fbpx

Климактериум

Климактериум

С настъпването на климактериума, в организма на жената стават съществени хормонални изменения. Намалява се изработването на естрогени. Това са хормоните, които се изработват в яйчниците. Естрогените способстват за отлагането на мазнини в долната половина на тялото, в областта на седалището, ханша и бедрата.

При настъпването на климактериума, количеството на мазнини в тези области по принцип намалява. Паралелно с това се наблюдава значително увеличение на отлагането на мазнини в горната половина на тялото, на лицето, корема, гърба, което е свързано с повишаване в съдържанието на кръвта с друг един хормон – кортизол, който се изработва от надбъбречната жлеза. Освен това, с възрастта в известна степен се влошава и работата на щитовидната жлеза, което пък се съпровожда със забавяне на обмяната на веществата. Тези хормонални пренастройки, които стават в организма, с настъпването на климактериума, водят до увеличаване на теглото.

Климактериума е фаза от индивидуалното развитие на жената. Най-важната част от промените при жената е преустановяване на месечния цикъл (менопауза).С това настъпва и физиологичното безплодие на жената. Годините, в които вече тя не може да зачене. Всичко това се обяснява с рязкото спиране на производство на естроген от яйчниците и овулацията напълно изчезва.

Съществуват 3 различни етапа на менопаузата. Вижте кои се те:

  • пременопауза – през тази фаза започва постепенно да се понижава функцията на яйчниците. Първите симптоми са нередовна менструация, маточни кръвотечения и относителен инфертилитет. Тази фаза продължава около 5 години, но в някои случаи и до 10 години
  • менопауза – обхваща периода от последното маточно кръвотечение, след което в последващата една година не настъпва нова менструация. Настъпването на менопаузата съвпада с резкия спад в нивото на естрогените
  • постменопауза – тази фаза обхваща периода от менопаузата до навлизане във фазата на сениума. През този период напълно се преустановява функцията на яйчниците
 • Интересн факт е, че целият период на климактериум продължава средно от 40 до 60 години. Неговото настъпване и протичане са наследствено обусловени, като върху тях влияят и социални и поведенчески фактори. Например се счита се, че тютюнопушенето може да ускори настъпването на климактериума. Някои оперативни интервенции и лъчетерапия може изкуствено да ускорят настъпването на климактериума.

  klimaklterium_tablo_1

  Климактериум – причини

  Климактериум настъпва в резултат на редица хормонални промени. В периода около раждането повечето момичета имат около 1 до 3 милиона яйцеклетки, които постепенно намаляват през живота. До настъпването на първата менструация, момичето има около 400 000 яйцеклетки, а при настъпване на менопаузата – те намаляват до около 10000. Малък процент от тези яйцеклетки се губят по време на нормалната овулация. По-голямата част загиват в процес, наречен атрезия.

  Още по темата Червена детелинаИгликаКосата расте с билки и витаминиПредменструален синдром: Какво да правим?Нормално Фоликулостимулиращият хормон (ФСХ) е отговорен за растежа на яйчниковите фоликули, по време на първата половина от месечния цикъл. С наближаването на менопаузата, оставащите яйцеклетки стават по-резистентни към действието на ФСХ и производството на естроген от яйчниците драматично намалява.

  Естрогенът засяга много части от тялото, включително кръвоносните съдове, сърцето, костите, млечните жлези, матката, уринарния тракт, кожата и мозъка. Загубата на естроген се счита за причина на много от симптоми през климактериума. По време на менопауза, яйчниците намаляват производството и на друг хормон – тестостерон, който има значение за сексуалните функции и либидото.

  Климактериум – симптоми

  • горещи вълни – те са най-честия симптом при климактериум. Горещите вълни варират при варират при различните жени. Обикновено те представляват чувство на топлина, което се разлива по цялото тяло, продължава около 30 секунди до няколко минути. Кожата е зачервена, има сърцебиене и прескачане на сърцето, и изпотяване. Горещите вълни често повишават телесната температура и ускоряват пулса, както и водят до безсъние и нарушения в съня. Обикновено продължават от 2 до 3 години, но при някои жени може да се задържат и до 5 години. Дори при малък процент от жените могат да персистират до петнадесет години.
  • незадържане на урина, чести уринарни инфекции.

  • промени във влагалището – намаленото ниво на естроген води до изтъняване на лигавицата на влагалището и сухота. Най-често това се проявява с болезненост при полови контакти.

  • промени във формата на млечните жлези.
  • изтъняване на кожата.
  • загуба на костна плътност – бързата загуба на кости настъпва обикновено през перименопаузата. Повечето жени достигат пик на костна плътност на възраст от 25-30 години. След това тя намалява с около 0.13% на година. По време на перименопауза процесът се ускорява до около 3% за година. По-късно загубата пада до около 2%. Обикновено загубата на костна плътност не е болезнена. Въпреки това тя може да доведе до остеопороза, състояние, което води до повишен риск от фрактури.

  • липидният профил също се променя през климактериума. Общият холестерол и лошия (LDL) холестерол се повишават.
  • рискът от сърдечно-съдови заболявания нараства при настъпване на климактериум. При жени, при които яйчниците са премахнати по-рано по повод заболяване, рискът от заболявания нараства.
  • повишаване на теглото.
 • Климактериум – диагностициране и определяне

  • изследване на костите – стандарт за измерване на костната загуба и оценка на остеопороза, свързана с менопауза, е DEXA (dual-energy x-ray absorptiometry).Този тест изследва костната минерална плътност и я сравнява със средни стойности, измерени при здрави млади жени. Според Световната Здравна Организация (СЗО) за остеопороза се говори при повече от 2.5 стандартни отклонения от тази стойност. При състояние, наречено остеопения, се наблюдава по-малка загуба на костна плътност (между 1 и 2.5 стандартни отклонения под средните стойности).
  • изследването DEXA – обикновено се назначава преди предписването на терапия за остеопорозата, която да възстанови до известна степен костната минерална плътност.Тестът представлява специално рентгеново изследване на бедрото и долната част на гръбнака, което се извършва на всеки година и половина – две за измерване на резултата от лечението. Скрининг на костите – може да се извърши и с ултразвук. С него се измерва плътността на костите в областта на петата. Ако с този метод се открие намалена плътност, тогава се извършва DEXA. Изследване на сърдечно-съдовия риск – постменопаузалните жени са с повишен риск за сърдечни заболявания. С помощта на лабораторни изследвания се проследяват нивата на холестерола. При стойности над нормата, на жената се препоръчва промяна в начина на живот и хранене, и при нужда лекарства за понижаване на холестерола.

 • Климактериум – решения

  Тъй като това е естествен биологичен процес, а не заболяване, не съществува дефинитивно лечение. По-скоро съществуват продукти и опции, с които симптоматиката на жената в менопауза да се облекчи. При нужда се използват хранителни добавки за понижаване на холестерола и повлияване на загубата на костна плътност. Както и директно насочени за целта добавки, които имитират действието на естрогена.

 • за повече информация относно индидивуалните особености на жената, препоръчителни са своевременните ДНК тестове за естрогенен метаболизъм, както и всичко по отношение на ДНК изследванията

  Обратно към раздел “Уелнес”.

  Публикувано от
  Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

  Архив