Уелнес и лечение: климактериум

Уелнес и лечение: климактериум

С настъпването на климактериума, в организма на жената се случват съществени хормонални изменения. Намалява продукцията на естроген. Това е хормона, които се синтезира в яйчниците. При настъпването на климактериума се наблюдава значително увеличение на отлагането на мазнини в горната половина на тялото, на лицето, корема, гърба, което е свързано с повишаване в съдържанието на кръвта на друг един хормон – кортизол, който се изработва от надбъбречната жлеза. Освен това, с възрастта в известна степен се влошава и работата на щитовидната жлеза, което пък се съпровожда със забавяне на обмяната на веществата.

Тези хормонални пренастройки, които стават в организма на жената, с настъпването на климактериума, водят до увеличаване на теглото. И са повод за разлини задължителни стъпки и действия, за които ще поговорим в настоящия материал.

Климактериума е фаза от индивидуалното развитие на жената. Най-важната част от промените при жената е преустановяване на месечния цикъл (менопауза).С това настъпва и физиологичното безплодие на жената. Годините, в които вече тя не може да зачене. Всичко това се обяснява с рязкото спиране на производство на естроген от яйчниците и овулацията напълно изчезва.

Съществуват 3 различни етапа на менопаузата. Вижте кои се те:

 • пременопауза: през тази фаза започва постепенно да се понижава функцията на яйчниците. Първите симптоми са нередовна менструация, маточни кръвотечения и относителен инфертилитет. Тази фаза продължава около 5 години, но в някои случаи и до 10 години
 • менопауза: обхваща периода от последното маточно кръвотечение, след което в последващата една година не настъпва нова менструация. Настъпването на менопаузата съвпада с резкия спад в нивото на естрогените
 • постменопауза: тази фаза обхваща периода от менопаузата до навлизане във фазата на сениума. През този период напълно се преустановява функцията на яйчниците

Интересн факт е, че целият период на климактериум продължава средно от 40-та до 60-та година на жената. Неговото настъпване и протичане са наследствено обусловени, като върху тях влияят и социални и поведенчески фактори. Например се счита се, че тютюнопушенето може да ускори настъпването на климактериума. Някои оперативни интервенции и лъчетерапия може изкуствено да ускорят настъпването на климактериума.

Климактериум – причини

Климактериум настъпва в резултат на редица хормонални промени. В периода около раждането повечето момичета имат около 1 до 3 милиона яйцеклетки, които постепенно намаляват през живота. До настъпването на първата менструация, момичето има около 400 000 яйцеклетки, а при настъпване на менопаузата – те намаляват до около 10000. Малък процент от тези яйцеклетки се губят по време на нормалната овулация. По-голямата част загиват в процес, наречен атрезия. И всичко това е свързано с нивата на естероген.

Естрогенът засяга много части (зони) от тялото, включително кръвоносните съдове, сърцето, костите, млечните жлези, матката, уринарния тракт, кожата и мозъка. Загубата на естроген се счита за причина на много от симптоми през климактериума. По време на менопауза, яйчниците намаляват производството и на друг хормон – тестостерон, който има значение за сексуалните функции и либидото.

Климактериум – симптоми

 • горещи вълни – те са най-честия симптом при климактериум. Горещите вълни варират при различните жени. Обикновено те представляват чувство на топлина, което се разлива по цялото тяло, продължава около 30 секунди до няколко минути. Кожата е зачервена, има сърцебиене и прескачане на сърцето, и изпотяване. Горещите вълни често повишават телесната температура и ускоряват пулса, както и водят до безсъние и нарушения в съня. Обикновено продължават от 2 до 3 години, но при някои жени може да се задържат и до 5 години. Дори при малък процент от жените могат да персистират до петнадесет години
 • незадържане на урина, чести уринарни инфекции
 • промени във влагалището – намаленото ниво на естроген води до изтъняване на лигавицата на влагалището и сухота. Най-често това се проявява с болезненост при полови контакти
 • промени във формата на млечните жлези
 • изтъняване на кожата
 • загуба на костна плътност – бързата загуба на кости настъпва обикновено през перименопаузата. Повечето жени достигат пик на костна плътност на възраст от 25-30 години. След това тя намалява с около 0.13% на година. По време на перименопауза процесът се ускорява до около 3% за година. По-късно загубата пада до около 2%. Обикновено загубата на костна плътност не е болезнена. Въпреки това тя може да доведе до остеопороза, състояние, което води до повишен риск от фрактури
 • липидният профил също се променя през климактериума. Общият холестерол и лошия (LDL) холестерол се повишават.
 • рискът от сърдечно-съдови заболявания нараства при настъпване на климактериум. При жени, при които яйчниците са премахнати по-рано по повод заболяване, рискът от заболявания нараства
 • повишаване на теглото.

Климактериум – диагностициране и определяне

 • изследване на костите – стандарт за измерване на костната загуба и оценка на остеопороза, свързана с менопауза, е DEXA (dual-energy x-ray absorptiometry).Този тест изследва костната минерална плътност и я сравнява със средни стойности, измерени при здрави млади жени. Според Световната Здравна Организация (СЗО) за остеопороза се говори при повече от 2.5 стандартни отклонения от тази стойност. При състояние, наречено остеопения, се наблюдава по-малка загуба на костна плътност (между 1 и 2.5 стандартни отклонения под средните стойности). Изследването DEXA обикновено се назначава преди предписването на терапия за остеопорозата, която да възстанови до известна степен костната минерална плътност.Тестът представлява специално рентгеново изследване на бедрото и долната част на гръбнака, което се извършва на всеки година и половина – две за измерване на резултата от лечението. Скрининг на костите – може да се извърши и с ултразвук. С него се измерва плътността на костите в областта на петата. Ако с този метод се открие намалена плътност, тогава се извършва DEXA. Изследване на сърдечно-съдовия риск – постменопаузалните жени са с повишен риск за сърдечни заболявания. С помощта на лабораторни изследвания се проследяват нивата на холестерола. При стойности над нормата, на жената се препоръчва промяна в начина на живот и хранене, и при нужда лекарства за понижаване на холестерола.

Климактериум – решения

Тъй като това е естествен биологичен процес, а не заболяване, не съществува дефинитивно лечение. По-скоро съществуват продукти и опции, с които симптоматиката на жената в менопауза да се облекчи. При нужда се използват хранителни добавки за понижаване на холестерола и повлияване на загубата на костна плътност. Както и директно насочени за целта добавки, които имитират действието на естрогена.

 • за повлияване на горещите вълни, при някои жени помагат редовните физически упражнения (защо не и само изометрия), чрез индивидуално изготвени фитнес програми, както и в диетата при менопауза се избягват алкохола, кофеина и пикантните храни за контролиране на холестерола, кръвното налягане и свалянето на тегло значение имат редовната физическа активност и консумирането на храни, с понижено съдържание на наситени мастни киселини
 • за повлияване на загубата на костна минерална плътност се прилагат лекарства от групата на бисфосфонатите, калцитонин под форма на назален спрей, стронций и на последно място паратиреоиден хормон, както и хранителни добавки забавящи процесите на остеопороза под формата на витамин Д-3 с К2.
 • за повлияване на депресиите може да се прилагат натурални антидепресанти, неводещи до пристрастяване – например дори и адаптоген като ашваганда.
 • за контрол на повечето от симтомите на менопаузата, употребата на хранителни добавки при установена менопауза е задължителна.
 • като физическа и спортна дейност препоръчвам нискоинтензивна аеробика, задължително 2-3 седмично, а ако ще е фитнес тренировка, да се използват само базови упражнения с работни повторения 10-12.
 • в диетично отношение – консумация на тофу, извара, пълнозърнести храни и варива. Кръстоцветните зеленчуци могат да бъдат особено полезни за жени след менопауза. В едно проучване, консумацията на броколи намалява нивата на вид естроген, свързан с рак на гърдата, като същевременно увеличава нивата на естрогенен тип, който предпазва от рак на гърдата. Тъмноцветните плодове, като боровинките например са конкретно полезни при жени в и по време на менопауза.

Фитоестрогените са съединения в храните, които действат като слаби естрогени в тялото на жената. Въпреки че има някои спорове относно включването на тези в диетата, най-новите изследвания показват, че те могат да са от полза за здравето, особено за жените, преминаващи през менопауза. Храни, които естествено съдържат фитоестрогени, включват соя, нахут, фъстъци, ленени семена, ечемик, грозде, сливи, зелен и черен чай и много други. В преглед на 21 проучвания за соята специално, жените след менопауза, които са приемали соеви изофлавонови добавки в продължение на най-малко четири седмици, имат 14% по-високи нива на естрадиол (естроген) в сравнение с тези, които са приемали плацебо. Резултатите обаче не са значителни.

Спадът на естрогена от менопаузата е свързан с намаляване на мускулната маса и здравината на костите. Поради тази причина жените, преминаващи през менопаузата, трябва да ядат повече протеини. Насоките препоръчват жените над 50 години да ядат 0,45–0,55 грама протеин на килограм (1–1,2 грама на кг) телесно тегло дневно – или 20–25 грама висококачествен протеин на хранене. Препоръчителният диапазон на разпространение на макронутриенти за протеини е 10–35% от общите дневни калории. 

ОЩЕ ЗА ДИЕТАТА ПРИ КЛИМАКС

Високата кръвна захар, инсулиновата резистентност и метаболитният синдром са свързани с по-висока честота на горещи вълни при жени в менопауза. Известно е, че преработените храни и добавените захари бързо повишават кръвната захар. Колкото по-обработена е дадена храна, толкова по-изразен е ефектът й върху кръвната захар.

Следователно, ограничаването на приема на добавени захари и преработени храни, като бял хляб, крекери и печива, може да помогне за намаляване на горещите вълни по време на менопаузата. Избягването на пикантни храни е също често срещана препоръка за жени, преминаващи през менопаузата. Доказателствата в подкрепа на това обаче са ограничени. Едно проучване при 896 жени, преминали през менопаузата в Испания и Южна Америка, изследва връзката между факторите на живот и честотата на горещи вълни и свързания с тях пикантен прием с увеличаване на горещите вълни. Друго проучване при 717 жени в перименопауза в Индия, свързва горещи вълни с прием на пикантна храна и нива на тревожност. Изследователите заключиха, че горещите вълни са по-лоши за жените с цялостно по-лошо здраве. Тъй като реакцията ви към пикантните храни може да е индивидуална, използвайте най-добрата си преценка, когато става въпрос за включване на пикантни храни в диетата си и ги избягвайте, ако изглежда, че влошават симптомите ви.

Високият прием на сол е свързан с по-ниската костна плътност при жени в менопауза. В проучване при над 9 500 жени след менопауза, приемът на натрий над 2 грама на ден е свързан с 28% по-висок риск от ниска костна минерална плътност. Освен това след менопаузата спадът на естрогена увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане. Намаляването на приема на натрий може да помогне за намаляване на този риск. Освен това, в рандомизирано проучване при 95 жени след менопауза, тези, които спазват диета с умерен натрий, изпитват по-добро общо настроение в сравнение с жени, които спазват общо здравословна диета без ограничение на солта.

Защо фитнес тренировките за важни? Още за фитнеса при климакс.

Фитнес тренировките са важни по време на менопаузата! Упражнението по време и след менопаузата предлага много предимства, включително: 

 • предотвратяване на наддаването на тегло: жените са склонни да губят мускулна маса и натрупват коремни мазнини около менопаузата. Редовната физическа активност може да помогне за предотвратяване на наддаването на тегло.
 • намаляване на риска от рак: упражненията по време и след менопаузата може да ви помогне да отслабнете или да поддържате здравословно тегло, което може да предложи защита от различни видове рак, включително рак на гърдата, дебелото черво и ендометриума.
 • укрепване на костите: упражненията може да забави загубата на кост след менопаузата, което намалява риска от фрактури и остеопороза.
 • намаляване на риска от други заболявания: увеличаването на теглото в менопауза може да има сериозни последици за вашето здраве. Наднорменото тегло увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Редовните упражнения могат да противодействат на тези рискове.
 • повишаване на настроението ви: физически активните възрастни имат по-малък риск от депресия и когнитивен спад.

Наднорменото тегло може да е свързано с горещите вълни, но са необходими допълнителни изследвания. Упражненията с тежести не е доказан начин за намаляване на симптомите в менопаузата, като горещи вълни и нарушения на съня, но помага при жени с подобни проблеми. Редовните упражнения обаче могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло, да облекчите стреса и да подобрите качеството си на живот.

Кои са най-добрите физически дейности, които трябва да опитате? За повечето здрави жени препоръчвам умерена аеробна активност в продължение на най-малко 150 минути седмично или по-високо енергична аеробна активност в продължение на най-малко 75 минути седмично. Освен това се препоръчвам силови тренировки поне два пъти седмично. Помислете за възможностите си за упражнения и техните ползи:

 • аеробна активност: аеробната активност може да ви помогне да свалите излишните килограми и да поддържате здравословно тегло. Опитайте бързо ходене, джогинг, колоездене, плуване или водна аеробика. Ако сте начинаещ, започнете с 10 минути на ден и постепенно увеличавайте интензивността и продължителността.
 • силова тренировка: редовните тренировки за сила могат да ви помогнат да намалите телесните мазнини, да укрепите мускулите си и да изгорите калориите по-ефективно. Опитайте машини с тежести, свободни тежести или съпротивителни упражнения (ластици). Изберете ниво на тегло или съпротива, достатъчно тежко, за да узморите мускулите си след около 10-то повторение. Постепенно увеличавайте теглото или нивото на съпротива, докато ставате по-силни.
 • стречинг: разтягането може да помогне за подобряване на гъвкавостта. Отделете време за разтягане след всяка тренировка, когато мускулите ви са топли и възприемчиви към разтягане.
 • стабилност и баланс: упражненията за баланс подобряват стабилността и могат да помогнат за предотвратяване на падания. Опитайте прости упражнения, като например стоене на единия крак, докато миете зъбите. Дейности като тай чи също могат да бъдат полезни.

И да обобщим: климактериума и менопаузата не са болест! Когато говорим за лечение, визирам действия, с които да се облекчат симптомите с работещи и ендогенни механизми.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

9 Коментара

 1. milena_dimitrova_h C.E.O. май 10, 2020 (3:33 pm)

  Здравейте на всички тук! Искам да изкажа дълбока благодарност на г-н Христов, за това, че именно с „Клубно членство“ за 6 месеца подобрих статуса и степента си на остеопороза с редовни фитнес тренировки и занимания. Също така ползвах редовно витамин К2 с Д3 и резултатите като комплекс не само че не закъсняха, но и градираха. Всяка дума тук е вярна! Бъдете здрав Белчо!

Този материал е свързан и с други теми в сайта:

 1. Женските хормони - 8-те най-важни хормона за женско здраве | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 21, 2020 (10:57)

  […] парене и кървене по време на полов акт. 3-4 години след менопаузата, в следствие на недостига на този хормон може да се […]

 2. Магнезий – описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 19, 2020 (17:47)

  […] кристали и по-нисък риск от остеопороза при жени след менопаузата. Магнезият може да подобри здравето на костите както […]

 3. Уелнес и лечение: остеопения | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки август 16, 2020 (08:57)

  […] костна плътност. Жените губят костите по-бързо след менопаузата, поради по-ниските нива на естроген. Ако загубите […]

 4. Уелнес и лечение: цистит | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки септември 3, 2020 (08:53)

  […] активните жени, бременните жени, диабетиците и тези в менопаузата. Рисковите фактори или предразполагащи към проблема […]

 5. Хормони: естроген | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 20, 2020 (17:53)

  […] естроген, който тялото ви произвежда след менопаузата (когато менструалните периоди […]

 6. Корейски жен-шен - описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки ноември 27, 2020 (12:55)

  […] двойно проучване на 384 жени след менопаузата не е установено, че жен-шенът Panax подобрява симптомите […]

 7. Жен шен – popitaite.me януари 15, 2022 (15:29)

  […] двойно проучване на 384 жени след менопаузата не е установено, че жен-шенът Panax подобрява симптомите […]

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив