Тофу | Tofu – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Тофу | Tofu –  състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Съществуват различни видове тофу, определени от твърдостта и съдържанието на вода. Колкото по-твърдo e тофу и с по-малко съдържание на вода, следователно, толкова повече калории и хранителни вещества има вида.

По-течните сортове, като копринен и мек тофу, имат повече вода и по-малко калории, въглехидрати, протеини и мазнини. Популярна азиатска храна, тофу понякога е известна като бобена извара. Много хора използват тофу като заместител на месото, тъй като той е с високо съдържание на протеини, но с ниско съдържание на мазнини и натрий. Тофу е изключително универсален. Той няма много аромат сам по себе си и поема аромата на храната, с която се комбинира!

ЛЮБОПИТНО ЗА ТОФУ

Къде намирате тофу в хранителния магазин? Ще намерите повечето видове тофу в хладилната част на супермаркета. Много пъти се държи близо до сирената. Трябва ли да охлаждате тофу? Тофу може да се съхранява в хладилника у дома, въпреки че някои копринени сортове могат да се съхраняват в килера до отваряне им. След отваряне обаче, трябва да охладите продукта и да го използвате в рамките на 2 до 3 дни след отварянето. Неотворени, трябва да използвате продукта до “най-добрата дата” за ползване, описана на опаковката. Тофу ще има лоша миризма, когато се развали. Можете ли да замразите тофу? Да, някои хора замразяват тофу, за да му придадат по-гъста текстура, наподобяваща месо. Въпреки това, производителите предлагат да избягвате да ядете тофу, който е бил замразен повече от 60 дни.

Калории и хранителен състав

Тофу хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории117
Мазнини7
Въглехидрати2.2
Протеин14

Соевите продукти често са генетично модифицирани (GM). Соевите продукти могат също да бъдат обработени с хексан, разтворител, който се използва за извличане на масло от соеви зърна.

Полезен макро и микросъстав

Тофу е храна с ниско съдържание на въглехидрати. Типичната порция твърд тофу е 1/5 от пакет или 79 грама. Това съдържа около 2 грама въглехидрати и 2 грама фибри. Мазнини в тофу, в сравнение с други източници на протеини като говеждо или сьомга, тофу е с ниско съдържание на мазнини. Една порция твърд тофу съдържа около 7 грама мазнини, повечето от които са полезни за сърцето полиненаситени мазнини.

Въпреки че почти половината от калориите в тофу идват от мазнини (63 ккал на 100 грама продукт), той все още е източник на протеини с ниско съдържание на мазнини. Тофу е отличен източник на протеини, с 14 грама на порция. Тъй като тофу е пълноценен растителен протеин, много хора, които не ядат месо, използват тофу като основен протеин в храненето. 

Микронутриенти в Тофу:  добър източник е на калций и желязо. Една порция съдържа 683 mg или около 50% от дневните ви нужди от калций3 и е добър източник на желязо (около 2,5 mg) за ежедневното ви отделяне на желязо, което варира от 8 до 18 mg в зависимост от вашата възраст и пол. Тофу също така съдържа 237 mg или около 8% процента от дневната препоръчителна порция калий, което е 3400 mg за възрастни мъже и 2600 mg за възрастни жени.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Соевите храни като тофу съдържат изофлавони – това е фитоестрогенно съединение, което може да имитира хормона естроген и може да осигури някои ползи за здравето, включително:

  • облекчение от симптомите на менопаузата
  • предотвратяване на някои видове рак, включително рак на гърдата и простатата
  • намален риск от сърдечни заболявания
  • профилактика срещу остеопороза
  • профилактика на черен дроб

AЛЕРГИИ

Соята, основната съставка в тофу, е един от най-популярните хранителни алергени за деца и възрастни. Хората със сенна хрема, астма или алергии към мляко са по-склонни да са алергични към соевите продукти. Симптомите на соевата алергия варират от лека, включително копривна треска или сърбеж в и около устата, до тежки реакции, включително анафилаксия, която може да бъде животозастрашаваща.

Някои лекарства за депресия (MAOI) могат да взаимодействат с ферментирали соеви продукти поради потенциално високото им ниво на аминокиселината тирамин. Хората, приемащи MAOI, като Nardil или Parnate, трябва да ограничат приема на тирамин до 6 mg или по-малко.

Една порция твърд тофу може да съдържа между по-малко от 1 mg до близо 5 mg, в зависимост от това колко дълго, ферментира. Хората, приемащи естроген, някои лекарства срещу рак като Тамоксифен или варфарин, за разреждане на кръвта, също трябва да използват ограничения прием на соя. Фитоестрогените в соята могат да повлияят на ефективността на лекарството.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.