Кайсия | Apricot – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Кайсия | Apricot – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Кайсията е плод известен на хората от близо над 8000 години и освен, че е приятна на вкус храна, има и много полезни за здравето свойства. Първите данни за кайсиите са открити в древния арменски град Шенчовит, недалеч от Ереван. Там били открити кайсиеви изкопи, които археолозите датирали от 6 000 г. пр. Хр. За пръв път плодът е споменат преди 4 хилядолетия в писмо на китайски гражданин.

Част от ползите от консумация на кайсии е загатната в следния факт. Учените смятат, че причината за дълголетието на хунзите, които обитават високопланинските части на Северен Пакистан, е редовната консумация на кайсии.  Всички местни хора, независимо от възрастта, имали перфектно зрение. Никой не бил чувал за болести като инфаркт, хипертония, рак, висок холестерол, подагра. Тяйната разбира се на кайсията е в нейният минерален профил, който води след себе си споделените вече ползи. Най-открояващ се микроелемент в кайсията това е калия!

Диетичен начин на обработка

Консумирайте само добре узрели кайсии. По възможност пресни. Изсушените кайсии имат висок ГИ (гликемичен индекс) и рязко вдигат нивата на инсулин. Това е подходящ момент за организма ви, само ако ви е такава целта – да предизвикате инсулинов шок!

Калории и хранителен състав

Кайсия хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории48
Мазнини0.39
Въглехидрати11.12
Протеин1.4

Приложение

Ето все пак някои основни момента и проблемни състояния, при които е добре да се консмират кайсии, както ще разберете и причините.

  • Сърдечно-съдови заболявания, аритмия, хипертония – пресните кайсии съдържат 305 мг калий, а сушените – до 1717 мг! Това прави плодовете на кайсията много полезни за всички, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и аритмия. Плодовете понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8.3 мг магнезий. Затова на хипертониците се препоръчват големи количества пресни кайсии.
  • Рак – кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В-17, известен още като амигдалин. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак. Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени.  В книгата си “Силата на кайсиите – как лаетрила излекува моя рак”, авторката Хелън Кюран разказва как сама е излекувала раковото си заболяване чрез лаетрил – търговското наименование на амигдалина. Кюран е страдала от меланома с разсейки в черния дроб, а лекарите й давали не повече от 2-3 месеца живот.  Тя се подложила на терапия с кайсиеви ядки, благодарение на които се излекувала. Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове.
  • Анемия – кайсиите съдържат 1,4 мг желязо, което ги прави отлично средство за профилактика и лечение на малокръвието.
  • Стомашни заболявания, язва, гастрит и запек – кайсиевият сок нормализира киселинността на стомаха и действа благоприятно при колити, съпътствани от  метеоризъм и дисбактериоза. Препоръчваната доза е 70-80 мл 6-7 пъти на ден между храненията. Когато не е сезонът на пресния плод, със същото действие е настойката от сушени кайсии. Тя се приготвя като се залеят 100 грама ситно нарязани сушени кайсии с 1 л гореща вода. Сместа престоява 6 часа на топло и е готова за консумация. Лечебните свойства на кайсиите при язви и скрити отоци се дължи на диуретичната им функция. Отварата от кайсии облекчава възпалението на слизестите обвивки на стомашно-чревния тракт. За хората, които страдат от хроничен запек, се препоръчва следното средство: 400 г сушени кайсии и 400 г сушени сини сливи без костилките се смилат. Добавя се 200 г течен мед и се разбърква. Сместа се приема по 1 ч. л. след вечеря, заедно с 1 ч. ч. топла вода.
  • Влошено зрение – кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Той е отговорен за доброто зрение. Витаминът участва в състава на зрителния пурпур и образуването на кожата и лигавиците. Освен за зрението, витамин А засилва имунната ни система, полезен е за очите, косата, кожата, венците и жлезите.
  • Остеопороза – кайсията е плодът с най-високо съдържание на калций – 73 мг/100 грама, което ги прави отлично средство при профилактиката на остеопороза. Напоследък учените смятат, че важна роля с борбата с намаляването на костната плътност има химическият елемент бор, който също се съдържа в оранжевите плодове. Той помага на жените в климактериума да запазят нивата си на естроген и ги предпазва от намаляването на костната плътност.
  • Укрепване на имунитета – лечебните свойства на кайсиите са известни и за общо укрепване при бременни жени, деца и възрастни хора за подсилване на имунитета. За целта е достатъчно да се консумират по 100-150 грама сушени плодове на ден.
  • Подсилване на мозъчната дейност – високото съдържание на фосфор (21.1 мг) и магнезий (8.3 мг) прави кайсиите ценни за активната работа на мозъка. Калцият в плодовете (23.1 мг) пък се препоръчва за нормалната нервно-мускулна възбудимост. В кайсиите има много витамини от група , които ни пазят от депресия и безсъние. Съчетанието между фосфор и магнезий е полезно при хората, подложени на активно умствено натоварване. То подобрява качеството на паметта.

Полезен микросъстав

Сочните и оранжеви плодни части на кайсията са забележителен източник на витамин А (както вече знаете от по-горе), който е необходим за доброто зрение, здравето на кожата, слизестите обвивки и липсата на преждевременни бръчки. Само 300 грама сладки кайсии покриват дневната потребност на организма от този витамин. Освен каротин, кайсиите съдържат витамини от група В (отговарят за работата на нервната система и ни пазят от депресия и безсъние), витамин С (предпазва от преждевременно остаряване и помага на организма да се справя с инфекциите), витамин РР (необходим за здравето на кожата, косата и ноктите). Но главното богатство на кайсиите са микроелементите, като калий и желязо.

Затова любителите на кайсиите се отличават с бодрост и здрав тен. А огромното количество калий прави тези плодове незаменими за профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания и отоците. В кайсиите има до 260 мг за 100 грама съединения от групата на флавоноидите, които укрепват стените на кръвоносните съдове, имат антимикробни и лъчезащитни свойства; пектини, способни да извеждат от организма отровните вещества, тежките метали и радиоактивните елементи; минерални соли на калция (участващи в образуването на тъканите), антибактериални вещества, киселини – яблъчна, лимонена, салицилова. Кайсиите акумулират в себе си енергията на захарта, витамините, минералите, пектините, дъбилните вещества – на кратко всичко, което е нужно за жизнените дейности на организма. Поради високото съдържание на соли на магнезия и желязото пресните и сушените кайсии се препоръчва да се включват в диетата на хипертониците и болните от анемия.

В градинските кайсии се съдържат до 28% захар, в сушените – до 85%! Последното е важно, за да не прекалявате с кайсии, особено, ако имате проблемна кръвна захар и обожвате сушена кайсия. Всичко със мярка, нали така?

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.