Конституция тяло – Соматотип | Ектоморф, мезоморф и едноморф

Конституция тяло – Соматотип | Ектоморф, мезоморф и едноморф

Генът (последователност от 3 нуклеотида по веригата на ДНК) е биологичен код, отговорен за синтезирането (образуването) на определен протеин (белтък). Биологичния код дава визиалното проявление за това, как трябва да изглеждаме, как е устроена храносмилателната ни система, органите ни, какви мускули ще имаме като сила и издържливост, че и визия и т.н.!

С други думи, биологично е закодирана нашата структура на костната система, формата на мускулите ни и визията ни, здравето ни, функционалността на определеи ензими и т.н.. Факторът храна например е този пък, който дава отражение върху това, полагаме ли грижи да изглеждаме така както сме „закодирани“. Нещата са буквално „нанизани“ като синци.

Съществуват все пак три основни типа тяло – т.нар. соматотип. Това са ектоморф, мезоморф и ендоморф. Всеки един от тях е както казах е генетично предопределен и всеки тип тяло изглежда по следния начин (виж схемата):

genotip_somatotip

Ендоморф

Харектеристика:

Тялото e с процент мазнини много по-голям от желания, разпределени по и под талията. Много е вероятно винаги да сте имали проблеми с контролиране на теглото и да сте доста тежки. Пълнеете лесно и най-често трупате равномерно по цялото тяло. Това ви придава мека, кръгла фигура със склонност към затлъстяване.

Метаболитни особености:

Mетаболизъм, който е най-бавният от всичките 3 вида. Организмът е склонен да превръща цялата поета храна в телесна мазнина. Предразположение към образуване на мастна тъкан. Може да е трудно да се сваля телесната мазнина.

Аспекти в тренировката:

– Много кардио дейност
– Голям брой повторения за големите мускулни групи
– Трениране на горна част на тялото – за баланс с долнтата
– Задължително спазване на хранителен режим

Мезоморф

Характеристика:

Силно и мускулесто тяло, като на атлет. Трудно обаче се свалят мазнините. Прекалено развитите мускули са голям проблем, колкото и мазнините.

Метаболитни особености:

Ако мезоморфите пълнеят, то е сравнително лесно. Метаболизмът е сравнително бърз. Лесно се изграждат и запазват мускулната маса.

Аспекти в тренировката:

– Достатъчно аеробни упражнения
– Да се подобрят коремните мускули
– Тренировка с повече повторения

Ектоморф

Характеристика:

Слаби и високи хора. Издължени и сухи. Но на места се трупат килограми. Проблемите в теглото са нови. Имат съвсем малко мускулна тъкан и някои части от тялото са направо кльощави, докато корема да речем, талията или бедрата – да са пълни, меки и отпуснати. Напълняват на определени места. Под областите с телесна мазнина имате слаба костна структура.

Метаболитни характеристики:

Метаболизмът е бърз, но не е достатъчно. Трудно е да изгаряте толкова калории, че да не напълнявате. Проблем при изграждането и запазването на мускулите.

Аспекти в тренировката:

– Създаване на повече мускули по цялото тяло
– Тренировки с малък брой повторения и по-гомеи тежести
– Спазване на хранителен режим

Следете всичко по темата за соматотипа тук.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив