Пъстърва | Trout – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Пъстърва | Trout – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Пъстървата е студеноводна риба, която вирее в чисти и бистри води. Съществуват няколко вида пъстърви в търговската ни мрежа:

  • дъгова пъстърва
  • балканска пъстърва
  • хибридни пъстърви

Наричат пъстървата постна риба, заради ниското съдържание на мазнини. В природата пъстървата живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно. Това обуславя нейната форма, големина и вид на месото (нейната мускулатура).

Диетичен начин на обработка

Най-добрият, бърз и ефективен начин за приготовление на пъстърва и нейните филета (без кожата) са печене на тефлонов тиган, фурна или скара.

Калории и хранителен състав

Пъстърва хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории148
Мазнини6.61
Въглехидрати0
Протеин20.77

Приложение

Пъстървата е една от протеиновите и нискокалорични храни, които е добре редовно да включваме в хранителното ни меню. Подобно на сьомгата, и пъстървата е изключително полезна, предимно заради пълноценното си съдържание на омега-3 мастните киселини (въпреки ниските все пак стойности на мазнини, спрямо по-мазните риби).

Те са изключително важни за работата на сърцето и нервната система. Редовното ядене на пъстърва ще ни зарежда с нужния тонус, мозъка ни с енергия, а освен това ще накара косата и кожата ни да бъдат здрави. Омега-3 мастните киселини са безценни за сухата кожа, която има нужда от постоянно подхранване.

Пъстървата е пълноценен източник на протеин. Този вид хранителен ресурс е особено подходящ при казуси като:

Пъстървата, заради сравнително достъпната си цена и свойства, е широко приложима и в много други казуси.

Полезен микросъстав

Пъстървата се отличава със сравнително добри стойности на минерала селен (12.6 mcg), калций (43 mcg), фосфор (245 mcg), фолиева киселина (13 mcg), ретинол (17 mcg), калий (361 mg) и др.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.