Всичко за омега мастните киселини – рибено масло и ленено масло

Вместо въведение

Като специалист по хранене и суплeментиране, винаги предлагам нова стратегия за приема на омега мастните киселини, съгласно последните научни проучвания и публикации в интернет. Например, трябва да се увеличи съдържанието на омега-3 мастни киселини в хранителния режим (диетата) и да се понижи това на омега-6 (арахидоничната киселина), за по-добро простатно здраве, например! Омега-3 мастните киселини се намират в рибите от студени води. Това са сьомга, риба тон, сардини, както и в маслото от ленено семе.

Омега-6 мастните киселини изобилстват в царевицата, маслото от шафран и червеното месо. Омега-3 мастните киселини подпомагат кръвното здраве, предотвратяват сърдечносъдовите заболявания и могат да спомогнат за предпазването и лечението на рака!

Изследователи откриват, че увеличаването съотношението между омега-3 и омега-6 киселините в диетата намалява скоростта на растежа на простатния тумор с 22% и нивата на PSA със 77%. PSA е клиничен тест, използван да се засече уголемяването на простатата и простатния рак!

Също така, новината за търсещите покачване на чиста мускулна маса (атлети и сериозно трениращи) е, че в голямото съдържание на мастни киселини в рибните масла се крие огромна анаболна сила. Доказано е, че Омега-3 алфа линоленова киселина и Омега-6 – линоленова киселина), са много продуктивни при стимулирането на мускулния растеж.

Тези основни мастни киселини (Омега-3), съдържаща се в рибите, обитаващи бързи и студени води, като пъстървата и сьомгата, както и Омега-6, съдържаща се в растителните масла, могат значително да стимулират производството на мускулна тъкан. Това се постига чрез тяхната роля на катализатори на химични реакции, произвеждащи простогландини, които увеличават мускулната маса.

Рибеното масло и неговите плюсове

Една от двете групи мастни киселини, които тялото не може да произведе само, но са незаменими за нормалния растеж и развитие, са омега-3 мастните киселини. Това са ейкосапентеноичната (EPA) и докосахексаноична (DHA) мастна киселина – и двете познати на вас като омега-3 мазнини. И двете ежедневно трябва да се попълват като нужди, за организма, всекидневно, с храната. Или да ги ползвате като хранителни добавки.

Когато ще ползвате Omega-3 като суплемент (хранителна добавка), трябва да гледате това да са продукти в които да има омега-3 мазнини, а не например зеленчукови мазнини като царевичната, ленената или дори конопената мазнина. В тази връзка, често предпочитам да препоръчвам течен вариант на омега-3.

В преди малко споменатите варианти на омега 3 също има EPA и DHA, но такива добавки не са толкова ефикасни, така както тези, получени от рибеното масло. В някои страни, заради начина им на живот и тип храна и култура, хората там приемат повече омега-6 мазнини и остават с недостиг на омега 3. Те страдат от по-чести възпалителни процеси, в тялото. Затова приемът им е важен, дори под формата на добавка, дори и ако не са спортуващи. Т.е. рибеното масло се приема задължително! Или чрез рибата, или чрез суплементация.

Повече продукти на рибено масло съдържат 18% ЕРА и 12% DHA – общо 30 % омега-3 мазнини. Те са от жизнено важна роля за сърцето, тъй като намаляват нивото на триглицеридите и предотвратяват образуването на съсиреци. В малки дози, рибено масло от по 1 грам (толкова се съдържат обикновено само в 1 драже, което прави такъв вид хранителни добавки много евтини!) дневно приеман, има кардиозащитен ефект. Трениращите, които могат да ползват между 3 до 5 г дневно, ще усетят още по-добро напомпване.

Тези които не знаят, омега-3 мазнините се приемат и в процеси както на изчистване на тялото от мазнини (релеф) така и при процеси, свързани с покачване на мускулна маса. Недостигът на мазнини в диетата за мускулна маса води доди до спад в количеството на тестостерон. От една страна това доказва смисълът на мазнините в диетата, от друга страна това подсказва, че това е един от може би най-важните суплементи, изобщо. Успоредно с витамините и минералите.

Омега-3 мазнините играят чудесна роля за тези две цели. Да повторим – при диети и тренировки за релеф и при такива, за покачване на мускулно ниво. Стресовите хормони, по това време, трябва да бъдат увладяни, за да не горят така нужната мускулна тъкан. Най-лошият сред тях е кортизолът. Подтискането му, особено на ниво мастни клетки и мускулни клетки, е важна част в борбата с мазнините. Изслдванията сочат, а те са много по тези тези свързани с отслабването, че приемът на омега-3 води до елиминиране на мазнини дори от областта на корема! А както добре знаете – по-малкото мазнини около талията означават по-малко здравословни проблеми дори!

Изводът за рибеното масло

Яжте риба! В дневшно време това е дори най-малко подправената естествена храна, нали? Отделно, ако нямате възможност за риба, ползвайте омега-3 като хранителна добавка. Омега мазнините имат само плюсове. Ако спортувате, ще забележите промени в количеството подкожна мазнина, в количеството натрупана чиста мускулна маса. Омега мазнините няма да променят това за една нощ, нито ще подобри обмяната на веществата ви максимално бързо, но ще подобри всичко, може би, от което имате нужда. Затова не пренебрегвайте рибеното масло – Омега-3 мазнините.

Приемането на мастни киселини и спорта

Наличието на мастни киселини в диетата на спортиста, навлиза в човешката система (метаболизъм) и това може да повиши подготовката за издръжливост, като повишава VO2 max. Повишаването му означава, че ще се подобри способността на спортиста да приема, отделя и съответно оползотворява по-големи количества кислород по време на високоинтензивна тренировка.

Доказано е също така, че мастните киселини намаляват нивата на кръвните плочици (тромбоцитите). Това води до по-положително съотношение на кръвен обем (вискозитет), чрез понижаване на вискозитета (плътността) на кръвта. Разреждането на кръвта спомага за по лесния транспорт по артериите и вените. Ако вискозитетните нива са високи (кръвта е сгъстена), кръвта циркулира в системата много по-трудно и наподобява преминаването на чакъл през тръба. Приемането на мастни киселини подпомага и подобрява аеробната работа.

То може да предизвика разширяване на кръвоносните съдове, което засилва притока на кръв към работещия мускул. Повишеният приток на кръв увеличава навлизането на кислород (хемоглобин и миоглобин) в системата.

Инсулиновата резистентност и опасността от сърдечносъдови заболявания – зависят от приема на омега мазнини

Когато организмът произведе повече инсулин от необходимото, той зацикля подобно на “кучето, което си гони опашката”. Свръх произведеният инсулин не се оползотворява, а се натрупва и захарите, с които той обикновено се свързва, не встъпват съответно в реакция с него. В резултат на това, те повишават своята токсичност, което пък кара панкреасните жлези да произвеждат още повече инсулин. Така не само не се контролира захарта, но и свръх произведеният инсулин става токсичен!

Сърцето изпитва още по-големи затруднения при липса на омега мазнини в диетата

При това явление с огромен разрушителен ефект, черният дроб превръща свръх производството в липопротеини с малка плътност (триглицериди). Това затруднява още повече функцията на сърцето като намалява липопротеините с голяма плътност, които предпазват сърцето, отвеждайки нежеланите липопротеини извън него. Често, това явление е познато и като т.нар. „омазняване на черния дроб“. Неоползотворените захари веднага се превръщат в мазнини! Това нанася двоен удар върху сърдечносъдовата система.

Сериозните странични ефекти, свързани със синдрома на инсулиновата резистентност

Синдромът на инсулиновата резистентност може да предизвика сериозни странични ефекти. С течение на времето, уврежданията прогресират. Свръх дозите от инсулин могат да доведат до производство на токсични нива на захарта, които в съчетание с токсичността на самия инсулин, причиняват опасни заболявания. Този синдром води до проблеми, свързани с нарушаване на функциите на мозъка, сърцето и черния дроб.

Консумирането на рибено масло е доказано ефективно за намаляване на тези рискове. Освен това, вкарването на Омега-3 и Омега-6 в организма може да стимулира редица анаболни и антикатаболни процеси. Като създава добри анаболни условия чрез повишен транспорт и оползотворяване на аминокиселините и гликозата, успоредно с повишаването на производството на АТФ, рибеното масло може да стимулира силно мускулния растеж. Освен това то има и силно антикатаболно действие и може да стимулира оптималния растеж и да развие растежния потенциал!

Омега мазнините и ставите

Приемът на омега-3 мазнини, като хранителна добавка, намалява възпалителните процеси – основна причина за болките в ставите при артрити, главно чрез EPA (*), която подкрепя естествените антивъзпалителни процеси в тялото.

(*) Една от двете групи мастни киселини, които тялото не може да възпроизведе, но са незаменими за нормалния растеж и развитие, са омега-3 мастните киселини. Това са ейкосапентеноичната (ЕРА) и докосахаксаноичната (DHA) мастна киселина – и двете известни като омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини, по журнали и споделено мнение на клиентите ми, дават увеличаване в гъвкавостта и подвижността на ставите, облекчават болката и намаляват отока при остеоартрити, подтискайки действието на разрушаващия ставите ензим колагеназа.

Четох отделно за едно изследване, в което са участвали 125 човека, приемащи 850 мг ЕРА и 200 мг DHA. Те са споделили впечатлението си от намаляване в болките в гърба! А повече от половината участници са спрели след това лекарствата, които са ползвали до момента – обезболяващите! Нека само припомня, че всички лекарства преминават през черния ви дроб!

Този ефект обаче, съм длъжен да ви споделя е описан и споделям виждането на клиентите ми, се постига след продължителен прием на мастни-3 омега киселини, не по-малък от 6 месеца. Добавките, за разлика от химикалите в лекарствата, действат на принципа на натрупването.

Освен като суплиментарист, бих влязал и в ролята си на диетолог, тук и сега, казвайки, че консумацията на 1-2 пъти седмично на по-мазна риба, в менюто е също препоръчителна. Например риба, която живее в по-студените води. Вижте всичко за рибите и техния протеин и мазнини тук.

Разгледайте и някои от интересните предложения на световните фирми производители в секцията „Здраве (Omega & Flax мазнини)“:

Както и други формули с мастните киселини като:

Омега мастните киселини намират много силно приложение в абсолютно всички програми на проекта ми „Био-живот“, за който повече можете да прочетете тук.

Няколко думи и за лененото масло

По своето съдържание на ненаситени мастни киселини лененото масло се доближава до рибното. Някои съвременните изследвания показват, че употребата на ленено масло може да намали риска от инсулт с до 37%. В народната медицина то се използва за лечението на глисти, различни язви и киселини.

Медицината го определя като полезно срещу заболявания като диабет, атеросклероза, исхемична болест на сърцето и други. Ако сте решили да използвате лененото масло, препоръчва се дневната му доза да е 1-2 супени лъжици. То съдържа витамин F (46%), който не се синтезира в организма, ценни киселини, голямо количество витамини А и Е, калий, магнезий, цинк, протеини, фибрии други биологично активни вещества, необходими за здравословното хранене.

Най-важните компоненти на лененото маслo са мастните киселини: Омега -3 (60%), Омега-6 (20%), Омега-9 (10%) и други ненаситени мастни киселини (10%). Омега -3 киселините присъстват в достатъчно количество единствено в рибеното и в лененото масло. Затова тези масла притежава специфична миризма, която е гаранция за високо качество и чистота (т.е. няма други примеси).

Смята се, че всекидневната употреба на ленено масло способства за профилактиката на сърдечните пристъпи, инсулта, инфаркта, намаляване на артериалното налягане, намаляване на риска от развитие на рак на гърдата и правото черво, понижаване на честотата на диабетична невропатия.

Лененото масло облекчава и протичането на пременструалния синдром и периода на менопаузата при жените, подобрява състоянието на кожата и косата, укрепва нервната система, работата на бъбреците. То способства за повишаването на остротата на зрението и за лечението на астма. Лененото масло може да се приема в чист вид, но може и да се смесва с мед, плодове или сиропи.

omega-mastni-kiselini

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив