Броколи | Broccoli – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Броколи | Broccoli – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Броколите са богати на аминокиселини и протеинът в тях, макар и малко за 100 грама продукт е със сходна по структура профил като на кокошето яйце. Броколите имат питателност, бързо се абсорбират от тялото. Те също така са известни като средство за предотвратяване на онкологични заболявания или състояния. Растението предпочита умерени температури с диапазон около от +16 градуса до + 25 ° С. Понася и вирее и при отрицателни температури.

Най-добрите видове броколи са с различна зрялост:

  • Батавия – теглото на главата е 0,7-1 кг.
  • Монако F1 – теглото на главата е 1.2-2 кг. Нежни са на вкус.
  • Фортуна е средно голям хибрид.
  • Ironman F1 – главите са зелено-сини. Тегло на главата 500-700 грама.
  • Маратон F1 – къс, устойчив на студ. Деликатен, с деликатен вкус, без горчивина. Главната глава тежи 700-800 г, страничните глави – 200 г.

Диетичен начин на обработка

Най-диетични броколите са, когато са просто сварени във вода, за около 15 мин. Овкусяват се със сол, лимонов сок и по желание и при нужда, заради спецификата на диетата и със зехтин!

Калории и хранителен състав

Броколи хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории34
Мазнини0.37
Въглехидрати6.64
Протеин2.82

Приложение

Поради това, че броколите съдържат много калий, този зеленчук се използва в диети за оттегляне на излишната течност и и оптимизиране на електролитния баланс. Броколите са богати на фосфор, калций, затова специфични видове диети се прилагат и се използват в посока възстановяване на човешки костен и мозъчна тъкан.

Растението съдържа още желязо, мед и кобалт, като използването им може да доведе до нормално функциониране на кръвоносната система и да я активира, ако преди това е имало смущения. Това е ефективно терапевтично средство, с което тъканта става силна и еластична, подобрява състоянието на кожата. Използването на броколи е и в посока като анти-клетъчен агент. Броколите съдържат и достатъчно големи количества йод, така че е препоръчително да се използват, за да се подобри състоянието на ендокринната система на човек и в частност – работата на тироидната жлеза.

Полезен микросъстав

Броколите се използват за лечение на атеросклероза, защото са богати на калий, витамин С, фолиева киселина, каротин. Също така, те е с високо съдържание на фибри, естествени антиоксиданти. В състава на броколите влиза и сулфорафанът – той като съставка се бори със свободните радикали и предоставя максимална защита на целият организъм. Броколите също така са най-богати и на хром!

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.