Овесени ядки | Oats – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Овесени ядки | Oats – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Овесените ядки са продукт на растението овес, което се развива и вирее при сух и хладен климат. Популярен продукт за култивиране и отглеждане е, защото по своята специфика и биология, растението не е притенциозно от към минералния състав на почвата.

Морфологията на растението овес с няколко изречения се свежда до следните характеристики:

    височина на овесения клас между 50 до 130 см
    стръкообразна структура

В хранително-вкусовата промишленост, от овеса се използват самите ядки (семена), които се образуват в класове. Овесените ядки са безспорно популярен и диетичен продукт.

Диетичен начин на обработка

Овесените ядки биват и се делят на още 2 класа:

    фини овесени ядки
    едри овесени ядки

Фините овесени ядки са от своя страна полирани (обработени) и неполирани. Полирането е процес на обработка, който вод и до загуба на ценни минерали от продукта, но го правя по-удобен и практичен продукт за ползване – фините овесени ядки се накисват и поемат от лигавицата на стомаха по-бързо. Затова понякога, все пак е грешно, но се наричат “по-диетични” от едрите ядки.

Фините овесени ядки имат по-малко влакнини (фибри). Това е плюс за едни и минус за други. При фините ядки, това е плюс, защото има хора, които не могат да поемат толкова много фибри в едно хранене. Докато ползата при едрите овесени ядки е, че те засиюат по-дълго време тялото.

Овесените ядки могат да бъдат запарвани с вода или опичани на фурна или тиган, ако са добавени към смески, например в ето тази диетична рецепта с яйчни белтъци и овесени ядки.

ОВЕСЕНА КАША (ГОТОВА ЗА ПОЛЗВАНЕ)

ОВЕСЕНА КАША (ГОТОВА ЗА ПОЛЗВАНЕ)

Овесената каша е пълнозърнестата овесена каша на Smile Crunch, източник на фибри без добавена захар (естествено съдържа захар), която може да се използва за приготвяне на закуски или вкусни десерти.

Калории и хранителен състав

Овесени ядки хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории389
Мазнини6.90
Въглехидрати66.27
Протеин16.89

Приложение

Приложението на овесените ядки е широко. Може да се каже, че това е универсална, дори евтина ежедневна закуска за всеки. Овесените ядки могат да се консумират и в програми за отслабване и в режими за покачване на тегло.

Особено подходящи са за подобряване на перисталтиката, в режими и програми за детоксикация на тялото и много други казуси. Вижте в каква рецепта дори можете да ги използвате:

Полезен микросъстав

Овесените ядки, на всеки 100 грама сухо тегло съдържат целулоза – 1.7 г, калий – 360 мг, калций – 23 мг, магнезий – 119 мг и фосфор – 221 мг.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.