Череша | Cherry – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Череша | Cherry – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Най-широко разпространените видове череши, които са предназначени за консумация в прясно състояние, са дивата череша (Prunus avium) и вишната (Prunus cerasus). Родината на тези два вида е Европа и Западна Азия.

В Европа промишлено производство на череши се осъществява от Пиренейски полуостров на запад до Мала Азия на изток, а на север – до Британските острови и южната част на Скандинавския полуостров. В САЩ по-голямата част от черешовите насаждения са създадени в западната част на държавата (Калифорния, Вашингтон).

Черешите са едни от най-ранните пролетни плодове. В Австралия зреят по Коледа, в Южна Европа през юни, във Великобритания в средата на юли. През 2003 година общото световно черешопроизводство е около 3 милиона тона, от които една трета се пада на производството на вишни.

Диетичен начин на обработка

Консумирайте само добре узрели череши, не подложени на някаква термична обработка.

Калории и хранителен състав

Череша хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории63
Мазнини0.20
Въглехидрати16.01
Протеин1.06

Приложение

Черешите имат различни приложения, в т.нар. лечебно хранене. Например,  сокът от череши е идеален, ако имате проблеми със съня. За да се справите с безсънието, пийте чаша сок от череши половин час след ставане от сън и половин час преди лягане. Черешите са добър източник на мелатонин, чийто недостиг се свързва с проблемите със съня.

Хората с диабет не могат да си позволят да ядат всякакви плодове, но черешите са подходящи за тях. Любимите череши имат нисък гликемичен индекс.

Черешите са една от храните за здраво сърце. Антоцианините в тях намаляват риска от високи нива на лошия холестерол и високото кръвно налягане, все фактори, свързани със заболяванията на сърцето.

Черешите са плодът с най-голямо количество антиоксиданти. Антиоксидантите са важни за борбата със свободните радикали. Следователно яденето на череши ще ви направи по-млади. Консумацията на череши е и средство срещу хемороиди!

Черешите са супер храна за плосък корем. Смята се, че редовната консумация на череши предотвратява натрупването на мазнини в коремната област. Според проучванията черешите са много добра храна за подобряване на паметта. Сокът от череши или пресните плодове са отличен начин да се справите с болките в мускулите по естествен път. Затова, ако планирате сериозна физическа активност, запасете се с череши.

Черешите са богати на бета каротен, витамин С, антоцианини и кверцетин. Този коктейл от полезни съставки се смята, че помага в борбата с някои видове рак. И не забравяйте, колкото по-тъмни са черешите толкова по-добре в случая. Причина: имат повече антиоксиднати.

Черешите помагат и при подагра. Тя се получава, когато в кръвта има твърде много пикочна киселина. Това от своя страна води до подуване и възпаления. Според проучвания 2 чаши пресни череши дневно намалява количеството пикочна киселина в кръвта с 15%. Според други изследвания същите ползи има и в черешовия сок.

Полезен микросъстав

Черешите съдържат богата гама витамини и минерали. Тези плодове активизират обмяната на организма, помагат при анемични състояния и действат укрепващо на организма. Биологично активните вещества кумарин и оксикумарин нормализират съсирването на кръвта. Тъмните сортове череши, съдържащи повече флавоноиди, укрепват стените на кръвоносните съдове. Черешите намаляват нивата на урати в кръвта. Съдържащият се в тях кверцетин има противовъзпалително действие и аналгетичен ефект при ставни болки. Елаговата киселина притежава антиканцерогенни свойства.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.