Кой вид протеин на прах кога се приема?

Кой вид протеин на прах кога се приема?

Вместо въведение …

Много се чудят дали е по-добре да приемате протеин на прах преди или след фитнес залата или тренировка. Всъщност за всеки вид протеин (казеин, суроватков, телешки, яйчен, от сьомга и т.н.) има идеално време от деня, в което да ги приемате, за да увеличите максимално ефекта си върху мускулите, възстановяването и надграждането на вашите резултати. Не само спортни такива, но и здравни.

Протеините на прах не са “химия”, а извлек от натурални суровини (телешко месо, мляко, риба, грах и др.), чрез които аминокиселите попадат по-правилно и в повече в нашите клетки и обезпечават изключително по-голям обем процеси в тялото ни!

Често ми задават следния въпрос:

“Трябва ли да се приемат протеин на прах преди или след фитнес залата?”

В тази статия искам да изясня концепцията кога да приемате различните видове протеини на прах и да ви дам някои лични предложения за това кога и как да приемате протеини през деня. Но това не означава, че имате нужда от тях!

Протеините на прах приемайте ако имате нужда и спазвате конкретна цел. Всеки протеин има своя собствена калоричност, аминокиселинна стойност и изборът “Да приемам ли протеин” зависи от целите и пътя, по който трябва да вървите, за да ги осъществите.

Т.е. тук ще спазя коректната уговорка “Как се прави?”. А ако искате индивидуална суплементация – или трябва да сте мой клубен член или студент. Там ще разберете вече тънкостите протеин или аминокиселини. Или … просто да разчитаме на предтренировъчното хранене или на следтренировъчното хранене? Пъзелът става интересен.

Протеини на прах: за какво са те?

Протеините на прах са храна, така че няма точно и прецизно подходящо време за това, кога да ги приемате. Часовете преди и след тренировка са (макар и на различни нива – както казах това зависи от индивидуалните цели, калории в диетата, стратегията и т.н.) еднакво важни за храненето на човек, който търси натрупване на мускулна маса или загуба на мазнини. Или здраве?

Основната цел трябва да бъде постоянно снабдяване с протеин през деня. Всъщност, за разлика от въглехидратите и мазнините, протеините не могат да се съхраняват в организма за по-дълга употреба (например въглехидратите се складират като гликоген), както е при другите два макронутриента. Синтезът на протеини е неудържим процес, подобно на монтажна линия, която никога не спира.

Ето защо е необходимо да има поток от аминокиселини от пълноценни протеини (каквото не е веганството и на второ място вегетарианството) колкото е възможно по-непрекъснат и разпределен през целия ден процес. 

Разликата в различните видове протеини на прах идва основно от първопроизхода им – от месо, риба, яйца, мляко, растителни култури (въпреки, че не считам растителните протеини, за пълноценни, тъй като те имат малка и ниска биологична стойност) – се различават един от друг в капацитета, който човешкото тяло трябва да ги използва за усвояемостта и усвояването им.

Протеини на прах – кога се приемат?

Сутрин

Изборът на типа протеин, основан на времето на деня е от съществено значение. Например сутрин, когато се събудите, е добре да вземете източник като изолиран суроватъчен протеин, защото скоростта на храносмилане е отлична и следователно може да осигури азотен материал бързо след почивка и нощно гладуване, за да спрете катаболизма от предишните часове. 

Бързи примери:

През деня

През деня обаче, извън тренировките, протеините, които изискват по-бавно храносмилане – като яйчни протеини или месни протеини – ще бъдат значително по-подходящи, тъй като ни позволяват да останем в положителния азотен баланс повече часове.

Когато не е възможно да приемаме друга храна в продължение на няколко часа (например по причини за работа или преди да спим), ще ни трябват протеини с много дълго храносмилане, като казеини на прах, които ще бъдат ключът към по-голяма хипертрофия и по-малко катаболизъм през нощта. 

Бързи примери:

Преди или след тренировката?

В други критични моменти, като например в часовете преди тренировка, в периодичната тренировка и в часовете непосредствено след тренировка – където тялото ще бъде по-настроено за усвояването на хранителните вещества, които ще възстановят загубените запаси от въглехидрати / азот по време на интензивни активност, препоръчително е да се използват заедно с въглехидратиte, високо смилаеми протеини, пептиди или незаменими аминокиселини.

В моя протокол преди тренировка, за да съм сигурен, че имам постоянен поток от високо усвоими протеини и въглехидрати, използвам изолиран суроватъчен протеин около един час преди тренировка. Смесвам протеини с дял мазнини и въглехидрати, така че аминокиселините и глюкозата да присъстват в кръвообращението постоянно и дълго време. Затова предлагам буквално иноватични суплементи, които са точно за тази цел:

Защо е важно да приемате протеин след физическо натоварване (тренировка)?

Защото има разлика между това да приемете пилешко месо и протеин на прах.

Протеините на прах на Yamamoto Nutrition са с толкова голяма бионаличност, че препоръчавам те да се консумират единствнео и само разтворени във вода!

Аминокиселини след тренировка

Вие сте тренирали (надявам се с правилно подредена концепция). Кръвта е все още в мускулите ви, а на вас ви трябва “храна”, нали така? И тъй като се надявам, вече трайно да сте разбрали поне моята позиция, протеините на прах “химия” ли са, а знаете вече, че не са, всъщност те се оказват единственото решение, което максимално бързо ще усвоено!

Точно така – аминокиселиннитя профил на протеините на прах с висока биологична стойност (затова истинките протеини трябва леко да ви киселеят и да не са толкова “вкусни”) се приемат 10-15 минути след тренировка, за да може всяка клетка, която има нужда от репарация, да “дръпне” своят набор от аминокиселини.

Това няма да го получите ако заложите на пържола с гарнитура ориз!

Вече за храненето ви след тренировка, тук също трябва да спазите правила. Наблегнете до час след приема на протеин на прах на съотношението описано в материала за следътренировъчно хранене.

Вместо извод …

Високо смилаемите протеинови пудри до скоро се считаха за културистични продукти. Не! Това са унисекс формули за деца, младежи, зрели хора, възрастни и такива с проблемни състояния, които ако знаят как, ще излвкат повече ползи, от колкото ако същите хора продължават или да пренебрегват тази категория продукти или продължават да я считат за “химия”. 

Разбира се, нискокачествените и евтини (за българина това е “достъпната цена“!) протеини са химия. Може да са вкусни (споделих по-горе какъв трябва да е протеина на вкус), но с много, наистина толкова дълги вериги полипептидност, че стомаа и червата не ги усвояват.

Има опция да не ползвате протеини на прах, но ако искате резултати, имате цели – структурирайте добре диетата си и планирайте разумно тренировъчната част, за да не “прегорите” в зоната на вашето старание. Това е валидно и за всички, които разбраха, че достъпна цена за качество няма като термин.

Обратно към раздел “Добавки”

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. КАКВО СА ПРОТЕИНИТЕ НА ПРАХ? ЕПИЗОД #2 - YAMAMOTO BULGARIA октомври 21, 2021 (17:17)

   […] кой вид протеин кога се приема? […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив