Aминокиселини с разклонена верига (BCAA`s) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Aминокиселини с разклонена верига (BCAA`s) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Съществуват три аминокиселини с разклонена верига BCAA`s – L-левцин, L-изолевцин и L-валин. Терминът “разклонена верига” произлиза от характера на тяхната структура, която наподобява странично разположени “клончета” и е типична за тези три аминокиселини. Около 30-35% от мускула се състоят от аминокиселини с разклонена верига. Според Т. Суини (Sweeney, T.: “Chiseled from stone.” Ironman Magazine: May, 1955. стр. 72), за разлика от останалите аминокиселини, те се метаболизират в мускула, а не в черния дроб. Което ги прави почти задължи за употреба, под формата на хранителна добавка, ако спортувате, дори и това да е просто кондиционно.

Препоръчителен дневен прием BCAA`s:

Препоръките за правилното поемането на трите аминокиселини, са свързани с факта, че не винаги могат да се набавят необходимите запаси от тях чрез диетично хранене. Доказано е, че поемането на 35-40% повече левцин от препоръчителната хранителна дажба не е достатъчно. По отношение на валина, дори 40 мг/кг дневно, което е четири пъти повече от препоръчителната хранителна дажба, е недостатъчно. Количествата, необходими за 75-килограмов спортист са 3.00 г левцин и 3.0 г валин на ден. (Meguid, M.M., Meridith, C.N., Mathews, D.E., Bier, D.M., Young, V.R. “Valine kinetics at graded valine intake in young men.” Am. J. Clin. Nutr.: 1986, 43, 781.) Трябва освен това да се отбележи, че поемането на изолевцин трябва също да се разглежда като недостатъчно. Нивото от 1.1 г е с 50% повече от ПХД! Според изчисленията 1.1 г изолевцин съответства по стойност на 3.0 г левцин и валин.

Физическите упражнения изгарят по-бързо аминокиселините с разклонена верига

Нивата на BCAA`s още повече намаляват под необходимите по време на физически упражнения, тъй като тогава те изгарят много бързо. По време на изследвано, продължило два час с 55% VO2 max. със стационарна тренировка на велоергометър, е отчетена оксидация на цели 90% на левцина, препоръчан според ПХД. (Evans, W.J., Fisher, E.C., Hoer, R.A., Young, V.R.: “Protein metabolism during exercise.” Physical Sports Med. 1983. 11, 63.).

Освен това, в друго изследване на жени по време на субмаксимални физически упражнения, е измерено повишаване на оксидацията с 200%. (Haag S. et al.: “Effects of exercise on rates of oxidation, turnover, plasma clearance of leucine oxidation in human subjects.” American Journal of Physiology 242. E407-410, 1982.). В друго изследвано, включващо мъже, трениращи на тредмил при 50%, повишаването на левциновата оксидация достига 300%. (Davies, B. et al.: ”Glucose inhibits, VO2 max. 50%,carbon dioxide production from leucine during whole-body exercise in man.” Journal of Physiology 332, 40, 41. 1982).

Функцията на аминокиселините с разклонена верига – BCAA`s:

  • Аминокиселините с разклонена верига – BCAA`s се използват за производство на протеин в организма.
  • В мускулната тъкан BCAA`s изпълняват голям брой други функции, освен тази, свързана с протеините. Те са източник на метаболна енергия под формата на аденозин трифосфат (АТФ), който изгаря в мускулните клетки.
  • Аминокиселините с разклонена верига служат за производството на аминокиселината аланин, която е най-важното вещество за поддържане на нивото на необходимото ниво на гликозата. (При обясненията, свързани с гликозно-аланиновия цикъл, съм разгледал по-подробно на този въпрос).
  • BCAA`s левцинът стимулира активирането на растежния хормон и инсулина и по този начин внася анаболни хормони в хормоналната система.
  • BCAA`s не само предизвикват синтезиране на протеина, но и намаляват неговото разграждане. По този начин те едновременно предизвикват и анаболна и анти-катаболна реакция на мускула! (Harper et al.: “Branched-chain aminos which are required for anabolic action.” Annual Reviews of Nutrition 4: 409-454, 1984.).
  • Освен това, BCAA`s действат като преносители на азота и спомагат за синтезирането на други аминокиселини, необходими за извършване на анаболна работа.(Sweeney, T.: “Chiseled from stone”: Ironman Magazine; May, 1995 стр. 72)

Идеалният момент за поемане на BCAA`s

Идеалният момент за вкарване на аминокиселини с разклонена верига е непосредствено след хранене и непосредствено преди и след фитнес тренировка. Макар че, трябва да се подчертае, че не трябва да се поемат BCAA`s на празен стомах в повечето случаи. За да се използват ефективно, след тренировка трябва да поемате сложни, а не прости, въглехидрати и след това да поемате протеин с аминокиселини с разклонена верига. Точното определяне на момента, в който те трябва да се поемат е ключов и по отношение на изискването за отделяне на високо ниво на инсулин.

За да се убедим, че ще получим възможно най-добрите резултати от BCAA`s, трябва да сме сигурни, че в системата действат и необходимите допълнителни фактори. Един от тях от жизнено важно значение е хромът. Хромът увеличава ефективността на инсулина. Други важни фактори са наличието на:

  • Цинк
    • Биотин

Цинкът е регулатор на инсулина и витамин В6 и В12, които са от особено значение за обмяната на протеина. (Sweeney, T.: “Chiseled from stone”: Ironman Magazine; May, 1995 стр. 72) Но не всички видове продукти BCAA`s съдържат тези минерали.

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив