Какво трябва да ядем и приемаме преди, по време и след фитнес или кардио натоварване?

Какво трябва да ядем и приемаме преди, по време и след фитнес или кардио натоварване?

Храненето е също важна част от вашата тренировка. Вие тренирате, за да имате резултати. Истината е, че тренировката е единствено сигнал. От тук тръгва и вашата обмяна на вещества. Реализацията (резултатите) ще дойдат, само ако знаете как да се храните. Тук и сега ще разгледам 3-те типа тренировки:

 • кардио тренировка (аеробика)
 • силова тренировка (анаеробна част)
 • силова тренировка (анаеробна част) с кардио (аеробика)

Ако искате веднъж завинаги да разберете, чрез индивидуално обучение от мен, за вас, как стоят нещата във всеки аспект, заповядайте в „Клубна Академия“! Като мои студенти, ще ви запозная със всички тънкости, свързани с храненето, тренбировките и правилното възстановяване за резултати и напредък.

Храненето преди и след тренировка (разглеждаме кардио и/или фитнес заниманията) са двете най-важни хранения за деня и за очакваните резултати. Не става да ядем каквото си пожелаем и да поддържаме остротата на релефа, добра визия, резултати и т.н.. Нали? Какво точно да ядем и по колко? Точно тук е разковничето! В материала ще разгледам и приложението на хранителните добавки, които също дават огромен тласък за нужните резултати:

Кардио тренировка (аеробика)

 • преди нея: ако можете си позволете единствено и само аминокиселини. Най-удачни са тези с разклонена верига (BCAA`s). От 3 до 6 грама. Или да изпиете 10-20 грама суроватъчен изолат. Т.е. аеробиката, като самостоятелна тренировка се осъществява или след сън, на гладно или най-малко 90 минути след последната  хапка храна – пак на гладно.
 • по време: единствено вода
 • веднага след нея: суроватъчен протеин изолат или хидролизат или бързи протеини – яйчен белтък;
 • малко по-късно: 40-80 грама бавни въглехидрати (кафяв ориз, картоф) и богато на протеин хранене, препоръчвам да е с добър профил на протеина и като цяло източник червено месо (телешко, конско и др.). Заради наличния в червеното месо естествен л-карнитин.

Фитнес с тежести (анаеробна част)

 • преди нея: 70-90 грама смесени въглехидрати (прости – ягода, череша и сложни – овесени ядки, пълнозърнест хляб), 20-40 грама протеин (пилешко, яйца)
 • веднага след нея: 40-100 грама въглехидрати прости и бързи (моно или дизахариди – мед), 30-50 грама протеини (птичи меса – не и от бозайници)
 • по-късно: бързи и бавни протеини (птичи меса, бозайници, риба), здравословни мазнини (авокадо и маслини)
 • по време: вода

Силова фитнес тренировка с кардио

По тази схема спазвате инсулиновия пик и правилото за зареждане на мускулите с гликоген. Виждате, за жалост, с похапване на баничка, сандвич или дюнер нещата ви няма да се получат. Приложете и опитайте поне веднъж тези съвети, за да усетите разликата и по време на самата тренировка. И нещо много важно – не приемайте аминокиселини с разклонена верига или есенциални такива по време на самата тренировка. Те не се усвояват, освен акто ссъщите, като търговски продукт не са със кокосова вода.

Какво следва?

Изчислете си калориите според целите:

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Вижте и следните други важни материали:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив