Сьомга | Salmon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Сьомга | Salmon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Сьомгата принадлежи към семейство Пъстървови. Интересен факт за нея е, че тя се движи срещу течението, когато се намира в реки. Най-скъпите, чисти и полезни сьомги са дивоотглежданите екземпляри. Смята се, че дивата тихоокеанска сьомга и дивата сьомга от Аляска са с най-високи хранителни качества. Атлантическата сьомга обикновено се посочва като по-замърсена. Най-често сьомгата мигрира, като хвърля хайвера си в сладководни басейни, а след известно време малките се преместват в океана. Попада в групата на т.нар. „мазни” риби, които са и най-полезни. Обикновено цветът на месото й е розово-оранжев, но има и сьомги с бяло месо, най-често диви. Теглото на тези риби може да варира сериозно в зависимост от сорта. Малките сьомги са по около 1-1.5 кг., докато т.нар. кралска сьомга достига до 30-40 кг.

Сьомгата е една от най-богатите на oмега-3 мастни киселини риби. Съдържа и малко Омега-6 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини, които откриваме в сьомгата, са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозапентаенова киселина (DHA). Характерно за тези мастни киселини е, че тялото ни не може да ги произвежда само, затова трябва сами да си ги набавяме чрез храната. Много хора днес страдат от недостиг на тези киселини, тъй като храната, която масово консумираме, е с все по-лошо качество. Все повече от нас се обръщат към здравословните хранителни добавки, за да попълнят дефицита от тези така ценни киселини.

Омега-3 мастните киселини понижават нивата на лошия холестерол и така осигуряват здраве за сърцето. Лошия холестерол намалява и сокът от акай. Регулират дейността на белите кръвни клетки. Предпазват от рак и имат противовъзпалително действие. Доказано е, че жените, консумиращи редовно сьомга, са значително по-малко заплашени от развитие на рак на гърдата. Сьомгата съдържа и много протеини, аминокиселини и полезни витамини, например А, В, D. Бедна е на наситени мазнини и калории, което я прави подходяща за хора с висок холестерол и сърдечни проблеми. Витамин D и калцият в състава й се грижат за здравината на костите и зъбите ни.

Сьомгата е богата още на минералите селен, цинк, фосфор и желязо. Сьомгата има и детоксикиращо въздействие, като ни освобождава от натрупаните вредни вещества. Това нейно качество се дължи именно на омега-3 мастните киселини в състава й. Както консумацията на всяка риба, така и на приемът на сьомга подобрява паметта и стимулира мозъчната дейност. Рибата по принцип е известна като една от най-мощните мозъчни храни. Полезна е за зрението и метаболизма ни, помага ни да отслабнем. Разкрасява кожата и я прави много блестяща и еластична. Маслото от сьомга е в състояние да намали възпалението и болката, свързани с остеопороза и артрит.

Диетичен начин на обработка

Препоръчително е сьомга да бъде приготвяна на тиган или във фурна. Не я пържете, задушавайте или панирате.

Калории и хранителен състав

Сьомга хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории119
Мазнини5
Въглехидрати0
Протеин20

Приложение

Сьомгата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които регулират дейността на белите кръвни клетки и имат анти-възпалителни качества. Регулират нивата на холестерола и мазнините и така предпазват сърдечно-съдовата система и намаляват риска от заболявания на сърцето и кръвообращението. Сьомгата е с високо съдържание на антиоксиданти, витамин А (поддържа здрави костната и нервната система), витамин D (подпомага абсорбирането на калция и е полезен за костите) и селен – минерал, който стимулира производството на антитела в организма.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.