Хром пиколинат – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Хром пиколинат – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Съдържа ли се хром пиколинат в натуралната, естествена храна?

Да! За да съшествува като хранителна добавка, означава, че от някъде се извлича, нали? Въпреки, че хром пиколинат обикновено се намира в хранителните добавки, много храни съдържат минерала хром. Важно е обаче да се отбележи, че селскостопанският и производственият процес влияят върху това колко хром има в храните.

Поради това действителното съдържание на хром в дадена храна може да варира и няма надеждна база данни за съдържанието на хром в храните. Освен това, докато много различни храни съдържат този минерал, повечето съдържат много малки количества (1–2 μg на порция). В Съединените щати препоръчителният хранителен референтен прием (DRI) на хром е 35 µg / ден за възрастни мъже и 25 µg / ден за възрастни жени (20). След 50-годишна възраст препоръчителният прием намалява леко до 30 μg / ден за мъже и 20 μg / ден за жени.

И все пак е важно да се отбележи, че тези препоръки са разработени, като се използват прогнози за средно приемане в определени групи от населението. Поради това те са доста ориентировъчни. Въпреки несигурността на истинското съдържание на хром в повечето храни и предварителните препоръки за прием, недостигът на хром изглежда много рядък. Като цяло месото, пълнозърнестите продукти и някои плодове и зеленчуци се считат за добри източници на хром.

Някои изследвания съобщават, че броколите са с високо съдържание на хром, с приблизително 11 μg на 1/2 чаша, докато портокалите и ябълките могат да съдържат приблизително 6 μg на порция. Като цяло консумацията на балансирана диета, съдържаща разнообразие от минимално обработени храни, може да ви помогне да отговорите на вашите изисквания за хром.

Хромът е минерал, който съществува в няколко форми. Въпреки че една опасна форма може да бъде открита при промишлено замърсяване, безопасна форма се намира естествено в много храни (1). Тази безопасна форма, тривалентен хром, обикновено се счита за основна, което означава, че тя трябва да бъде получена от диетата. Въпреки че някои изследователи се съмняват дали този минерал е наистина необходим, той изпълнява няколко важни функции в организма (2Truted Source). Например, тя е част от молекула, наречена хромодулин, която помага на хормона инсулин да изпълнява действията си в организма (3Trusted Source, 4Trusted Source). Инсулинът, молекулата, отделяна от панкреаса, е важен при преработката на въглехидрати, мазнини и протеини в тялото ви (5 доверен източник). Интересно е, че абсорбцията на хром в червата е много ниска, като по-малко от 2,5% от погълнатия хром се абсорбира (1). Хромовият пиколинат обаче е алтернативна форма на хром, която се абсорбира по-добре. По тази причина този тип се среща често в хранителните добавки (3Trusted Source, 6Trusted Source). Хромовият пиколинат е минералният хром, прикрепен към три молекули пиколинова киселина (3Trusted Source

Хромът е минерал, който се намира в ниски дози в много храни. Той играе роля в метаболизма на хранителните вещества чрез въздействието си върху хормона инсулин. Хром пиколинат е формата, която често се намира в хранителните добавки.

Може ли хром пиколинат да подобри кръвната захар?

При здравите хора хормонът инсулин има важна роля в сигнализирането на тялото да внася кръвна захар в клетките на тялото. При хора с диабет има проблеми с нормалната реакция на организма към инсулина. Няколко проучвания показват, че приемането на добавки с хром може да подобри кръвната захар за тези с диабет.

Едно проучване установи, че 16 седмици от 200 µg / ден хром е в състояние да понижи кръвната захар и инсулин, като същевременно подобри реакцията на организма към инсулин. Други изследвания показват, че тези с по-висока кръвна захар и по-ниска чувствителност към инсулин могат да реагират по-добре на добавките към хром. Освен това, в голямо проучване на над 62 000 възрастни, вероятността от диабет е била с 27% по-ниска при тези, които са приемали хранителни добавки, съдържащи хром.

Въпреки това, други проучвания на три или повече месеца на добавяне на хром не показват подобрена кръвна захар при възрастни с диабет тип 2. Нещо повече, изследванията при възрастни хора със затлъстяване без диабет са установили, че 1000 μg / дневно хром пиколинат не подобрява реакцията на организма към инсулин. Всъщност голямо изследване на 425 здрави хора установи, че добавките на хром не променят нивата на захар или инсулин. Като цяло, някои ползи от приема на тези добавки са наблюдавани при тези с диабет, но не във всеки случай. 

За тези с диабет, добавките с хром пиколинат могат да бъдат ефективни за подобряване на реакцията на организма към инсулин или в понижаване на кръвната захар. И именно защото стойностите на кръвна захар се оптимизират, от тук идва последействието на хром пиколинат – намалява чувствато към сладко. 

Повечето хора, които са се опитали да отслабнат са запознати с чувството на глад и силноto желание за храна. В резултат на това мнозина се интересуват от храни, добавки или лекарства, които биха могли да помогнат в борбата с тези подтиквания. Няколко проучвания изследват дали хромовият пиколинат може да бъде полезен в това си качество.

В 8-седмично проучване 1000 мкг / ден хром (под формата на хром пиколинат) намалява приема на храна, глада и желанието при здрави жени с наднормено тегло. Изследователите съобщават, че въздействието на хрома върху мозъка може да доведе до тези ефекти. Други изследвания са изследвали хора с разстройство на хранене или депресия, тъй като тези групи потенциално биха могли да се възползват от потискане на желанието или глада.

8-седмично проучване назначи 113 души с депресия, които получават или 600 µg / ден хром под формата на хром пиколинат или плацебо. Изследователите установяват, че апетитът и желанието са намалени с добавки на хром пиколинат, в сравнение с плацебо. Освен това, малко проучване наблюдава възможни ползи при хора, страдащи от разстройство на хранене. По-конкретно, дозите от 600 до 1000 мкг / ден може да доведат до намаляване на честотата на епизодите на ядене и симптоми на депресия.

Помага ли хром пиколината да отслабнете?

Поради ролята на хрома в метаболизма на хранителните вещества и възможните ефекти върху хранителното поведение, няколко проучвания проверяват дали това е ефективна добавка за отслабване. Един голям анализ разгледа 9 различни проучвания, включително 622 хора с наднормено тегло или затлъстели, за да получите пълна картина дали този минерал е полезен за отслабване. В тези проучвания са използвани дози до 1000 μg / ден хромов пиколинат. Като цяло, това изследване установи, че хромовият пиколинат произвежда много малки количества отслабване (1.1 кг) след 12-16 седмици при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване.

Въпреки това, изследователите стигнаха до заключението, че влиянието на това количество загуба на тегло е съмнително и че ефективността на добавката все още е неясна. Друг задълбочен анализ на наличните изследвания за хром и загуба на тегло стигна до подобно заключение. След анализиране на 11 различни проучвания, изследователите откриха загуба на тегло от само 1.1 килограма (0.5 кг) с добавяне на хром от 8 до 26 седмици. Редица други проучвания при здрави възрастни не са показали ефект на тази добавка върху телесния състав (телесни мазнини и постна маса), дори когато се комбинират с упражнения.

Въз основа на настоящите доказателства, хром пиколинат не е ефективен за постигане на значителна загуба на тегло при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Изглежда, че е дори по-малко ефективен при хора с нормално тегло, дори и в комбинация с упражнения.

Хром пиколинат и евентуалните фитнес резултати

Съществуват доста противоречиви мнения за ползата от този важен минерал. Това се дължи на факта, че хром пиколинат не оказва пряко анаболно въздействие върху мускулите, но непрякото му влияние е особено силно!

Той самият не притежава анаболни свойства, но стимулира производството на инсулин, който с многостранното си анаболно въздействие води до нарастване на мускулната маса. Поради катализиращото си влияние върху инсулина, хромът се счита за силен анаболен елемент.

Трябва да подчертаем от самото начало, че противоречието в мненията за и против хрома се дължи на използването на различни негови съединения без всякакви уговорки. Хром пиколинатът е това, което трябва да изберем. Общоприето е, че той има анаболен ефект върху мускулите. Останалите органични хромови съединения (хром полиникотинат и хром хлорид) нямат анаболен характер. Така например, хром пиколинатът се абсорбира пет пъти по-добре от неорганичните съединения на хрома и е много биоактивен, подобрявайки обмяната на инсулина!

Освен това, той стимулира клетките да поемат два пъти повече аминокиселината с разклонена верига левцин от останалите! Афинитетът му към инсулина също така е около два пъти по-голям и засилва три пъти повече преноса му в клетката. (Anderson, R.A., Chromium metabolism and its role in desease processes in man, Clin. Physical. Biochem. 1986: 4, 3, 1). Хромът въздейства на инсулина като стимулира мускулната хипертрофия! Той изпълнява цели шест жизнено важни функции:

  • инсулинът насочва транспортирането на гликозата към вътрешността на мускулните клетки
  • инсулинът насочва транспортирането на аминокиселините към вътрешността на мускулните клетки
  • инсулинът засилва поемането на тези аминокиселини от мускулните клетки
  • инсулинът вътре в клетката повишава и ускорява образуването на гликоген
  • инсулинът повишава синтеза на протеин
  • инсулинът изпълнява и важната функция да превръща излишните въглехидрати, поети с храната, в свободни мастни киселини

Ясно е, че при наличието на хром клетъчната активност е на най-високо ниво! Това разкрива положителното съотношение между обмяната на инсулина и навлизането на аминокиселините в клетките.

Трябва да отбележим, че щом вече се намират в клетката, аминокиселините се вграждат в мускулния протеин под влияние на инсулина! Така повишеното съотношение на инсулин в клетките стимулира мускулния растеж! Това явление води до повишаване на фактора на гликозен толеранс (ФГТ) в мускулните клетки при наличие на хром. Може да се каже, че при наличие на хром пиколинат, инсулинът действа оптимално! (Mertz, W., et al., Chromium and Nut. And Metabolism, Elsevier, N. Holland, Amsterdam, 1979: 11.).

Макар инсулинът да е полезен, както и в други случаи, ако е в прекалено големи количества, се получава отрицателен резултат. Той стимулира анаболни реакции и растеж на мускулите, но от друга страна, увеличава мазнините в организма (когато количеството му в системата се увеличи твърде много).

Наличието на хром позволява да се контролира отделянето на инсулин. Той играе ключова роля в определянето на скоростта, при която мазнините (под формата на мастни киселини) и телесните мазнини (под формата на мастна тъкан) изгарят или се натрупват. Той дава възможност на панкреаса да намалява производството на инсулин при определено въглехидратно натоварване. (Griffin, M. Chromium. Muscle Magazine. Jan. 1997, стр. 121.).

В подкрепа на този анализ подчертахме, че анаболният принос на хром пиколината се състои именно в оползотворяването на инсулина, което представлява жизнено важен процес! Повишеният инсулин сочи, че има излишък! Ако не се изразходва инсулинът този излишък може да има силно токсичен ефект! За да намали токсичността, организмът насочва излишните количества за получаване на триглицериди, които в последствие се превръщат в мастна тъкан! Повишавайки мускулния афинитет към обмяната на инсулина, хром пиколинатът изпълнява две важни функции. Така той пречи да се натрупват мазнини и стимулира мускулната хипертрофия . (Camerini-Davalos, R.A., Hanover, R., Treatment of early diabetes; Advances in Experimental Medicine and Biology. Vol. 119, New York, Plenum Press, 1979.).

Инсулинът взема участие в обмяната на липидите и непосредствено в производството на соматомедините. Последните се разглеждат като фактори на мускулния растеж, произвеждани от черния дроб под влияние на растежния хормон. Това отново доказва ролята на хром пиколината! Виждаме, че акои не поемате оптимално количество хром пиколинат обмяната на инсулина ви ще се понижи, ще се възпрепятства мускулното развитие и ще се намалят запасите и оползотворяването на гликогена и мазнините за гориво!

При редица изследвания на групи от здрави лица и пациенти, страдащи от хипогликемия (намалена захар) и хипергликемия (увеличена захар) 50% показват значително подобрение. (Colgan, M., Ironman: Chromium; Ironman magazine; Dec. 1992 стр. 67, 68.). Ако се приема хорм, дозите могат да достигнат и до 600 мг дневно, но задължително приемани с въглехидратна храна. Минимумът хром в прием за деня е 200 мг. Клинични случаи са описвали и прием на хорм в над 2 грама дневно!

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив