Уелнес и лечение: затлъстяване

Уелнес и лечение: затлъстяване

Затлъстяването се нарича състояние, при което в организма се натрупва излишък от мастна тъкан, непотребна за тялото. Визирам много, наистина много излишна мастна тъкан, такава, че това състояние е вече едно болестно състояние на конкретния индивид. От 5% до 20% от младите хора до 30-годишна възраст страдат от затлъстяване, а на 40-60 години вече всеки втори има наднормено тегло или затлъстяване изразено в различна степен (във световен мащаб!).

При жените затлъстяването се среща три пъти по-често, отколкото при мъжете. През последните години броят на хората тук в България, не само че не намалява, а се увеличава. И това е със средно 10-12 % на година, едно закономерно нарастване. Диета и спорт при затлъстяване (или проблемно тегло изобщо) са задължително мерки за подобряване състояноето на здравето и дълголетието ни. От затлъстяване може да страда и боледува всеки, който не спортува редовно и не се храни правилно. В това число и аз съм потенциален кандидат заболял от затлъстяване, вие, хората около вас, изобщо хората, които не се замислят какво слагат в устата си като храна и калории.

Хората страдащи от застлъстяване са предразположени към редица тежки заболявания. Известно е, че при болните от затлъстяване хипертоничната болест се развива 2-3 пъти по-често, а исхемичната болест на сърцето и стенокардията – 3-4 пъти пъти по-често, отколкото хората с нормално тегло. Такива страшни заболявания, като инфаркт на миокарда, инсулт, сърдечна недостатъчност, се срещат 2-3 пъти повече при болните от затлъстяване, а захарен диабет – 8-10 пъти по-често, отколкото при слабите хора. Освен това, при страдащите от затлъстяване е по-голям риска от възникване на някои форми на рак: при мъжете рак на дебелото черво, рак на простата, а при жените – рак на матката и жлъчния мехур.

На практика при болните от затлъстяване, всички заболявания, включително един невинен грип, протичат много по-тежко и болезнено. Изисква се повече време, има по-голям процент на усложненията и т.н. Извънредно интересни са резултатите от изследванията на американски учени, според които, когато се намери средство, лекуващо рака, средната продължителност на човешкия живот ще се увеличи с 2 години, а чрез избавяне от затлъстяването и нормализиране на теглото този показател ще се увеличи два пъти.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Опасна или полезна е термогенезата за отслабването? | BelchoHristov.Com март 19, 2022 (16:53)

   […] в дългосрочен план появата на проблеми като затлъстяването. Диета и физическа активност са основните оръжия за […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив