Палеолитна (Палео) диета – описание, ползи и приложение

Палеолитна (Палео) диета – описание, ползи и приложение

Описание на палео диетата

Палео диетата (или т.нар. палеолитна диета) е модел на хранене, който има своите специфики и ползи. В настоящият материал, палео диетата ще бъде разгледана не като средство за отслабване или покачване на тегло (така, както се описва навсякъде в интернет), а като належащ модел на хранене, спрямо Вашето собствено ДНК за хранене и/или моментни нужди (конкретно заболяване или оплакване).

Всичко трябва да започне от описанието на палео диетата. Генезисът на името „палео“ произлиза от древен минал етап от развитието на човечеството – Палеолит. В тези времена, човек по цял ден е планирал ловните си терени, обикалял е от сутрин до вечер ареал (описвайки така Палео диетата, твърде близко сме донякъде и като генезис с диетата и храненето по кръвни групи), твърде голям за днешно време, например, в който е намирал храната за деня, за семейството и т.н.

Основно, в палеолита, през деня са се консумирали сурови ядки, семена, плодове, а термично (опичане) през вечерта за се консумирали уловените през деня риба, убити дивечови животни и т.н. Вечерта е било и времето за по-обилното хранене през деня. Това грубо представлява концепцията на храненето.

Основен принцип на палео диетата е да има нулево или почти минимално термично обработване на храната. Друг принцип е избора на храни. В палео диетата отсъстват всички храни, които еволюцията на човека е усвоило като най-добри и трябва да се наблегне над естествени до природата или идващи директно от почвата и земята ресурси. Това означава, че палео диетата ще се състои предимно от протеин и месо от птици, говеждо и риба, изобилие от пресни плодове и зеленчуци, както и сурови ядки и семена.

Във режима на Палео диетата трябва да се избягват храните, включващи млечни продукти, зърнените култури, бобови растения – или казано иначе, съдържащите скорбяла зеленчуци, дори и по-тлъстите меса и храни.

Ползи на палео диетата

Основните ползи на Палео диетата се свързват с това, че с такъв начин на хранене, ще се поддържат ниски нива на кръвна захар. Държейки по този начин инсулина в ниски нива, по-рядко ще изпитвате глад. Това се постига и заради съдържание на полезни мазнини в режима – ядките, мазнината на животинския протеин и т.н. Липсата и отсъствието на млечни продукти от хранодена ще е причина нивата на лактоза дори да не се наблюдават, като стойности.

Предостатъчното протеин в режима, ако се ръководите по Палео диетата, ще е достатъчен са синтез и ресинтез на всички видове тъкани. Отделно, ниските нива на въглехидрати, все пак, ще са една от причините да губите излишно тегло. Но … както прочетохте по-горе, това не е режим на отслабване. Някои го комерсиализираха с тази цел, но само и единствено вашето собствено ДНК ще покаже към кой тип диета сте, видовете, които разглеждам в раздел „Хранене“.

Тъй като протеина е почти еднакъв като калории с въглехидратите, уплътнете вашият дневен калориен оптимум с калории от мазнините – суровите ядки, продукти като маслини, авокадо и т.н.

И не напоследно място, друга важна и специална полза е тази, че по-малко време ще ви коства приготовлението на храните, при спазване Палео диета. Повече суровите зеленчуци, плодове, ядки и тук таме изпечено месо на тиган или фурна, не отнемат много време.

„Клубна Академия“ е мястото, в което се разглежда най-прецизно приложението на палео диетата в ежедневието на нуждаещият се от нея. В какви калории, колко по конкретно да е дела на протеините, мазнини и въглехидратите и т.н.

Проблемите, свързани с Палео диетата

Най-голямият недостатък на Палео диетата е осигуряването на ползите от липсващите в менюто ви комплексни захари. Реално, овесените ядки, картофите – те нямат еквивалент!

Трудно ще презареждате с гликоген (по-скоро повече време ще отнеме този процес за вас), особено ако спортувате анаеробни спортове, а защо не и тренирате за мускулна маса, сепарация, възстановявате се след дълго и продължително боледуване и т.н. Единственият изход тук е консумация на плодове с нисък гликемичен индекс, при това, в правилните часове.

Приложение (по медицински и уелнес подбуди) и интегриране на палео диетата

Заради ясният вече профил на храните, които присъстват в Палео диетата, става ясно, че тя е приложима и удачна (за известен период – не подценявайте индивидуалното хранене и особености на всеки организъм!) за хора основно с наднормено тегло. Диетата при наднормено тегло изключва именно повечето въглехидрати. Но тук повече чар на Палео диетата виждам в това, бързо и с този начин на хранене да се смъкне кръвната захар (особено при някои казуси с диабета). Визирам някои казуси на диабета, защото при инсулино-зависимият тип диабет, единиците инсулин за деня, се напасват спрямо теглото на индивида и неговия капацитет на наличен гликоген. В тази връзка, от тук въглехидратите за деня се индивидуализират отделно.

Палео диетата е подходяща като временен етап при казуси и като:

 • драстично подобряване на липидния профил и снижаване стойностите на холестерол и триглицериди, в полза на сърдечно-съдовата система
 • подобряване синтеза на полови клетки, подобряване на либидото и целия стероиден биосинтез в тялото

Правилно приложение на палео диетата

Определете вашата цел и изчислете вашите собствени калории. Можете да подложите калориите ви (BMI) в дефицит или излишък. От тук нататък, спазвайте и други няколко постулата:

Вместо обобщение

Палео диетата е диетичен план, основан на храни, подобни на онези, които биха могли да се консумират през епохата на палеолита, която датира от преди около 2,5 милиона до 10 000 години. Палео диетата обикновено включва постно месо, риба, плодове, зеленчуци, ядки и семена – храни, които в миналото биха могли да бъдат получени чрез лов и събиране.

Палео диетата ограничава храните, които станаха обичайни, когато земеделието се появи преди около 10 000 години. Тези храни включват млечни продукти, бобови растения и зърнени храни. Други имена за палео диета включват палеолитна диета, диета от каменна епоха, диета на ловци-събирачи и диета на пещерния човек.

Целта на палео диетата е да се върнем към начин на хранене, който е повече като това, което са яли ранните хора. Разсъжденията на диетата са, че човешкото тяло е генетично несъответстващо на съвременния хранителен режим, който се появи с фермерските практики – идея, известна като хипотеза за раздора. Селското стопанство промени това, което хората ядат и установи млечни продукти, зърнени храни и бобови растения като допълнителни основни елементи в човешката диета. Тази сравнително късна и бърза промяна в диетата, според хипотезата, изпревари способността на организма да се адаптира.

Смята се, че това несъответствие е допринасящ фактор за разпространението на

Палео диетата е богата на зеленчуци, плодове и ядки – всички елементи на здравословната диета. Основната разлика между палео диетата и други здравословни диети е липсата на пълнозърнести и бобови растения, които се считат за добри източници на фибри, витамини и други хранителни вещества.

Отсъстват от диетата и млечните продукти, които са добри източници на протеини и калций. Тези храни не само се считат за здравословни, но и като цяло са по-достъпни и достъпни от такива храни като дивеч, хранени с трева животни и ядки. За някои хора палео диетата може да е твърде скъпа. Въпроси относно хипотезата за палео диета Изследователите твърдят, че основната хипотеза на палео диетата може да опрости историята за това как хората са се приспособили към промените в диетата.

Аргументите за по-сложно разбиране на развитието на хранителните нужди на човека включват следното:

 • различията в хранителния режим, основани на география, климат и наличност на храни – не само преход към земеделие – също биха оформили еволюцията на хранителните нужди
 • археологическите изследвания показват, че ранните човешки диети може да са включвали диви зърна преди 30 000 години – много преди въвеждането на земеделието
 • генетичните изследвания показват, че значителни еволюционни промени продължават и след ерата на палеолита, включително промени, свързани с диетата, като увеличаване на броя на гените, свързани с разграждането на диетичните нишестета

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

3 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Плюсовете и минусите на "Зоналната диета" 30/30/40 | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 3, 2019 (12:28)

   […] палео диета […]

  2. Детоксикация (детокс диета) - описание, ползи и проложение | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 4, 2020 (08:29)

   […] ход видовете диети. Високомазнинната, кето диетата, палео диетата и т.н. Стратегии, които ако ротирате, можете да […]

  3. Фастинг (Intermittent Fasting) и Чийтинг хранене/деня | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки декември 12, 2020 (09:57)

   […] си хранене, следвайки специфичен хранителен план като палео диета, кето диетата, безглутенова диета или диета с […]

  Архив