Нахут | Chickpea – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Нахут | Chickpea – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Нахутът е известен още като леблебия и сланутък. Той е едногодишно растение от семейство бобови. Нахутът (Cicer arietinu) се счита за една от най-ранно култивираните от човека култури. От археологически разкопки е установено, че е леблебията (нахут) е използвана от човека още от древността. В Гърция са открити семена от нахут от 5 450 година пр. н.е., а в Ирак са намерени семена, датирани от бронзовата ера. За родина на тази бобова култура се счита районът на Малайзия и по-специално в околностите на библейския град Йерихон.

Диетичен начин на обработка

Нахутът се добавя често в супи, като гарнитури и в салати. От него се приготвя брашно, което при прибавяне (около 10-20%) към пшеничното, подобрява хранителните качества на хлебни, макаронени и сладкарски изделия.

От нахутово брашно, в чист вид или в смес със сухо мляко, се приготвят разнообразни детски каши и храни. От нахут се прави дори и кафе, което на вкус доста се доближава до оригиналната напитка, но не съдържа кофеин. Когато се изпече става на леблебия и се вари като кафе за пиене. Нахутът е отличен за приготвянето на ястия с меса, каши, яхнии и т.н.

Калории и хранителен състав

Нахут хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории364
Мазнини5.8
Въглехидрати61
Протеин18.6

Приложение

Нахутът се е използвал и като лекарство – предполагало се, че влияе благотворно на дейността на стомаха. Смятало се е, че компреси от млади растения лекуват възпаления, язви, ракови образувания, подобряват цвета на кожата, предпазват от кожни заболявания и унищожават брадавици. Нахутът е смятан за афродизиак и е бил използван като такъв както от древните египтяни, така и от арабите.

Нахутът има високо ниво на пурини, които са естествени съединения, характерни за растенята и животните, включително и хората. Повишеният им прием е свързан с производство на пикочна киселина. Тя от своя страна е свързана с поява на подагра и отлагане на камъни в бъбреците. Затова все пак внимавайте!

Полезен микросъстав

Нахутът съдържа минерали като: калций – 100 мг, желязо – 6 мг, магнезий – 115 мг, фосфор – 366 мг, калий – 875 мг, натрий – 24 мг, цинк – 3 мг, мед – 0.8 мг, манган – 2 мг, селен – 8 мг (за 100 грама продукт), както и:

  • Лецитин
  • Витамин В1, В2, В6, В9, РР, А.
  • Витамин С – варира 2.2 – 20 мг на 100 г биомаса, а в прораслите семена се увеличава до 147.6 мг на 100 г сухо вещество.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.