Уелнес и лечение: остеопения

Уелнес и лечение: остеопения

Ако имате остеопения, то вие имате по-ниска костна плътност от нормалната. Костната ви плътност достига пик, когато сте на около 35 години.

Костната минерална плътност (BMD) е измерването на колко минерал в % има в костите ви. Вашият BMD оценява шансовете за счупване на кост от нормална дейност. Хората с остеопения имат по-нисък БМД от нормалното, но това не е болест. А временно и решимо състояние.

Остеопенията обаче увеличава шансовете ви за развитие на остеопороза. Това заболяване на костите причинява фрактури, изправена стойка и може да доведе до силна болка и загуба на височина. Можете да предприемете действия за предотвратяване на остеопения. Правилното упражнение и изборът на храна може да ви помогнат да поддържате костите си здрави. Ако имате остеопения, попитайте Вашия лекар как можете да подобрите и предотвратите влошаването, за да избегнете остеопорозата.

YAMAMOTO RESEARCH – ХИДРОЛИЗИРАНИ КОЛАГЕНИ

YAMAMOTO RESEARCH – ХИДРОЛИЗИРАНИ КОЛАГЕНИ

Търсете патентите за световно качество и клинична чистота на: BodyBalance ®, FortiGel ®, FortiBone ®, TendoForte ® & Verisol ®
Колеген серията на Yamamoto Research са протеинови хидролизати на колагена, с изключителната способност да бъдат биодостъпни, разработени от престижния лидер в производството на колаген GELITA!

Симптоми на остеопения

Остеопенията обикновено не причинява симптоми. Загубата на костна плътност не причинява болка.

Остеопенията причинява и рискови фактори

Стареенето е най-често срещаният рисков фактор за остеопения. След като костната ви маса достигне пикове, тялото ви разгражда старата кост по-бързо, отколкото изгражда нова кост. Това означава, че губите известна костна плътност. Жените губят костите по-бързо след менопаузата, поради по-ниските нива на естроген. Ако загубите твърде много, костната ви маса може да падне достатъчно ниско, за да се счита за остеопения.

Колкото повече от тези рискови фактори имате, толкова по-висок е рискът ви към:

 • дребни кости жени от азиатски и кавказки произход са с най-висок риск фамилна анамнеза
 • ниска BMD
 • индивида да е по-стар от 50-годишна възраст
 • менопауза
 • отстраняване на яйчниците и матка (хистеректомия)
 • пушене или използване на други форми на тютюн
 • пиене на твърде много алкохол или кофеин
 • приемане на преднизон или фенитоин

Някои други условия също могат да увеличат риска от развитие на остеопения:

 • анорексия
 • булимия
 • синдром на Кушинг
 • хиперпаратиреоидизъм
 • хипертиреоидизъм
 • възпалителни състояния като ревматоиден артрит, лупус или Крон

СРАВНИТЕЛНА СХЕМА:

Диагностициране на остеопения. Кой трябва да бъде тестван за остеопения?

Националната фондация за остеопороза препоръчва да имате тест за BMD, ако сте:

 • жена на 65 или повече години
 • по-млади от 65 години, след менопауза и имат един или повече от рисковите фактори
 • след менопауза и сте счупили кост от нормална дейност

Вашият лекар може да ви препоръча да си тествате BMD по други причини. Например, около един от трима мъже в бяла и азиатска възраст над 50 години имат ниска костна плътност.

DEXA тест

Двоенергийната рентгенова абсорбциометрия, наречена DEXA или DXA, е най-разпространеният начин за измерване на BMD. Известен е също като тест за костна минерална плътност. Използва рентгенови лъчи, които имат по-ниска радиация от типичната рентгенова снимка. Тестът е безболезнен. DEXA обикновено измерва нивата на костна плътност в гръбнака, бедрата, китката, пръста, пищяла или петата. DEXA сравнява плътността на костта ви с плътността на 30-годишна възраст от същия пол и раса. Резултатът от DEXA е T-резултат, който вашият лекар може да използва, за да ви постави диагноза.

Т-точки (сбор)Диагноза (статус)
+1.0 до -1.0Нормална костна плътност
-1.0 до -2.5Ниска костна плътност или остеопения
-2.5 и повечеОстеопороза

Ако вашият T-резултат (сбор) показва, че имате остеопения, вашият доклад за DEXA може да включва вашия FRAX резултат. Ако това не стане, вашият лекар може да го изчисли. 

Инструментът FRAX използва вашата костна плътност и други рискови фактори, за да оцени риска от счупване на тазобедрената става, гръбнак, предмишницата или рамото през следващите 10 години. Вашият лекар може също да използва резултата ви FRAX, за да ви помогне да вземете решения относно лечението на остеопения.

* Настоящият материал не е са самодиагностициране!

Лечение на остеопения

Целта на лечението е да се предотврати преминаването на остеопения в остеопороза. Първата част от лечението включва избор на диета и упражнения. Рискът от счупване на кост, когато имате остеопения, е сравнително малък, така че лекарите обикновено не предписват лекарства, освен ако вашият BMD не е много близък до нивото на остеопороза.

Вашият лекар на здравно ви обслужване може да говори с вас за прием на добавки от сферата на калций или витамин D3 с витамин К2, въпреки че по принцип е по-добре да получите достатъчно от всеки от вашата диета.

Диета при остеопения

За да получавате калций и витамин D, яжте млечни и нискомаслени млечни продукти, като сирене, мляко и кисело мляко. Някои видове портокалов сок, хляб и зърнени храни са подсилени с калций и витамин D. Други храни с калций включват:

Не забравяйте, че диетата ви трябва да съдържа правилните пропорции протеин, мазнини и въглехидрати. Не е важно само набаването на калций и витамин D!

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Ако желаете вашите програми и проследяване на резултатите да заивиси изцяло от мен – заложете на „Клубно членство“, а ако просто търсите теория и практика, като информация – можете да я откриете на „Клубна Академия“.

Остеопения упражнения

Ако имате остеопения и сте млад/възрастен мъж или сте жена в предменопауза, ходенето, скачането на въже (съчетано с диетата) или кардио занимания поне 30 минути в повечето дни от седмицата, ще укрепи костите ви. Също така, приложете и упражнения с тежести. 

Плуването и колоезденето (като погрешно налагани спортове) могат да помогнат на сърцето, но те не изграждат кости!

С остаряването ви, става много по-трудно да изградите костта. С възрастта, т.е. тренировките при различните възрастови групи, всички упражнения трябва да наблягат на укрепването на мускулите и баланса. Тренировки за баланс са също препоръчителни. 

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив