Хайвер от риба | Fish Egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Хайвер от риба | Fish Egg – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Рибните яйца (хайвер) обикновено се считат за екзотичен лукс. Рибните яйца са много богати на омега-3 мастни киселини (яденето им е почти като прием на добавка с рибено масло). Не винаги е лесно да се намери точна и коректна хранителна информация за рибните яйца (хайверът), тъй като има хайвер от различни видове риба.

Хранителни разлики между сортовете рибни яйца наистина има. Това се определя (разликата в калориите) от вида риба, нейното местонахождение, начин на живот и хабитат. Защото, яйцата на рибата, хайверът, е начина, с който тя се размножава. Тук стойността е наистина осреднена, като в характеристиката влизат черен, червен хайвер, такъв от есетра, сом, сьомга, пъстърва и т.н.

Калории и хранителен състав

Хайвер хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории42
Мазнини3
Въглехидрати0.6
Протеин4

ИНФО: хайверът от риба има много холестерол и често се обработва със сол, което означава, че е храна с високо съдържание на натрий. И затова трябва да се внимава с него! 

Полезен макро и микросъстав

Количеството въглехидрати в хайвера варира според видовете, но независимо от вида, рибните “зрънца” не са значителен източник на въглехидрати. Ако ядете 1 супена лъжица хайвер от есетра, ще консумирате по-малко от грам въглехидрати! В рибните яйца няма значителни фибри и захар. Очакваното гликемично натоварване на рибните яйца е нула. Гликемичното натоварване е индикатор за това как една храна влияе върху нивата на кръвната ви захар и отчита размера на порцията.

Счита се, че мононенаситените мастни киселини (MUFA) в хайвера увеличават HDL холестерола или “добрия” холестерол. Здравните експерти препоръчват да замените по-малко здравословни мазнини (като наситени мазнини и трансмазнини) с мононенаситени или полиненаситени мазнини. Академията по хранене и диететика препоръчва 15–20% от приема на калории да идва от мононенаситени мастни киселини.

Протеинът в хайвера не е много, но е пълноценен. Яйцата от есетра осигуряват 4 грама протеин на порция от 100 грама, докато от херинга има 3 грама. Една порция хайвер от есетра осигурява 133% от дневната ви доза витамин В12, което може да ви помогне да поддържате здравословен метаболизъм и здраво сърце. Ще се възползвате и от 79 милиграма холин (или 18% от вашата цел, ако спазвате диета от 2000 калории на ден). Холинът поддържа здравословен транспорт на мазнини и холестерол във вашето тяло и служи и на други важни функции. Хайверът от есетрата също съдържа магнезий (48 милиграма или 15% от препоръчителния дневен прием) и селен (10,5 микрограма, приблизително 19% от препоръчителния дневен прием).

ПРИЛОЖЕНИЕ

Рибните яйца се вписват добре в някои специални диети, като палео диетата и други планове за хранене с ниско съдържание на въглехидрати, защото те са източник на здравословни мазнини. Една порция рибни яйца осигурява 439 милиграма омега-3 мастна киселина EPA и 608 милиграма DHA. Омега-3 мастните киселини са основни мазнини, мазнини, които трябва да се консумират във вашата диета, защото тялото ви не ги произвежда.

  • улеснете ревматоидния артрит: изследователите вярват, че омега-3 мастните киселини, открити в рибите и рибните яйца, могат да помогнат за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит.
  • насърчаване на здравето на мозъка: EPA, DHA и DPA (друга мастна киселина), намиращи се в рибните яйца, могат да помогнат в борбата с когнитивното стареене и упадък и да подобрят здравето и възстановяването на мозъка
  • подкрепете здравето на очите: както DHA, така и EPA също са важни за зрителното развитие (при бебета) и функционирането на ретината (при деца и възрастни). Хората, които не получават достатъчно омега-3 в диетата си, могат да имат повишен риск от диабетна ретинопатия, свързана с възрастта дегенерация на макулата и синдром на сухото око
  • намалете високото кръвно налягане: омега-3 мастните киселини в рибните яйца помагат за намаляване на кръвосъсирването и възпалението в тялото, а също така могат да помогнат за разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане

Обратно към раздел “Хранене”.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.