Жълт картоф | Potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Жълт картоф | Potato – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

В зависимост от растежа си картофите се делят на първи ранни, втори ранни и основна реколта. Първите бързо образуват малки клубени, а последните по-бавно образуват големи клубени. Кожите на картофитемогат да бъдат с кафяв, жълт, розов, червен и лилав (понякога наричан „син“) цвят. Месото им може да изглежда бяло или да съответства на цвета на кожата. Младите и ранните картофи не са предназначени за съхраняване, докато тези от основната реколта се съхраняват добре. Продавачите могат да обозначават картофите по различен начин:

 

    • “за варене” — запазват формата си при варене
    • “за печене цели” — запазват формата си само при печене
    • “за печене” — опечени, имат добър вкус
    • “салатни” — годни за салата, стегнати и с восъкоподобно месо след варене
    • “за пюре” — при пюриране образуват гладко пюре, без влакна и зърна

 

Диетичен начин на обработка

От картофи могат да се произвеждат също нишестте, брашно, алкохол, декстрин и фураж. Картофите (особено смачканите на пюре) имат много висок гликемичен индекс, който ги изключва от много диети. Картофите се приготвят за ядене по много начини: с кожа или белени, цели или нарязани, с или без подправки. Единственото изискване е да бъдат сготвени, за да се освободи нишесттето от клетките и да стават за ядене. При готвене се разрушават също и пиритрините, които се съдържат в тях във високи концентрации. Поради риска за здравето, който носи консумацията на пиритрини, като стомашни оплаквания, прилошаване, ерозия на стомашната лигавица и рак на червата при продължителна консумация на лошо сготвени картофи, сурови картофи не бива да се ядат. Повечето консуматори ядат картофите горещи, но няколко основни рецепти с картофи включват готвене на картофите и последваща консумация студени — картофена салата и чипс. Една от често използваните форми на консумация е под формата на картофено пюре: обелените и сварени картофи се смачкват и сместват с масло, сметана и/или други добавки.

Ако печете картофите, на фурна или като шайби, върху тиган, запазвате диетичността им – среден до нисък ГИ (гликемичен индекс). Ако ги варите или преварявате (дори и като пюре), превръщате картофите в много бърз източник на глюкоза и така, картофите стават недиетични! Посочените калории и състав на картофите, по-долу са за сухо тегло. А именно термичната обработка ги прави диетични, слабо диетични или пържени! Сладкият картоф (много популярен днес) не е истински картоф. Той е отделен вид и е част от друго растително семейство — Convolvulaceae.

В други ястия картофите се пекат цели, варят, готвят се на пара, пекат се нарязани на фурна, пържат се, настъргват се и се правят на кюфтета или кнедли. Картофите, за разлика от много храни, могат лесно да се сготвят в микровълнова фурна и при това да запазят почти цялата си хранителна стойност, ако се покрият с надупчено фолио, за да се предотврати изпаряването на водата — така картофите стават като печени. Парчета картофи са често срещана съставка в различни яхнии.

Калории и хранителен състав

Жълт картоф хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории 80
Мазнини 0.10
Въглехидрати 19
Протеин 2.00

Приложение

Картофите имат приложение във всички видове хранителни стратегии.

Полезен микросъстав

Картофите съдържат полезни и важни минерали: тиамин (вит. B1) 0.08 мг, рибофлавин (вит. B2) 0.03 мг, ниацин (вит. B3) 1.1 мг, витамин B6 0.25 мг, витамин C 20 мг, магнезий 23 мг, фосфор 57 мг, калий 421 мг и натрий 6 мг. Картофите имат високо съдържание на въглехидрати и съдържат белтъчини, минерали (особено калий) и витамини, включително витамин С. Прясно извадените картофи съдържат повече витамин С от съхраняваните дълго. Младите картофи имат предимството, че съдържат по-малко токсични химикали. Тези картофи са чудесен хранителен източник. Обелени, дълго съхраняваните картофи имат по-малка хранителна стойност, въпреки че все още съдържат калий и витамин С.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.