Мускулна треска. Причини за наличие на мускулна треска. Описание

Мускулна треска. Причини за наличие на мускулна треска. Описание

Мускулна треска се нарича специфичната болка или дискомфорт, оставащa от 24 до 76 часа след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група. Някога се е считало, че мускулната треска се дължи на самия синтез на млечна киселина (която създава това дразнене в мускулите, заради киселия си характер), но най-съвременните теории доказаха, че се дължи на миниатюрни микроразкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване (каквато е една фитнес тренировк), плюс самото дразнене на същата тази млечна киселина (заради киселия характер на киселината, както вече уточних).

Причината за отпадане на теорията за самото образуване (като отделен процес) на млечната киселина е, че след като млечната киселина се разсейва сравнително бързо в тялото, това не може да обясни болката оставаща и през следващия ден. Самата млечна киселина “дразни” микротравмите причинени от фитнес тренировката и това дава проява на мускулната треска!

Дори и да се разсее напълно млечната киселина, остава една подобна болка, до момента на пълно зарастване на миниатюрните микроразкъсвания по протежението на мускулното влакно.

Упражнения, изискващи много неравномерни натоварвания (като тичане по склон, степер машина и др.) биха довели до най-тежките форми на мускулна треска, тъй като подобно натоварване би причинило по-големи поражения за мускулната тъкан, от колкото стандартни равномерни натоварвания (например изкачване на същи склон, или като цяло движения имитиращи натоварването от самото ежедневие). Едно друго изследване, което твърди, че мускулната треска не е предизвикана от болката в повредената мускулна тъкан, а се дължи на подсилващ процес. Мускулът реагира на тренировката като се подсилва до степен по-висока от предишната чрез изграждане на нови сегменти в мускулната тъкан. Този процес на подсилване кара клетките да нарастват и да упражняват натиск върху околните нерви и артерии, причинявайки мускулна треска. Но това до днешна дата остава хипотеза. Въпреки логиката.

Млечната киселина (IUPAC систематично наименование: 2-хидроксипропанова киселина), която предизвиква дразненето, наречено мускулната треска, е химическо съединение, което участва в няколко биохимични процеса. Тя е карбоксилна киселина с емпирична формула C3H6O3. Млечната киселина има една хидроксилна група, съседна на карбоксилната киселина, което я прави алфа-хидроксикиселина. В разтвор тя може да изгуби протон от киселинната група и да се получи лактатен йон CH3CH(OH)COO-.

Млечната киселина е хирална и има два оптични изомера. Единият е познат като L-(+)-млечна киселина или (S)-млечна киселина, а другият, негово огледално отражение, е D-(-)-млечна киселина или (R)-млечна киселина. Биологически важният изомер е L-(+)-млечната киселина.

L-лактат се получава от пируват чрез ензима лактат дехидрогеназа (ЛДХ) във ферментационен процес. Лактат се произвежда псотоянно в процеса на нормалния метаболизъм и физическа активност, но не увеличава концентрацията си, докато скоростта на производство на лактата не надвиши скоростта на неговото унищожаване. Скоростта на унищожаване зависи от няколко фактора, между които монокарбоксилатните транспортьори, концентрацията и изоформата на ЛДХ и оксидативния капацитет на тъканите. Концентрацията на лактат в кръвта обикновено е 1-2 mmol/L в спокойно състояние, но може да нарасне до 20 mmol/L по време на интензивно физическо натоварване.

Нарастванията на лактатната концентрация обикновено настъпват в условия, при които изискваната от тъканите енергия не може да се произведе чрез аеробно дишане, т.е. тъканите не могат да обработят кислорода и субстратите достатъчно бързо. При такива условия пируват дехидрогеназата не може да преобразува пирувата до ацетил-коензим А достатъчно бързо и започва да се натрупва пируват. Това по принцип би инхибирало гликолизата и намалило производството на АТФ, ако ЛДХ не намаляваше пирувата, преобразувайки го в лактат. Целта на производството на лактат е да се регенерира никотинамидадениннуклеотид (NAD+), необходим за гликолизата и по този начин да позволи производството на аденозинтрифосфат (ATF) да продължи.

Натрупаният лактат може да се унищожи по няколко начина:

 • окисляване до пируват от добре снабдените с кислород мускулни клетки, който след това се използва директно за захранване на цикъла на Кребс
 • преобразуване в глюкоаза по цикъла на Кори в черния дроб чрез процеса на глюконеогенеза

Ферментация на млечната киселина се извършва и от бактериите Lactobacillus. Те могат да действат в устата. Киселината, която произвеждат, е една от причините за увреждането на зъбите, наречено кариес. Мерките, които трябва да се вземат, при поява на мускулната треска са:

 • ползотворна почивка
 • пълноценна високобелтъчна и средно-висока въглехидратна храна
 • правилно дозиране на тренировъчния обем, при всяка фитнес тренировка
 • масаж
 • стречинг

КОГА ТРЯБВА ДА ОТШУМИ МУСКУЛНАТА ТРЕСКА?

Преди да заговорим за отшумяване, нека кажем защо трябва да търсим мускулна треска всеки път, след тренировки: това е задължително условие, ако наистина искате да подчертаете мускули и изваете тяло. Да припомним: тренировката скулптурира мускула. Обработва го, докато той получава микроразкъсвания, а храненето след това репарира и надгражда. Без мускулна треска, няма да имате оформени мускули.

Почти всеки, включително и неспортуващи са имали поне веднъж в живота си силна и остра мускулна треска! Спортуващите и тези, които практикуват силов спорт включително, познават още по-добре болката, причинена от мускулна треска. Независимо лошият все пак оттенък на мускулната треска (дразнеща, целодневна и остра болка), задължително, особено ако искате да отслабвате или да качвате чиста активна мускулна маса, трябва да търсите ефекта на мускулната треска. Но защо? Просто е – една фитнес работа, води до натоварване в мускулите. Колкото по-сериозно (разбирайте правилно) тренирате, вие винаги тренирате самите мускули. Добавяме и правилно избраната (и за мъже и жени) работна тежест и нещата се получават – имате правилно проведена мускулна работа. Фитнес работа. Което води до оформен мускул, подобрена обмяната на веществата в мускула и т.н. Големите мускулни групи като бедра и гръб (добавете и гръдни мускули тук) имат често мускулна треска с времетраене до 2-3 дена. А малките мускули, като рамена, мишници, корем и прасци – до 1 ден. Разбира се, всичко е строго индивидуално, но това е неписаното правило.

Най-важните хранения за деня и диетата ви са предтренировъчното и следтренировъчното. Според целта ви – отслабване мускулна маса или просто за здраве, тези две хранения за деня имат различно съотношение и присъствие на трите хранителни макронутриента – протеин, мазнини и въглехидрати. Ако нещо тук куца – не очаквайте плавно и правилно елиминиране на мускулната треска. Освен тези две хранения, правилно човек се възстановява и от самата фитнес програма. Както писах по-горе, правилния за вас сплит е гарант, че ще се възстановени добре. И ще имате прогрес. Трети начин да възстановявате и елиминирате по-бързо дори мускулната треска са употреба на хранителни добавки с възстановяващ ефект. Четвърти начин – това е масажът. Всякакъв, освен антицелулитен, ще ви свърши работа!

При претренирване (вършите повече от нужното според собствените ви индивидуални потребности и възможности), мускулната треска е особено продължителна, дълбока и невероятно изнервяща! Пазете се от претренирване. Спортувайте дозирано. Хранете се правилно, винаги ползвайте хранителни добавки за възстановяване.

Обратно към раздел “Фитнес”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

2 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Фитнес тренировки за мъже и жени над 40 години | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки септември 23, 2020 (08:54)

   […] ако планираната част от тялото все още е със мускулна треска  от предишната […]

  2. Фитнес и хранене при мъже и жени над 40+ години | Видео | BelchoHristov.Com май 26, 2023 (16:43)

   […] ако планираната част от тялото все още е със мускулна треска  от предишната […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив