fbpx

Палеолитна (Палео) диета – описание, ползи и приложение

Палеолитна (Палео) диета – описание, ползи и приложение

Описание на палео диетата

Палео диетата (или т.нар. палеолитна диета) е модел на хранене, който има своите специфики и ползи. В настоящият материал, палео диетата ще бъде разгледана не като средство за отслабване или покачване на тегло (така, както се описва навсякъде в интернет), а като належащ модел на хранене, спрямо Вашето собствено ДНК за хранене и/или моментни нужди (конкретно заболяване или оплакване).

Всичко трябва да започне от описанието на палео диетата. Генезисът на името “палео” произлиза от древен минал етап от развитието на човечеството – Палеолит. В тези времена, човек по цял ден е планирал ловните си терени, обикалял е от сутрин до вечер ареал (описвайки така Палео диетата, твърде близко сме донякъде и като генезис с диетата и храненето по кръвни групи), твърде голям за днешно време, например, в който е намирал храната за деня, за семейството и т.н. Основно, в палеолита, през деня са се консумирали сурови ядки, семена, плодове, а термично (опичане) през вечерта за се консмирали улоевени през деня риба, убити дивечови животни и т.н. Вечерта е било и времето за по-обилното хранене за деня. Това грубо представлява концепцията на храненето.

Основен принцип на палео диетата е да има нулево или почти минимално термично обработване на храната. Друг принцип е избора на храни. В палео диетата отсъстват всички храни, които еволюцията на човека е усвоило като най-добри, а да се наблегне над естествени до природата или идващи директно от почвата на земята. Това означава, че палео диетата ще се състои предимно от протеин и месо от птици, говеждо и риба, изобилие от пресни плодове и зеленчуци, както и сурови ядки и семена (дори и суперхраните в частност са били частица от Палео диетата).

Във режима на Палео диетата трябва да се избягват храните, включващи млечни продукти, зърнените култури, бобови растения – или казано иначе, съдържащите скорбяла зеленчуци, дори и по-тлъстите меса и храни.

Ползи на палео диетата

Основните ползи на Палео диетата се свързват с това, че с такъв начин на хранене, ще се поддържат ниски нива на кръвна захар. Държейки по този начин инсулина в ниски нива, по-рядко ще изпитвате глад. Това се постига и заради съдържание на полезни мазнини в режима – ядките, мазнината на животинския протеин и т.н. Липсата и отсъствието на млечни продукти от хранодена ще е причина нивата на лактоза дори да не се наблюдават, като стойности.

Предостатъчното протеин в режима, ако се ръководите по Палео диетата, ще е достатъчен са синтез и ресинтез на всички видове тъкани. Отделно, ниските нива на въглехидрати, все пак, ще са една от причините да губите излишно тегло. Но … както прочетохте по-горе, това не е режим на отслабване. Някои го комерсиализираха с тази цел, но само и единствено вашето собствено ДНК ще покаже към кой тип диета сте, видовете, които разглеждам в раздел “Хранене”.

Тъй като протеина е почти еднакъв като калории с въглехидратите, уплътнете вашият дневен калориен оптимум с калории от мазнините – суровите ядки, продукти като маслини, авокадо и т.н.

И не напоследно място, друга важна и специална полза е тази, че по-малко време ще ви коства приготовлението на храните, при спазване Палео диета. Повече суровите зеленчуци, плодове, ядки и тук таме изпечено месо на тиган или фурна, не отнемат много време.

Проблемите, свързани с Палео диетата

Най-голямият недостатък на Палео диетата е осигуряването на ползите от липсващите в менюто ви комплексни захари. Реално, овесените ядки, картофите – те нямат еквивалент!

Трудно ще презареждате с гликоген (по-скоро повече време ще отнеме този процес за вас), особено ако спортувате анаеробни спортове, а защо не и тренирате за мускулна маса, сепарация, възстановявате се след дълго и продължително боледуване и т.н. Единственият изход тук е консумация на плодове с нисък гликемичен индекс, при това, в правилните часове.

Приложение (по медицински и уелнес подбуди) и интегриране на палео диетата

Заради ясният вече профил на храните, които присъстват в Палео диетата, става ясно, че тя е приложима и удачна (за известен период – не подценявайте индивидуалното хранене и особености на всеки организъм!) за хора основно с наднормено тегло. Диетата при наднормено тегло изключва именно повечето въглехидрати. Но тук повече чар на Палео диетата виждам в това, бързо и с този начин на хранене да се смъкне кръвната захар (особено при някои казуси с диабета). Визирам някои казуси на диабета, защото при инсулино-зависимият тип диабет, единиците инсулин за деня, се напасват спрямо теглото на индивида и неговия капацитет на наличен гликоген. В тази връзка, от тук въглехидратите за деня се индивидуализират отделно.

Палео диетата е подходяща като временен етап при казуси и като:

 • Правилно приложение на палео диетата

  Определете вашата цел и изчислете вашите собствени калории. Можете да подложите калориите ви (BMI) в дефицит или излишък. От тук нататък, спазвайте и други няколко постулата:

 • Обратно към раздел “Хранене”.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  1 коментар

  Свързани материали по темата:

  1. Плюсовете и минусите на "Зоналната диета" 30/30/40 | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 3, 2019 (12:28)

   […] палео диета […]

  Архив