Женските хормони – 8-те най-важни хормона за женско здраве

Женските хормони – 8-те най-важни хормона за женско здраве

От женските хормони зависи здравето, настроението, външния вид, съня, апетита, силата, волята и даже интелектa на всяка една жена. Тук ще се спра на 8-те основни хормона и за симптомите, които може да предизвикват изобилието или недостигът на тези вещества. Нарушението на баланса им може да има непредвидими последици.

1. Естроген – хормонът на женствеността и красотата

Естрогенът е най-известният женски полов хормон, който се произвежда в яйчниците. Той в буквалния смисъл създава жената. Именно благодарение на него фигурата, а и характерът придобиват типично женски черти. Външният вид на жените зависи от съдържанието на естроген в организма. При неговия недостиг колагеновите влакна започват да се разрушават и се появават бръчките. Този хормон обновява клетките, запазва младостта на кожата и блясъка на косата.

Изобилието от естроген не прибавя повече привлекателност, а често е причина за пълнота в областта на бедрата и корема. Прекомерното му съдържание в организма може да доведе и до миома на матката. Недостигът му предизвиква сухота на лигавицата на влагалището, предизвикваща болка, парене и кървене по време на полов акт. 3-4 години след менопаузата, в следствие на недостига на този хормон може да се стигне до загуба на костна маса (остеопороза) и фрактура на костите. При жените над 45 години това е и една от причините за атеросклероза на кръвоносните съдове, увеличаваща риска от развитието на стенокардия, инфаркт на миокарда и инсулт. Още един коварен симптом е увеличаване на окосмяването по ръцете, краката и лицето.

2. Тестостерон – хормонът на силата и сексуалността

Този хормон при жените се произвежда в надбъбречните жлези. За нормално състояние е достатъчно малко количество. Именно този хормон е причина човек да изпитва сексуално влечение, прави ви настоятелни и целеустремени, готови на всичко. Изобилието на тестостерон в женския организъм води до засилване на мускулатурата, характерът придобива избухливи и агресивни черти, кожата става по-груба и мазна, появяват се пъпчиви обриви. Недостигът оказва влияние само на сексуалното влечение и жената от страстна тигрица постепенно се превръща в отпусната кукла.

3. Окситоцин – хормонът на грижовността

Този хормон също се произвежда от надбъбречните жлези. Окситоцинът постъпва в огромни количества в кръвта след раждане (при свиване на матката). Той създава и стремежът към закрила и грижа за новороденото. На всеки вид стрес женският организъм реагира с изхвърляне на окситоцин, затова жените грижовно се отнасят към съпрузите и децата си. Недостигът на този хормон води до постоянна раздразнителност, а понякога и до депресии.

4. Тироксин – хормонът на фигурата и ума

Тироксинът се синтезира в щитовидната жлеза, регулира скоростта на обмяната на веществата и мисленето, т.е. влияе силно върху теглото и мисловните процеси. Нормалното количество тироксин придава стройност на тялото, гладкост на кожата, движенията са умели, но и грациозни. Изобилието на този хормон спомага за намаляването на теглото дори до ненормални показатели, когато жената изгубва своите природни форми и започва да напомня да напомня на мъж както във физическо отношение, така и в поведението си. Засилва се сърцебиенето, появяват се проблеми със съня, постоянна тревога, трудности при съсредоточаване. Недостигът му води до затлъстяване, вялост и сънливост, слаба памет и недостатъчна концентрация на вниманието.

5. Нореадреналин – хормонът на смелостта и яростта

Той не присъства постоянно в организма, а се произвежда само по време на стрес – чували сме за т.н. хормон на страха, който ни кара да се мобилизираме до крайна степен и да търсим спасение в минути на опасност. Норадреналинът оказва обратно действие: той разширява съдовете, кръвта нахлува в главата, което помага на мисленето, лицето се покрива с руменина, бръчките се изглаждат, очите блестят. Човек смело се изправя срещу неприятностите , успешно решава всички проблеми, при това изглежда прекрасно и спи дълбоко през нощта.

6. Инсулин – хормонът на сладкия живот

Инсулинът “идва” от задстомашната жлеза (панкреаса) и паралелно “наблюдава” нивото на глюкоза в кръвта. Той разгражда всички въглехидрати и отправя получената от тях глюкоза в тъканите. При някои хора още от раждането се произвежда по-малко инсулин или той не е толкова активен, колкото при останалите. Когато в организма постъпват повече въглехидрати, отколкото инсулинът е способен да преработи, излишната глюкоза започва да влияе негативно върху клетките и кръвоносните съдове. Така се развива диабет, а рискът за неговото възникване е по-голям, ако от това заболяване е страдал някой от роднините.

7. Соматотропин – хормонът на силата и растежа

Това вещество (растежен хормон) се произвежда в хипофизата, разположена в главния мозък. Този хормон е кумирът на спортните инструктори и треньорите по бодибилдинг. Той отговаря за увеличаването на мускулната маса и за изгарянето на мазнините, за еластичността на връзките. Изобилието на соматотропин в детството и юношеството способства за бързия растеж, при възрастните може да увеличи носа, брадичката и костите на пръстите. По време на бременност той води да уедряване на лицето, стъпалата, китките на ръцете, но след раждането всички изменения се нормализират. Недостигът на хормона води до забавяне или спиране на растежа. Ако постоянно не си доспивате, преяждате или се преуморявате, нивото на соматотропина ще спадне, мускулите ще отслабнат. И никакви физически упражнения и тренировки няма да помогнат.

8. Пролактинът е хормон секретиран от клетки, в предния дял на хипофизата

У жената под влияние на пролактина се развива и нараства млечната жлеза. Настъпва лактация (образуване на мляко). За да се проявят тези действия, е необходимо присъствие и на други хормони: естрогени, прогестерон, някои надбъбречни хормони, инсулин.

Секрецията на пролактина у човека е неравномерна, през деня тя е ниска и нараства по време на съня. Менструалният цикъл оказва слабо влияние върху нивото на пролактина. По време на бременност нивото му нараства, а през лактационния период подчертано флуктуира в зависимост от ритъма на кърмене. Много физиологични стимули могат да причинят повишаване нивото на пролактина в кръвта: дразненето чрез сукане в периода на кърмене, масажирането на млечната жлеза извън процеса на лактация, полово сношение, стрес, тежка физическа работа и т.н. Инфертилитет, аменорея (липса на менструален цикъл), нарушения на менструалния цикъл и галакторея (отделяне на секрет с вид на мляко от гърдите) са най-важните индикации за определяне на пролактина при жени.

Какво да се прави, когато яйчниците престанат да произвеждат собствени полови хормони?

Необходимо е изкуствено да се подържа съдържанието на необходимите количества в кръвта на ниво, което да осигурява защата от стенокардия, инфаркт на миокарда, хипертония, депресия, остеопороза и други болести на стареенето. Днес има достатъчно медицински препарати за ефективна терапия, с помощта на които в организма става попълване става попълване на недостатъчните хормони. Подобна терапия предотвратява развитието на последствия след манопаузата като остеопороза и сърдечно-съдови заболявания и затова към нея е добре да се прибегне по-рано, още преди появата на първите симптоми на климакса. Всички продукти при менопауза са подходящи за превантивност и добро женско здраве.

Кои дейности спират производството на женски хормони?

Непрекъснатите диети

Продължителното и налудничево недохранване, водещо до болезненото отслабване в името на визията и формата, никога не дава само положителни резултати. Нещо повече – отразява се всичко това на нивата на естроген. Всичко това се случва в мастната тъкан, където се и съхранява естрогена. Следете индекса на телесна маса. Ако дамите са под 18 – не сте в здравословна форма. Това е сигнал да промените нещо, определено диетата!

Изчисли
Метрично Имперично
Вашият % телесни мазнини е
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Пушене

То понижава активността на протеините, отговорни за преработката на естрогена. При пушене организмът е подложен на оксидативен стрес, който води до неадекватно усвояване на естрогена.

Злоупотреба с фитоестрогени

Множеството реклами за ползата от приемането на растителни фитоестрогени, които подобряват женското здравето, са втълпили на много дами, че трябва непрекъснато да поглъщат подобни препарати. Не е необходимо, защото всичко полезно се съдържа в бобовите, магданоза, морковите, зелето, кафето, лененото семе. А освен това изкуственото вкарване в организма на естроген го принуждава, за да поддържа баланса, да намали естественото производство на хормона.

Липса на фибри в храната

Достатъчното им количество в храната гарантира доброто пречистване на червата. Иначе микрофлората в тях се влошава и пречи на образуването на ензим бета глюкуронидаза, участващ в синтеза на естрогена.

Прекалена консумация на захар

Тя се съдържа във всички газирани напитки, захарни изделия, дори в кетчупа, колбасите, млеката с плодов вкус и т.н. Голямата консумация на подобни продукти води до необходимостта организмът да произвежда инсулин във високи количества, което може да доведе до появата на диабет тип 2. А при ендокринни проблеми нивото на естроген рязко пада.

Проблеми с черния дроб

Понякога този орган е много по-затормозен, отколкото е видно. И това е свързано с консумирането на много продукти, които може да го увреждат – много алкохол и трансмазнини, каквито има в тестените изделия с шоколадов пълнеж, бисквитите, бонбоните и т.н. Следете за стеатоза!

Липса на холестерол

Именно от него се синтезира естрогенът. Затова е необходимо жената да приема продукти с полезни мазнини, като млечни продукти с висока масленост, зехтин, червени меса, яйца.

Претрениране

Има дами, които прекаляват със спорта и дори започват да приемат препарати за изчистване на мускулатурата, под формата на пептиди и растежни фактори. Изтощителните тренировки всъщност стимулират производството на мъжкия хормон тестостерон за сметка на естрогена.

Вместо извод

Бъдете внимателни, не правете драстични промени, ако искате някаква промяна.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

7 Коментара

 1. katy_riki C.E.O. юли 14, 2020 (2:54 pm)

  Вярно ли е , че при жените тестостеронът се появява на по-късен етап и вместо него при жените има хормон естрадиол?

Този материал е свързан и с други теми в сайта:

 1. Златните 4 фитнес упражнения срещу паласки ("лщбовни дръжки") | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 12, 2020 (16:49)

  […] нива на кортизол, докато при жените излишъкът от естроген играе решаваща роля при провала на много програми. на […]

 2. Биосинтез на стероидни хормони | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 18, 2020 (09:14)

  […] жлези), по-нататък се вижда, че синтезата на женските полови хормони (естроген и естрадиол) минава през мъжкия полов хормон […]

 3. Уелнес и лечение: остеопения | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки август 16, 2020 (09:03)

  […] по-бързо след менопаузата, поради по-ниските нива на естроген. Ако загубите твърде много, костната ви маса може да […]

 4. Хормони: естроген | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 20, 2020 (17:48)

  […] е стероиден хормон. Естроген е един от двата основни полови хормона, които жените имат. Другият е прогестерон. Естрогенът е отговорен за […]

 5. Тестостерон при жените I Ползи за здравето при нормално високи нива | BelchoHristov.Com май 9, 2022 (12:36)

  […] тестостеронното. Ето и повече по темата за най-важните 8-женски хормона, за които писах преди време. Сравнете […]

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив