Тестостерон при жените I Ползи за здравето при нормално високи нива

Тестостерон при жените I Ползи за здравето при нормално високи нива

Тестостеронът отдавна се характеризира като „мъжки хормон“, докато всъщност е и един от най-разпространените активни хормони при жените. Разбира се, мъжете имат по-високи нива на циркулиращ тестостерон от жените, но независимо от това, тестостеронът, а не естрогенът, е преобладаващият полов стероид при жените през целия им живот, или така казват учените Ребека Глейзър и Константин Димитракакис.

Двамата учени, пишат в „Maturitas“ и ни призовават да погледнем как се измерват нивата на естроген при жените – само в пикограми на милилитър, докато техните нива на тестостерон се измерват в нанограми на децилитър, 10 пъти по-висока мерна единица. Освен естроген, има още по-високи, експоненциално по-високи, количества проандрогени, циркулиращи в телата им, играчи като дехидроепиандростерон сулфат (DHEA), дехидроепиандростерон (DHEA) и андростендион, всеки от които доставя значителни количества допълнителен Т. По дяволите, дори генът за андрогенния рецептор, за който се захващат тестостеронът и другите полови хормони, се намира на Х хромозомата, а не на Y или мъжката хромозома.

Глейзър и Димитракакис се оплакват от късогледната позиция на медицинското заведение, като написват: „Въпреки всяка ясна обосновка, естрогенът се приемаше за хормона на „хормонозаместителната терапия“ при жените“. Те посочват, че това предположение се е случило въпреки, че тестостеронът – още през 1937 г. – е бил предпочитано лечение, когато става дума за лечение на женската менопауза.

Въпреки това, когато започнете да разглеждате всички митове, свързани с тестостерона – някои от които също са възпрепятствали приемането на заместването на мъжкия тестостерон – започвате да разбирате, че се случват други неща.

Разбира се, заместителната терапия с тестостерон (TRT) при жените често повишава еднократно отслабващото либидо, но жените имат андрогенни рецептори (AR) навсякъде, а не само в мозъка и репродуктивните им части. Те се намират в сърцето, гърдата, кръвоносните съдове, белия дроб, гръбначния мозък, пикочния мехур, периферните нерви, костите, костния мозък, синовиума (мека тъкан, която покрива ставните капсули), мастната тъкан, мускулите и, разбира се, матката, яйчници и вагинални тъкани.

Точно както при мъжете, нивата на тестостерон при жените започват да намаляват с възрастта, което води до тревожност, раздразнителност, депресия, физическа умора, загуба на кости, загуба на мускули, безсъние, промени в познанието, загуба на памет, болка в гърдите, оплаквания от урина и да , сексуална дисфункция, както и сексуално безразличие. Ясно е, че тестостеронът играе голяма роля в здравето на жените, което надхвърля простото подхранване на желанието да пуснат добра музика, когато партньорът им се прибере. Нали?

Докато някои от определено мъжествените олимпийски атлетки от около 1970 г. от Източна Германия и СССР изиграха роля в произхода на този мит, най-много щети нанесе състезателният женски културизъм. Аз лично познавам жени, които някога са имали гласове като сладки, сладки славеи, които по-късно, след като са приемали глупави количества анаболни/андрогенни стероиди (които всички са синтетични производни на тестостерона), накрая звучат като момчетата, които правят гласове за бирата Coors и Ford. ; жени, които трябваше да започнат да бръснат лицата си всеки ден, освен може би през уикендите, когато не им се налагаше да ходят на работа и можеха просто да се разхождат из гаража. Така че да, нищо чудно, че медицинското заведение и техните пациенти се страхуват от тестостерона, но това, което трябва да знаят е, че всички тези страшни неща са зависими от дозата и че дозите, използвани за заместване на Т при жените, всъщност „стимулират женствеността“ чрез увеличаване на плодовитостта и насърчаване на овулацията . T дори се използваше безопасно в миналото за лечение на гаденето, което често придружава ранна бременност. Все пак понякога се появяват странични ефекти, но Глейзър и Димитракакис пишат, че „истинската маскулинизация не е възможна (с нормални дози)“. Въпреки това, ползите често са толкова големи, че някои жени често избират да лекуват страничните ефекти, вместо да намалят дозата. Авторите също така признават, че да, фармакологични и супрафармакологични дози Т се използват за трансформиране на транссексуални пациенти от жени в мъже и че това може да доведе до повишен растеж на окосмяването по лицето, хирзутизъм като цяло и леко уголемяване на клитора, но тези ефекти често са до голяма степен обратими чрез просто намаляване на дозата. Въпреки това, увеличеният клитор не е медицински проблем, а е само повърхностен козметичен проблем, който може да предизвика смущение, въпреки че в много случаи допълнителната дължина или обиколка може да засили сексуалното удоволствие. Така че не, когато се използва в нормални заместващи дози, тестостеронът не маскулинизира жените; до голяма степен прави обратното.

Можете да видите как започна този мит: мъжете имат повече тестостерон от жените, а мъжете имат повече сърдечни удари от жените. Това е пример за това, което се нарича причинно-следствена заблуда. Ако тестостотеронът участва в сърдечни пристъпи, е по-вероятно да се случи с ниски нива на тестостерон, тъй като това състояние е свързано с повишен риск от заболяване и смъртност от всякакви причини. Точно обратното на това, което обикновено се смята, има огромни доказателства, че тестостеронът е кардиопротективен, помагайки на мъжете и жените с техния глюкозен метаболизъм и липидните профили (два фактора, които играят роля при сърдечни заболявания).

Тестостеронът също така разширява кръвоносните съдове, което улеснява преминаването на кръвта покрай всякакви плаки или частични запушвания. Той също така има имуномодулиращи ефекти, които могат да инхибират образуването на същите тези блокажи. Това също не е просто предположение. Клиничните проучвания показват, че тестостерона подобрява функционалния капацитет, инсулиновата резистентност и мускулната сила при мъже и жени със застойна сърдечна недостатъчност. Разбира се, определено количество тестостерон се ароматизира (химически се преобразува) в естроген и този излишък на естроген може да причини неблагоприятни странични ефекти както при сърдечни пациенти, така и при здрави индивиди. Тези странични ефекти включват подуване, тревожност и наддаване на тегло. Освен това, други лекарства, често използвани за лечение на сърдечни заболявания, могат да увеличат ароматизацията, което косвено води до странични ефекти от тестостеронова терапията. Въпреки това информацията, която можете да вземете в джоба, е, че Т е до голяма степен кардиопротективен и наличието на нормални или адекватни нива може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Добре, отдавна е известно, че ракът на гърдата е естроген-чувствителен рак, но клиничните проучвания са установили, че тестостерон има благоприятен ефект върху тъканта на гърдата, тъй като намалява пролиферацията на клетките от рак на гърдата и предотвратява стимулирането на рак на гърдата. Изглежда, че съотношението на тестостерон към естроген, или балансът на тези два хормона, заслужава известна заслуга, за да направи Т-защитен гърдата.

Освен това, след като активирате андрогенния рецептор (към който се захващат естрогенът и тестостерона), той „упражнява проапотопичен (причинява умиране на раковите клетки), антиестрогенен, инхибиращ растежа ефект в нормалните и раковите тъкани на гърдата“. Бих бил небрежен обаче, ако не спомена, че – както беше обяснено по-рано – част от тестостерона може да се ароматизира в естроген, което рискува да разстрои хормоналната количка за ябълки, ако не се наблюдава. Независимо от това, все още изглежда, че тестостерон намалява риска от рак на гърдата при жени, които са били лекувани с естрогенна терапия.

ВМЕСТО ИЗВОДИ

До тук казаното, може би ще притеснява още някои дами, но важното, което трябва да се вземе в предвид, че похвати на хранене, тренировки и дори суплементи, които биха могли до повишават ендогенно, натурално нивата на тестостерон в кръвта на жената са препоръчителни. Т.е. не е важно само естрогенното здраве, но и тестостеронното. Ето и повече по темата за най-важните 8-женски хормона, за които писах преди време. Сравнете данните.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

  • Rebecca Glaser et al. Testosterone Therapy in Women: Myths and Misconceptions. Maturitas. 2013;74:230-234.
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив