Корейски жен-шен – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Корейски жен-шен – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Корейският женшен (Panax ginseng) е от семейство Araliaceae. Коренът на растението се използва най-често в билковите добавки. Други имена, синоними на корейски женшен, включват женшен Panax, планински женшен, див женшен, истински женшен и азиатски женшен.

КОРЕЙКСИ ЖЕН-ШЕН

КОРЕЙКСИ ЖЕН-ШЕН

Yamamoto ® Research представя своят прочит за жен-шен! Жен-шенът е хранителна добавка, която осигурява 250 mg Panax ginseng CA Mey на таблетка и със титрирани до 15% в гинзеноиди (37.5 mg) на таблетка.
Корейският женшен (Panax ginseng CA Mey) има освен интересно антиоксидантно действие, но също така и добре документиран тонизиращо-адаптогенен ефект, подпомагащ облекчаването на ситуации на физическа и психическа умора, подходящ например за тези, които се оплакват от период на преумора или за тези, които практикуват физическа активност, или за тези, които са изправени пред период на стрес.

Корейският женшен се предлага в две различни форми, базирани на подготовката, включително бял женшен и корейски червен женшен (KRG). Всяка от двете форми на корейски женшен (бял и червен) варира както в състава, така и в предлаганите ползи за здравето.

Важно е да не бъркате корейския женшен с други видове женшен, включително китайски женшен (Panax notoginseng), сибирски (Eleutherococcus senticosus), американски (Panax quinquefolius) или хималайски (Panax pseudoginseng), всеки от които осигурява свои специфични ефекти върху тяло. Сибирският женшен не е свързан с женшен Panax!

Ползи за здравето от Корейски жен-шен

Коренът на корейското растение жен-шен, включително по-малките странични корени, е частта, която се използва заради неговите лечебни свойства; отдавна е високо ценен за използването му в препарати от традиционната китайска медицина. От 13 растения от родовете Panax само пет се използват медицински в традиционната китайска медицина, а корейският женшен е най-широко използван, според Корейската клинична фармакопея.

Kорейският женшен е многогодишно растение (растение, което живее поне две години и след това), което расте в планините в Източна Азия. Расте добре във влажните, сенчести планински склонове на Корея, Китай и Русия. Растението расте на височина 2 метра или повече и има тъмнозелени листа с червени гроздови гроздове.

Външният вид на корена е набръчкан и набръчкан и вкусът се счита за леко сладникав с горчив вкус. Корейският женшен се използва от хиляди години в традиционния китайски недицин за лечение на широк спектър от заболявания и насърчаване на здравето.

Основната употреба на корейски жен-шен в традиционната китайска медицина е била за лечение на слабост и умора.

Panax идва от гръцките думи, преведени свободно като „изцеляващо всичко“. Английският превод на жен-шен (рен-шен на китайски) е „man-root“. Буквалният английски превод на термина Panax ginseng е „изцелителен корен на човека“.

Корейски червен женшен (KRG)

Растението от корена на жен-шен трябва да расте в продължение на четири до пет години, преди да е готово за употреба в допълнителна форма. Това обикновено се превръща в висока цена за качествена форма на жен-шен. Когато коренът на жен-шен се изсушава, но не се обработва допълнително, той се нарича бял женшен. Когато се обработва допълнително с топлина и след това се изсушава, това се нарича червен жен-шен (защото променя цвета си по време на процеса на нагряване).

Женският жен-шен Panax, третиран с топлина, се превръща във форма на жен-шен, наречена корейски червен жен-шен. KRG съдържа някои уникални биоактивни свойства, които се различават от обикновения корейски бял жен-шен, като засилените му противовъзпалителни свойства. За да разберете разликата между корейския жен-шен и корейския червен жен-шен, помислете как различните форми на чай се развиват от едно и също чаено растение, но варират поради метода на обработка.

Например от растението Camellia sinensis може да се направи зелен чай, бял чай или черен чай – в зависимост от метода на обработка.

Лечение с Корейски жен-шен за благосъстояние – дори и по време на Пандемия заради COVID-19

Корейският жен-шен обикновено се нарича цялостно лекарство за благосъстояние. Това е така, защото засяга няколко системи в тялото (като имунната система, репродуктивната система и неврологичната система).

Жен-шенът се използва от векове в традиционната китайска медицина за подобряване на цялостното здраве. Използва се за борба със стреса, понижаване на кръвната захар, както и за лечение на мъжка еректилна дисфункция и много други състояния. Корейският жен-шен е известен със способността си да помага за регулиране на настроението (което по време на карантини, изолации и т.н. е налице), укрепване на имунната система и подобряване на познанието! 

Традиционните употреби на корейския жен-шен включват:

 • функция и устойчивост
 • възпаление
 • енергия
 • при отрицателни състояния на настроението (като тревожност и депресия)
 • сексуално здраве на мъжете

Медицински приложения на корейски жен-шен

Въпреки че корейският червен жен-шен не е одобрен от FDA за лечение на еректилна дисфункция, се смята, че подобрява състоянието, като същевременно повишава умствената бдителност. Има проучвания, които подкрепят използването му за подобряване на еректилната дисфункция при мъжете, но са необходими повече доказателства в подкрепа на тези твърдения:

 • еректилна дисфункция
 • диабет
 • депресия
 • менопауза
 • сърдечно заболяване
 • профилактика на настинка и грип
 • рак (подобряване на умората при рак)

Основните активни компоненти на корейския женшен са молекули, наречени гинзенозиди, за които е доказано, че имат различни полезни ефекти, включително противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови ефекти.

Резултати от клинични изследвания показват, че жен-шенът Panax може да подобри психологическата функция, имунна функция и състояния, свързани с диабет, казва д-р Дейвид Кийфър. Има повече изследвания върху корейския жен-шен, отколкото върху всеки друг вид жен-шен.

Примери за няколко важни проучвания от отличителни белези включват следното. Проучване на млади, здрави доброволци установи, че единичните дози жен-шен Panax показват когнитивни подобрения Проучването също така разкри, че лечението с 200 mg и 400 mg води до значително намаляване на кръвната захар.

В двойно проучване на 384 жени след менопаузата не е установено, че жен-шенът Panax подобрява симптомите на менопаузата или влияе върху хипоталамусната функция (контролира метаболитните процеси). Значително намалява депресията и повишава общото благосъстояние при жените по време на менопаузата.

В проучване от 2011 г. на тези, които са претърпели сърдечен удар (инфаркт на миокарда) и са получавали 3 грама корейски червен жен-шен всеки ден, е установено, че субектите имат подобрение в резерва на коронарния поток (увеличаване на кръвния поток в коронарните артерии).

Установено е също, че изследваните субекти имат увеличение на броя на имунните клетки след прием на корейски червен жен-шен. Едно проучване установи, че социалната функция, настроението и познанието се подобряват повече отколкото при плацебо след четири седмици прием на Panax ginseng по 200 mg на ден. Същото проучване открива, че след осем седмици ползите започват да намаляват и стават по-подобни плацебо ефекти.

Възможни странични ефекти от Корейски жен-шен

Има няколко странични ефекти, за които се съобщава от употребата на корейски жен-шен, те включват:

 • безсъние (най-честата нежелана реакция)
 • повишаване на страничните ефекти на кофеина (като нервност)
 • главоболие
 • диария
 • гадене
 • менструални проблеми
 • вагинално кървене
 • болка в гърдите
 • замайване
 • повишаване или намаляване на кръвното налягане

Сериозни странични ефекти от Корейски жен-шен

Въпреки че жен-шенът обикновено се счита за безопасен (особено когато се приема за кратки периоди от време) могат да възникнат сериозни реакции. Важно е да спрете приема на добавката и да потърсите незабавна медицинска помощ, ако се появи някой от тези симптоми:

 • нередовен, ускорен сърдечен ритъм
 • сериозна алергична реакция (обрив, сърбеж или подуване около лицето, устните, езика и гърлото при разпространение в горната част на тялото, замаяност или проблеми с дишането)

Признаци на предозиране с Корейски жен-шен

Възможно е предозиране с корейски жен-шен. Това е причината, поради която специалистите препоръчват да се правят редовни почивки от ежедневната употреба на билката. Признаците и симптомите на токсичност или предозиране могат да включват:

 • гадене и повръщане
 • неспокойствие
 • раздразнителност
 • треска
 • повишаване на кръвното налягане и дишането (дишането)
 • промени в сърдечната честота
 • невъзможност за контрол на пикочните или чревните функции
 • цианоза (синкаво оцветяване около устните и ноктите)
 • зачервена кожа (особено в областта на лицето и шията)
 • припадъци (конвулсии)
 • делириум (силно нарушено състояние на ума, характеризиращо се с безпокойство, заблуди, илюзии или несвързана реч)

Противопоказания за Коресйки жен-шен

Винаги следвайте инструкциите на лекуващия лекар по отношение на всякакъв вид храна, напитки (като алкохолни напитки или кофеинови напитки) или ограничения на активността, както и всякакви противопоказания за лекарства (лекарства, които не трябва да се приемат с други лекарства или добавки).

Лекарства (като орални хипогликемици и инсулин) и други билки или добавки, които понижават кръвната захар, не трябва да се приемат с корейски жен-шен. Консултирайте се с упълномощен лекар натуропат за комбиниране на корейски женшен с други билкови лекарства, за да проверите за взаимодействия.

Други предпазни мерки

Има няколко здравословни състояния, при които жен-шенът не трябва да се приема без предварителна консултация с доставчика на здравни грижи. Те включват:

 • проблеми с кръвното налягане
 • сърдечни заболявания (като аритмии или ревматични сърдечни заболявания)
 • проблеми със съсирването или кървенето
 • шизофрения
 • нарушения на имунната система (като лупус, ревматоиден артрит или множествена склероза)
 • женски състояния, повлияни от естроген (като миома на матката, рак на гърдата, рак на матката или рак на яйчниците или ендометриоза)
 • диабет (корейският жен-шен може да понижи кръвната захар)
 • безсъние

Не приемайте корейски жен-шен с:

 • аспирин (аспиринът намалява времето за съсирване на кръвта, за да предотврати образуването на кръвни съсиреци, а в редки случаи женшенът може да причини кървене)
 • фенелзин (Nardil) и варфарин (Coumadin), тъй като може да увеличи кървенето
 • всеки тип сърдечни лекарства като нифедипин (блокер на калциевите канали)

Не приемайте корейски жен-шен, когато:

 • има пиене на алкохолни напитки
 • има пиене на кофеинови напитки
 • има пушене на марихуана или използване на канабис
 • когато предстои планирана операция или стоматологична работа (спрете приема на женшен поне две седмици преди)

Дозировка на Коресйки жен-шен

Корейският жен-шен обикновено се прави на прахообразна форма от сухия корен и се приема през устата като добавка. Въпреки че има налична тинктура (течен препарат, приготвен с алкохол) и форма на чай, повечето клинични изследвания се извършват с използване на женшен под формата на прах или капусла – хранителна добавка.

Корейският жен-шен трябва да се съхранява при стайна температура и да се поддържа на сухо място, далеч от топлина (котлони, фурна, климатик и т.н.).

Винаги приемайте корейски жен-шен (и всяка друга билкова добавка) според указанията на доставчика на здравни услуги. Средната доза корейски жен-шен е около 200 до 400 mg на ден като цялостна здравна превантивна билкова добавка.

Дозата от 400 mg може да осигури най-високата когнитивна полза от корейския жен-шен. Други медицински експерти препоръчват 200 mg на ден и предлагат да се прави двуседмична почивка от приема на женшен на всеки две до три седмици. Това се прави, за да се избегне възможността за получаване на токсична реакция от натрупването на жен-шен в тялото.

Повечето публикувани изследователски проучвания използват стандартизиран екстракт от жен-шен Panax в доза от 200 mg на ден. Не приемайте корейски жен-шен преди лягане, тъй като се съобщава за страничен ефект на безсънието. Също така, не приемайте корейски жен-шен дълго време (не повече от три месеца).

Какъв жен-шен да търсите?

Когато се обмисля каквато и да е билкова добавка, дозировката, потентността и чистотата на продукта не могат да бъдат пренебрегнати. За да се гарантира продукт, който осигурява безопасност и качество, важно е да се обърне внимание на съотношението на жен-шен и като качество на добавката към жен-шен. Екстрактът от корен на Майер G115 (търговска марка на Pharmaton SA) се използва в много клинични изпитания, според Examine.com.

Патентованата екстракция на женшен Panax G115 съдържа 4% гинзенозиди (тегловни). Друг стандартизиран екстракт, наречен NAGE, съдържа 10% гинзенозиди. И двата екстракта са използвани в клинични изследвания за стандарти за качество. Едно проучване установи, че чистотата на гинзенозид в тези екстракти (в G115 и NAGE) варира от 95% до 100%.

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Жен шен – popitaite.me януари 15, 2022 (15:36)

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив