Л-карнитин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Л-карнитин – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Л-карнитинът много прилича по свойства на неесенциалната аминокиселина карнатин. Синтезира се в човешкото тяло от аминокиселините лизин и метионин. Съдържа се в някои хранителни продукти като млечните продукти и месото (особено агнешкото и телешкото). В хранителните добавки карнитинът се включва под няколко форми, като най-използвана и работеща е л-карнитин тартарат:

 • л-карнитин (Carnipure)
 • л-карнитин (Глицил-пропионил)
 • л-карнитин (Н-ацетил)
 • л-карнитин (Тартарат)
 • л-карнитин (Фумарат)
 • л-карнитин (Ацетил-Л-карнитин)

L-карнитинът е аминокиселина, която се произвежда в организма. L-карнитинът помага на тялото да превърне мазнините в енергия. Тялото може да преобразува L-карнитин в други аминокиселини, наречени и изброени горе: ацетил-L-карнитин и пропионил-L-карнитин. Но никой не знае дали ползите от тези други карнитини са същите. Докато не е известно повече, не превключвайте една форма на карнитин на друга.

Не е никаква тайна, че Л-карнитинът е на 100% безвреден, но ДЛ-карнитинa може да има странични действия и все още не е добре изследван. Дори има факти, които сочат, че при евентуално предозиране, с над 20 грама дневна доза, организма изхвърля ненужното без дори това да затормозява работата на отделнителната система! Интересното и любопитното още е, че л-карнитин помага много при проблемни състояния като:

 • наднормено тегло
 • безплодие
 • диабет
 • сърдечна недостатъчност
 • аритмия
 • нервност и тревожност
 • кръвна захар и инсулинова резистентност
 • умора

Противно на всеобщото разбиране, че л-карнитина действа само в полза на отсллабването, доказаха, че със същия замах съставката работи и в полза на хипертрофията на мускулна тъкан.

Основни функции на л-карнитин

Л-карнитинът пренася дълговерижните мастни киселини (триглицеридите) до митохондриите на всяка клетка – „енергийната пещ“, в която мазнините се „изгарят“. Така те (мазнините) се използват като основен източник на енергия. Това е и основната функция на л-карнитина. Освен това той увеличава енергията и мускулната издръжливост. Л-карнитинът помага много и при диети за отслабване и елиминиране на мазнините, като намалява чувството за глад и премахва слабостта в мускулите. Добро е и профилактичното му действие срещу болести на черния дроб, сърдечно-съдовата система и бъбреци.

Изследвания за действието на л-карнитина се провеждат интензивно от 1937 година насам. Тези факти, които споделям тук се потвърждават и в днешни дни. Те показват, че сърдечно-съдовата система извлича голяма полза от тази аминокиселина. Л-карнитинът стимулира работоспособността на сърцето и подобрява снабдяването му с енергия. А знаем, че това е най-важния мускул в човешкото тяло – сърцето! Доказано е, че л-карнитин помага при сърдечна аритмия и увеличава сърдечната издръжливост. Дори притежава още едно свойство: действа като антиоксидант! Това означава, че той спомага за отстраняването на вредните съставки (радикали) от организма, натрупани в резултат на метаболизма. не малка заслуга в тази посока имат и малиновите кетони обаче.

Допълнителен прием на L-карнитин (в случая като хранителна добавка) е да предпази мазнините на тялото ви от предварително изразходване и да ги съхрани за употреба при физически упражнения, като по този начин предпазва организма от принудително изразходване на протеиновите му запаси за получаване на енергия. L-карнитинът изпълнява няколко важни функции, свързани с намаляване на мазнините. L-карнитин пречи на естествената тенденция на организма да праща допълнителен прилив на инсулин към мастните клетки и не позволява на инсулина да отлага нова мастна тъкан. Точно заради този факт, препоръчително е при прием на л-карнитин да се спортува. Да се осъществява анаеробна или аеробна дейност.

Основното влияние на л-карнитина се основава на неговата най-важна функция – да транспортира молекулите на мастните киселини през клетъчната мембрана към митохондриите, където те изгарят под формата на гориво за произвеждане на енергия (т.нар. “Совалков механизъм на L-карнитина”). L-карнитинът служи и за окисляване на пируватните аминокиселини и аминокиселините с разклонена верига (Bremer J. Karnitine metabolism and function. Physiol. Rev. 1983;63:1420-1480).

Митохондриите са двумембранен клетъчен органел (на таблото), в което мазнините изгарят и се елиминират! Митохондриите се срещат във всички растителни и животински клетки. Изкючение са едноклетъчните еукариотни организми, живеещи постоянно в анаеробна (безкислородна) среда, дифинитивните еритроцити, вроговелите епителни клетки, мутантни дрожди, загубили изцяло или частично митохондрийния си геном. Митохондриите имат собствена ДНК и се възпроизвеждат независимо от ядрената клетъчна ДНК. Наблюденията над митохондриите датират от края на 20-ти век, като им са давани различни имена свързани с формата им (митозоми, хондриозоми, биобласти и да. ). Локализацията (разположението) на митохондриите също е различна, обикновенно те се разполагат в тази част на клетката, където има нужда от енергия и АТФ.

Строеж на митохондрия: външна митохондриална мембрана – дебелината около 7 nm – отделя съдържанието на органела от цитоплазмата (хиалоплазмата). Тя нормално има гладък контур и не е свързано с други мембрани в цитоплазмата притежава неспецифична проницаемост. По статична е, с белтъчно съдържание около 20%. Съдържа порови белтъци – порини през които могат да преминат всички молекули до 5000 D.

Именно такива са и раздробените на по-малки „парчета“ мазнини. Те биват доставени именно от аминокиселината Л-карнитин. Но за да бъдат „вкарани в пеща“ на митохондриите, са нужни стриктен хранителен режим, фитнес програма и добавки! Ето защо Л-карнитинът сам по себе си не прави абсолютно нищо! Няма как да приемате 2 000 ккал на ден, основно от въглехидрати и мазнини и да очаквате ефект от л-карнитин.

Пренос на мастни частици чрез Л-карнитин до вътреклетъчното пространство на митохондриите:

  1) междумембранно пространство на митохондрия
  2) Л-карнитинова аминокиселина, пренасяща мастни частици
  3) разбити в резултат на диета, енергоразход и добавки мастни частици (молекулите на подкожната мастна тъкан)

Вътрешна митохондриална мембрана – ограничава матрикса (митоплазмата, наричана още така от някои биолози). Тя образува многобройни вгъвания, наречени кристи. Тези нагъвания (инвагинации) многократно увеличават повърхността на вътрешната мембрана. Криситите са насочени навътре към марикса. Вътрешната мембрана се различава от външната. Тя е с високоспецифинчна проницаемост, тя е по-гъвкава и по-динамична, с белтъчно съдържание 75%. Това е свързано с електрохимичния градиент на Н + (водородните йони), който стимулира АТФ синтезата. Най-общо белтъците на вътрешната мембрана изпълняват три типа функции:

 • извършват окислително-редукционните реакции в електрон-транспортната верига
 • синтезират АТФ в матрикса, чрез АТФ – синтези в мвмбраните
 • позволяват преминаването на метаболити навън и навътре от матрикса, чрез транспортни белтъци

Матрикс – висококонцентрирана смес от стотици ензими, включително и ензими необходими за цикъла на Кребс. Матрикса има финнозърнест и хомогенен строеж. В него се наблюдават тънки нишки и гранули. Нишките са няколко копия на молекули ДНК, а гранулите – митохондриални рибозоми. В матрикса се срещат по-големи гранули които са депо за отлагане на калциеви и магнезиеви соли. Митохондриална ДНК – репликацията на митохондриалната ДНК, протича независимо от репликацията на ядрената ДНК. Обикновенно репликацията на митохондриалната ДНК става след завършване репликацията на ядрената ДНК.

Функции на митохондриите, преди да продължим с темата л-карнитин са, в тях се извършва:

 • цикъла на Кребс
 • окислително-фосфолиране (синтез на АТФ ) и Бета – окисление на мастни киселини, елонгиране (удължаване) на мастни киселини
 • в митохондриите се отстраняват някой токсични събстанции

Митохондриите са сързани главно с енергитичния метаболизъм на еукариотната клетка клетката – синтез на АТФ. Стратегията на цикъла на Кребс е същата с тази на гликолизата (извършване в анаеробни условия в цитоплазмата), а именно: разграждане на големи въглеводородни молекули с отделяне на енергия по формата на АТФ или под формата на НАДН2 и ФАДН2

До тук виждаме, че L-карнитинът е средството за изгаряне на мазнини. Едно от най-важните предимства на мазнините е, че снабдяват тялото с над два пъти повече калории на грам отколкото протеина и въглехидратите (9+ на грам мазнини, съпоставено с 4+ на грам протеин и въглехидрати). Недостатъкът при мазнините се състои в това, че изгарят много по-трудно и могат да се разграждат само при продължително натоварване на енергийната система. Въглехидратите, от своя страна могат да се разграждат и при кратко “анаеробно” и при продължително “аеробно” натоварване на системата. L-карнитинът играе важна роля в разграждането на мазнините поради това, че мазнините не могат да преминават през вътрешната мембрана на митохондрия в клетката и трябва да бъдат придвижвани чрез “транспортната система”, чиято функция зависи от карнитина. Това често се нарича “совалковия механизъм на карнитина”.

Мазнините, които се транспортират от мастната тъкан към полетата, където трябва да бъдат обменени, за да се получи енергия, могат да бъдат подложени на процеса, наречен “пероксидация”, който ги превръща в друго състояние. В кръвта се съдържат достатъчно кислород и желязо, за да се получат свободни радикали, които от своя страна катализират пероксидацията на мазнините. Основното негативно отклонение, свързано с пероксидацията е, че тя може да доведе до развиване на някои сърдечно-съдови заболявания и други болести! Проблемите, произтичащи от повишената пероксидация по време на физически упражнения са много. Доказано е, че спортистите, включително и тежкоатлетите, преминават през процес на повишена пероксидация по време на продължителни и тежки тренировки!

Както посочих по-горе, колкото е по-голяма пероксидацията, толкова е по-голямо „гранясването“ на мазнините. Поради това, спортистите се нуждаят от по-големи количества антиоксиданти, за да предпазят пренасяните по кръвен път мазнини, отколкото хората, водещи заседнал живот. Това с апродукти като витамин Е, Ц, високи дози coQ10, малинови кетони и аминокиселини с разклонена верига (Sjodin, B., et. al., “Biomechanical mechanisms for oxygen-free radical formation during exercise,” Sports Medicine 10: 236-254, 1990.). Мастните киселини се оксидират в процеса на бета-оксидацията, за да образуват ацетил-СоА, който след това преминава през цикъла на Кребс. Кребсовият цикъл разгражда глюкозата и след дълга преработка се получава пируватна киселина. Освен това, той изпълнява и много други функции, като чрез него и частици от други органични вещества, получени след разграждането на мазнините и протеините, се превръщат в енергия.

Друг интересен аспект на механизма на обмяната на мазнините, който трябва да бъде отбелязан е, че разграждането на мастните киселини зависи от действието и процесите на глюкозния катаболизъм. Би трябвало също да отбележим, че пируватната киселина, получена от обмяната на глюкозата играе важна роля за оползотворяване на мазнините за енергия, както и за повишаване на обмяната на мазнините. Това двойно действие представлява важно средство и за съхраняване на протеина и за обмяната на мазнините. Именно поради този процес стана популярна фразата “мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите” (McArdle, William D. et al.: Exercise Physiology: Energy, Nutrition and Human Performance: Lea&Febiger: Philadelphia, P.A. стр. 98). Освен това, трябва да отбележим, че горенето на мазнините превръща СоА в ацетил-СоА. За да регенерира свободния СоА, карнитина взема ацетилната единица от ацетил-СоА и го изнася извън митохондрия. Регенерирането на СоА е от особено голямо значение за функцията на митохондрия!

Това още по-силно подчертава значението на л-карнитина за обмяната на мазнините и производството на енергия. (Sjodin, B., et. al., “Biomechanical mechanisms for oxygen-free radical formation during exercise,” Sports Medicine 10: 236-254, 1990.). L-карнитинът е единствената аминокиселина, тясно свързана с обмяната на мазнините (“аминокиселината, изгаряща мазнини”) и се използва като добавка при лечението на заболявания на хора с необичайно високи липидни нива в кръвта. Например при затлъстяване. Значението на карнитина за изгаряне на мазнините е “значително и в общи линии се счита, че колкото повече карнитин има в клетките, толкаво по-бързо изгарят мазнините!” (Kendler,B., “Carnitine: an overview of its role in preventive medicine”. Preventive medicine 15373-390, 1986.).

L-карнитин се препоръчва и при повишена респираторна функция. Доказано е, че L-карнитин спомага за подобряване на физическите постижения. Той пречи на натрупването на млечна киселина в мускулите, като по този начин противодейства на умората. Също така, при аеробна тренировка, L-карнитинът намалява натрупването на млечна киселина с 50% и в резултат на това продължителността на тренировката рязко се повишава. (Brevetti G, et al, Increases in walking distances with patients with peripheral vascular disease treated with L-carnitine; a double-blind crossover study. Circulation 1988; 77:767-773.)

Доказано е също така, че L-карнитин повишава респираторните стойности поради влиянието му върху пируватната обмяна, което регулира наличието на кислород в мускула. (Bremmer J. Carnitine metabolism and function. Physiol. Rev. 1983; 63:1420-1480). Той повишава и максималното поемане на кислород от спортуващия. (Liebovitz. Carnitine: The vitamin B t phenomenon. New York: Dell Publishing, 1984.)

Л-Карнитинът е азотна съставка намираща се в скелетните мускули, сърцето, черния дроб и бъбреците ни. Средното количество Л-карнитин в човешкото тяло е около 20-25 грама, 95% от които в скелетните мускули. Съставката в натурален вид се съдържа се в червеното, птичето месо, рибата и някои млечни продукти. Храните от животински произход са значително по-богати на Л-карнитин от тези от растителен. Карнитина съществува в две форми Л и Д форма, като Л формата е физиологически активната.

Л-карнитинът, в моята практика при работа с хора е помогнал при казуси свързани с:

 • отслабване
 • подобряване на сърдечния ритъм
 • подобряване на спермограмите при мъжа
 • подобряване на общия статус на бременни жени

Л-карнитин както прочетохте, се причеслява към групата на аминокиселините. Имам автори и данни, които сочат, че това съединение спада към семейството на витамините от група В. В тялото, Л-карнитин се синтезира (образува) от аминокиселините лизин и метионин. Организмът ни произвежда много малко количество собствен карнитин, което с напредването на възрастта намалява. Като структура л-карнитина е открит още през 1905 г. Руските учени Гюлевич и Климберг го извличат от червено месо и това е причината да го кръстят карнитин (carnis в превод от латински означава месо). Ключовата роля на Л-карнитина в транспорта на мазнините е открита през 1955 г. Научните изследвания от началото на 20-ти век доказали неговия ефект върху здравето на човека. През 1988 г. вече има 1700 научни публикации за Л-карнитин, като всяка година се публикуват по 300 нови. Едва през 1980 г. е разработена авангардна технология и нови процеси за неговото получаване и това е причината да стане най-известната хранителна добавка в света за топене на мазнини.

Л-карнитина се съдържа основно в месата (предимно червените) и някои диетични продукти. Зеленчуците почти не съдържат Л-карнитин. Затова вегетарианците трябва да го приемат задължително като хранителна добавка към менюто. Човек трябва да поема около 2.5 грама л-карнитин задължително, ако спортува и около 1 грам, за да се поддържат нормалните нива, споделени по-горе. Концентриран е главно в сърцето, мускулите, черния дроб и имунните клетки. Но кърмата също съдържа голямо количество Л-карнитин (около и до 3 грама). Той е важен за новородените, тъй като съдържа голямо количество Л-карнитин. Той е важен за новородените, тъй като организмът им не може да го произвежда самостоятелно.

Нашето тяло синтезира собствен Л-карнитин, обаче в малки количества. Суровина за образуването на карнитин служат незаменимите аминокиселини лизин и метионин, както и витамините С, В3, В12, фолиева киселина и желязо. Отсъствието на всеки един от тези компоненти, ограничава бисинтезата. Най-голямото количество, човек трябва да си го набавя с храната. Или под формата на карнитинова добавка. Ограниченият биосинтез на Л-карнитина трябва да се предвиди при жени, вегетарианците, спортисти, диабетици и хора пазещи нискокалорична диета. При тези индивиди достатъчният прием на карнитин е особено важен.

Симптоми за недостиг на Л-карнитин: първите симптоми за недостиг на Л-карнитин са незначителни и често могат да бъдат пренебрегнати. Възможните последствия от недостатъчен прием на Л-карнитин включват намалена физическа издържливост, бърза умора, изтощение, понижен мастен метаболизъм, увеличено съхранение на мазнини в тъканите, повишени нива на мазнини в кръвта и др. Продължителното третиране с някои медикаменти също може да доведе до недостиг на Л-карнитин. Това не е лекарствен продукт, а хранителна добавка. И е доказано безвредна.

Последните открития за Л-карнитин сочат, че той подобрява качеството на сперматозоидите при мъжа. Точно заради това научно доказателство, л-карнитина присъства в програмите при безплодие и подготовка за ин-витро манипулации. Според специалисти, карнитина е „допинг“ за сперматозоидите. Това откритие е направено от Walter Lubeck и го пубикува в книгата си „L-carnitine“ през 2002-ра година. Л-карнитинът стимулира производството на здрави сперматозоиди, характеризиращи се с висока ефективност и подвижност. Което от своя страна води до по-голяма вероятност за оплодителна реакция на сперматозида с яйцеклетката.

Или казано иначе, л-карнитнът е помогнал в полза на:

 • отбелязва броя на сперматозоидите
 • отбелязва подвижността на сперматозоидите в (%)
 • отбелязва по-високата подвижност на сперматозоидите, също в (%)

Това откритие и този мой проект са окуражаващи данни! Може и стратегията помага на много мъже, които имат висок % на стерилност. Чисто физиологически погледнато, проекта ми е изряден! Което от друга страна е по-важната стъпка, от колкото самата ин-витро процедура, която не разрешава „мъжкият“ проблем! Л-карнитинът, докато сме на темата оплождане и бременност, е особено необходим за самите бременни. През бременността резервите на женския организъм са мобилизирани за осигуряване растежа на ембриона, а това води до намаляване количествата Л-карнитин в тялото (видяхте по-горе колко грама са те)! Неговото производство е ограничено и от дефицита на желязо.

Метаболизмът на мазнините е намален, което води до увеличаване нивото на мастните киселини в кръвта. Това налага приемът на Л-карнитин отвън, под формата на хранителна добавка. Професор Lohninger препоръчва прием на 2-3 грама дневно (обърнете внимание на тези грамове, защото по-надолу ще видите колко грама се приемат при физически тренировки). Професор Salzer пък казва, че прием на 2 грама (4 капсули от по 500 мг) дневно, започвайки от 12-тата седмица на бременността понижава и нормализира нивото на мастните киселини.

Начин на употреба, дози и приложение на л-карнитин

За средностатистическия трениращ фитнес любител, дозата е около 6-7 грама дневно (това са 6 000-7 000 милиграма). А по-горе, видяхте примерна доза за неспортуваща бременна жена. Това е много по-различен научен факт, от колкото познатите ви 1-2 капсули преди тренировка. Разликата между течния Л-карнитин и този на капсули (ако повдигнете темата) е не в скоростта на усвояване, а в начина на прием. Личният ми опит и наблюдения върху клиенти доказва становището ми, че разлика в скоростта на усвояване между видовете л-карнитин (течен или на капсули) няма. Течният л-канритин е препоръчителен единствено ако имате доказан гастрит или язва! Той е много по-мек и не дразни лигавицата на стомаха. И отделно – самия езофагус. Защото познавам клиенти с непоносимост към хапчета, изобщо.

Основни важни факти за л-карнитина:

 • тялото се адаптира към приема на л-карнитин и заради това след няколко седмици той вече спира и не „работи“
 • препоръчва се прием не по-дълъг от 5-6 седмици. С последвала пауза от 2 седмици
 • полуживотът на л-карнитин е само 17 часа в организма, което означава, че се изхвърля бързо от тялото
 • Л-карнитин достига върхови стойности 3 до 6 часа след приема му
 • л-карнитина нахлува в кръвта и в клетките 40 минути след прием – независимо дали е под формата на капсули или в течна форма

Вместо заключение

 • за да отслабвате, въведете хранителния си режим за отслабване в отрицателен калориен баланс и „отрежете“ простите въглехидрати (запазете ги само след силова тренировка изпълнена а последвало кардио!)
 • във програмата ви за зала правете до 10-12 повторения за малките и големите мускулни групи! Не прекалявайте с 15 и нагоре повторения, тъй като прехвърляте сигналите до мускулите и сърцето вече в друга посока! Съвета ми и за жени и мъже.
 • Правете взривно кардио след силовата ви тренировка по програма за отслабване, до 20 минути и монотонно такова само сутрин на гладно и вечер преди сън. Тук можете да си позволите по-дълги сесии – но все пак до 40-50 минути.
 • Приложете комплексно диетата и фитнес програмата за остлабване с дози от 4 до 8 грама дневно за период от не повече 2 месеца! Това е напълно достатъчен период (ако режимите ви са правилни и работещи), за да свалите 15-17 килограми ненужни килограми – мазнини!
Л-КАРНИТИН - ВСИЧКИ ВИДОВЕ НА МАГАЗИНА

Л-КАРНИТИН - ВСИЧКИ ВИДОВЕ НА МАГАЗИНА

Течен Л-карнитин | Л-карнитин капсула
Японски суровини | Най-висока бионаличност

След този период, направете пауза и преустановете употребата на л-карнитин. За максимален ефект комбинирате л-карнитина със силен и хубав термогенен фет бърнър или по-лежерна форма на термогенетиците, ако имате установен кардиален проблем. Тази комбинация „издухва“ много осезаемо мазнините ви. Л-карнитин е крайно необходим за производството на енергия и правилния метаболизъм на мазнините. Приемът на Л-карнитин би довел до увеличена аеробна издръжливост и има гликоген-запазващо действие. Концентрацията на Л-карнитин в кръвта е правопорционална на съдържанието на гликоген. Л-карнитинът играе ролята на антикатаболен агент заради именно този гликоген-запазващ ефект, упражняван посредством способността му да увеличава количеството на използвани мазнини за енергия.

Скорошни проучвания показват че Л-карнитинът и неговите естери се „хранят“ със свободните радикали и действат като антиоксиданти, като премахват излишното желязо от организма. Л-карнитинът също така играе роля и за правилния метаболизъм на верижно разклонените аминокиселини (ВСАА`s), имащи изключителна важност за спортните ви постижения. В скелетните мускули ВСАА`s са частично разграждани до верижно разклонени кето киселини, които впоследствие се свързват с Л-карнитина в черния дроб, като новото съединение също се използва за гориво.

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

3 Коментара

 1. sonq_pavlova C.E.O. май 8, 2020 (10:46 am)

Този материал е свързан и с други теми в сайта:

 1. Какво трябва да ядем и приемаме преди, по време и след фитнес или кардио натоварване? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 9, 2020 (09:13)

  […] по-късно: 40-80 грама бавни въглехидрати и богато на протеин хранене, препоръчвам да е с добър профил на протеина и като цяло източник червено месо. Заради наличния в червеното месо естествен л-карнитин. […]

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив