да се сготвят в микровълнова фурна и при това да запазят почти цялата си хранителна стойност, ако се покрият с надупчено фолио, за да се предотврати изпаряването на водата — така картофите стават като печени. Парчета картофи са често срещана съставка в различни яхнии.

Калории и хранителен състав

Жълт картоф хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории80
Мазнини0.10
Въглехидрати19
Протеин2.00

Приложение

Картофите имат приложение във всички видове хранителни стратегии.

Полезен микросъстав

Картофите съдържат полезни и важни минерали: тиамин (вит. B1) 0.08 мг, рибофлавин (вит. B2) 0.03 мг, ниацин (вит. B3) 1.1 мг, витамин B6 0.25 мг, витамин C 20 мг, магнезий 23 мг, фосфор 57 мг, калий 421 мг и натрий 6 мг. Картофите имат високо съдържание на въглехидрати и съдържат белтъчини, минерали (особено калий) и витамини, включително витамин С. Прясно извадените картофи съдържат повече витамин С от съхраняваните дълго. Младите картофи имат предимството, че съдържат по-малко токсични химикали. Тези картофи са чудесен хранителен източник. Обелени, дълго съхраняваните картофи имат по-малка хранителна стойност, въпреки че все още съдържат калий и витамин С.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.