Мед | Honey – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Мед | Honey – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Медът съществува от както свят светува. Безпорен факт! Следи от неговата употреба са открити при всички цивилизации. Медът още тогава е бил рядък и скъп продукт. Това е основният факт, който е предрешавал кой би могъл да си го позволи. Рядък и донякъде, защото народите са се задоволявали най-често с неговата естествена форма и са го събирали в дивата му форма.

Винаги, когато е бил приготвян в домашни условия, много работа, която изисква, както и малките добиви, са правели от него скъп и труен за добиване продукт, откъдето и поговорката : “Медът е едно, цената му – съвсем друго”. По тази причина в течение на столетия той е бил използван или като разменна монета, или като обект на голямо облагане с данъци, или пък се съхранява за специализирани религиозни ритуали. Освен своето лечебно приложение (безусловно притежава някои лечебни свойства), медът се изпозлва най-вече за приготовление на различни видове хляб с подправки, но тези продукти са винаги много скъпи и достъпни, все още само за по-заможните хора.

Диетичен начин на обработка

Медът се консумира в натурален вид.

Калории и хранителен състав

Мед хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории323
Мазнини0
Въглехидрати78.3
Протеин0.4

Приложение

В диетите, медът има много сериозно приложение, в спорта също. Мед се използва като идеална храна с висок (почти 100%) ГИ – гликемичен индекс, за отключването на т.нар. “инсулинов удар”. Искам по-подробно да ви запозная с ползите на 2 продукта:

Полезен микросъстав

Медът е комбинация от захари и други съставки. Що се отнася до въглехидратите, медът е основно фруктоза (около 38.5%) и глюкоза (около 31%), което го прави сходен до синтетично получения захарен сироп, който е около 48% фруктоза, 47% глюкоза и 5% захароза /кристална захар/.

В меда има и други въглехидрати, следи от някои витамини и минерали, ензими, хормоноподобни вещества, фитонциди и др. Както всички останали хранителни подсладители, медът е основно захари и не е значим източник на витамини и минерали. Медът съдържа минимални количества от съставки, за които се смята, че са антиоксиданти, в това число chrysin, pinobanksin, витамин C, catalase и pinocembrin. Точният състав на меда зависи от цветовете, които пчелите са опрашвали.

Органичните киселини в меда са винена, лимонена, млечна и мравчена киселини. Минералните вещества в меда са калий, калций, натрий, фосфор, сяра и магнезий. Аминокиселините са около 20 на брой – глутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.