Уелнес и лечение: цистит

Уелнес и лечение: цистит

Жените и момичетата са запознати много добре с инфекциите на пикочните пътища, познати като цистит. Изглежда, че всяка втора жена е страдала от цистит поне веднъж в живота си, ако не и повече пъти! В 80-90% от случаите говорим за инфекция на пикочните пътища, дължаща се на чревна бактерия, Escherichia Coli, докато в останалите случаи това е повтарящ се цистит или дори е достигнал до някаква хроникация. Нека да видим симптомите, причините, лекарствата (включително действието на D-манозата), за да спрат неприятностите на цистита. Веднъж завинаги! 

MACURIL (Д-МАНОЗА & БОРОВИНКА)

MACURIL (Д-МАНОЗА & БОРОВИНКА)

Инфекциите на пикочните пътища не засягат само жените. Също мъжете, макар и в значително по-малка степен, могат да страдат от тези симптоми, които могат да станат особено изтощителни.

Цистит: причини, причини и симптоми

Основни причини за цистит

Циститът обикновено засяга сексуално активните жени, бременните жени, диабетиците и тези в менопаузата. Рисковите фактори или предразполагащи към проблема са:

 • психофизически стрес, който отслабва имунната система;
 • лоша или прекомерна интимна хигиена, която променя местното рН;
 • излишък от студ и влажност на околната среда, в която индивида живее;
 • хормонални промени (менопауза, бременност);
 • често осъществим секс;
 • нисък прием на течности;

Бактерията, отговорна за над 80% от случаите на цистит е Escherichia coli, гостоприемник и микроорганизъм на човешкото черво, който в определени ситуации може да стане вирулентен, да мигрира и да предизвика патологични процеси.

Всички “Клубни членове” на компанията, страдащи от цистит усещат много бързо подобрения, когато приложат своят индивидуален план на хранене и редовен спорт, за промяна на статуса в организма.

Обърнете внимание на тези фактори

Особено внимание трябва да се обърне, ако имате отслабена имунна система поради различни стресови причини, тъй като това предлага идеална основа за развитие на инфекции на пикочните пътища. Циститът се благоприятства и от студа, който влошава кръвообращението дори в лигавиците. Ето защо е важно да смените мокрия си бански след потапяне в морето или в басейна!

Друг важен фактор, изложен от гинеколозите, се отнася до интимната хигиена. Също така в този случай е необходима мярка и особено внимание при избора на препарат. Прекомерното почистване може да бъде дори по-вредно от лошата хигиена (което, разбира се, насърчава растежа на бактериите). Ако използвате прекалено парфюмирани интимни почистващи препарати или с разпенващи агенти, те могат да увредят естественото pH на лигавиците, т.е. степента на киселинност, която ги предпазва от патогени. Честият секс също може да бъде причина за цистит. Половият акт дразни лигавиците и бактериите по-лесно достигат до уретрата.

Симптоми на цистит

Когато достигне и замърси пикочния мехур, Е. coli причинява добре познатите проблеми, характеризиращи цистита:

 • чести позиви за уриниране;
 • силно изгаряне при уриниране с болка в долната част на корема;
 • кръв в урината;
 • треска със силно изтощение;

Защо по-специално жените страдат от цистит?

Ясното предразположение на жените да страдат от тази пикочна инфекция е от анатомичен произход. При жените чревният отвор не е много далеч от влагалищния вход. Освен това дължината на женската уретра е само няколко сантиметра, което благоприятства разпространението на бактерията и улеснява нейния път до пикочния мехур.

Мъжът е очевидно по-малко податлив (въпреки че може да се случи), тъй като мъжката уретра, която е с размери 20-25 см, дори надхвърляща десет пъти дължината на женската, е далеч от ануса и следователно от всяка замърсяване от E.coli. Ако мъжете се заразят с инфекция на пикочните пътища, тя почти винаги е в напреднала възраст, при наличие на уголемена простата.

Естествени съюзници срещу цистит: D-маноза и червена боровинка

MACURIL (Д-МАНОЗА & БОРОВИНКА)

MACURIL (Д-МАНОЗА & БОРОВИНКА)

Инфекциите на пикочните пътища не засягат само жените. Също мъжете, макар и в значително по-малка степен, могат да страдат от тези симптоми, които могат да станат особено изтощителни.

Освен антибиотиците, които не винаги се разрешават напълно или нямат странични ефекти, дори ако те обикновено се предписват при цистит и при всички форми на инфекции на пикочните пътища, по-малко агресивна, но ефективна подкрепа идва от природата.

Действието на D-манозата в уретрата

Tук ще говоря за D-маноза, монозахарид, извлечен от брезова дървесина, царевица или лиственица, естествено присъстващ и в нашето тяло, какъвто е продуктът на Yamamoto Nutrition. Тази конкретна захар се метаболизира от организма (тя не повишава кръвната захар) и достига практически до пикочните пътища непроменена, където действа като полезно средство за противодействие на симптомите на цистит. Специфичната структура кара бактериите да се свързват с D-манозата, вместо да се придържат към стените на пикочния мехур, за да се отделят в урината заедно с това вещество.

D-манозата, за разлика от антибиотиците, не действа като променя “добрата” бактериална флора и не създава никаква резистентност на засегнатите бактерии.

Бактерии, податливи на D-маноза

D-манозата има конформация с нишки, съвместими с някои видове бактерии, като обвинената Escherichia coli. Тази съвместимост позволява да пристигне практически невредимa маноза в пикочния мехур и да се придържа към бактериите, а не към лигавиците на пикочните пътища.

Чрез събиране и изхвърляне на урината, бактериите ще се отделят заедно с D-манозата. В допълнение към E. коли, бактериите, които в момента са най-податливи на действието на D-манозата, са:

 • Klebsiella
 • Shigella
 • Salmonella. 

Как да използваме D-манозата при цистит?

За да се постигне максимален добив на D-маноза, препоръчително е да се приема за предпочитане на гладно и след уриниране, така че да се концентрира възможно най-много продукт в урината и да се остави да действа в пикочния мехур. След това е добра идея да пиете много вода, за да елиминирате бактериите при уриниране.

Ролята на червената боровинка

Друго оръжие в нашия лък срещу пикочните инфекции е червената боровинка, която благодарение на лимонена киселина, ябълчена киселина, нейните полифеноли, антоцианини и антиоксиданти, създава защитно и дезинфектиращо поддържащо действие, в може ефективно да предотврати прикрепването на бактерии към стените на пикочния мехур и уретрата.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

Обратно към раздел “Уелнес”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив