Конституция тяло – Соматотип | Ектоморф, мезоморф и едноморф

somatotip_geni_vidove_tialo

Генът (последователност от 3 нуклеотида по веригата на ДНК) е биологичен код, отговорен за синтезирането (образуването) на определен протеин (белтък). Биологичния код дава визиалното проявление за това, как трябва да изглеждаме, как е устроена храносмилателната ни система, органите ни, какви мускули ще имаме като сила и издържливост, че и визия и т.н.! Никой не знае нашия ген какъв е, освен едно достоверно и правдиво само по себе си ДНК изследване, което вече можете да си направите по темите:

 • С други думи, биологично е закодирана нашата структура на костната система, формата на мускулите ни и визията ни, здравето ни, функционалността на определеи ензими и т.н.. Факторът храна например е този пък, който дава отражение върху това, полагаме ли грижи да изглеждаме така както сме “закодирани”. Нещата са буквално “нанизани” като синци.

  Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

  Съществуват все пак три основни типа тяло – т.нар. соматотип. Това са ектоморф, мезоморф и ендоморф. Всеки един от тях е както казах е генетично предопределен и всеки тип тяло изглежда по следния начин (виж схемата):

  genotip_somatotip

  Ендоморф

  Харектеристика:

  Тялото e с процент мазнини много по-голям от желания, разпределени по и под талията. Много е вероятно винаги да сте имали проблеми с контролиране на теглото и да сте доста тежки. Пълнеете лесно и най-често трупате равномерно по цялото тяло. Това ви придава мека, кръгла фигура със склонност към затлъстяване.

  Метаболитни особености:

  Mетаболизъм, който е най-бавният от всичките 3 вида. Организмът е склонен да превръща цялата поета храна в телесна мазнина. Предразположение към образуване на мастна тъкан. Може да е трудно да се сваля телесната мазнина.

  Аспекти в тренировката:

  – Много кардио дейност
  – Голям брой повторения за големите мускулни групи
  – Трениране на горна част на тялото – за баланс с долнтата
  – Задължително спазване на хранителен режим

  Мезоморф

  Характеристика:

  Силно и мускулесто тяло, като на атлет. Трудно обаче се свалят мазнините. Прекалено развитите мускули са голям проблем, колкото и мазнините.

  Метаболитни особености:

  Ако мезоморфите пълнеят, то е сравнително лесно. Метаболизмът е сравнително бърз. Лесно се изграждат и запазват мускулната маса.

  Аспекти в тренировката:

  – Достатъчно аеробни упражнения
  – Да се подобрят коремните мускули
  – Тренировка с повече повторения

  Ектоморф

  Характеристика:

  Слаби и високи хора. Издължени и сухи. Но на места се трупат килограми. Проблемите в теглото са нови. Имат съвсем малко мускулна тъкан и някои части от тялото са направо кльощави, докато корема да речем, талията или бедрата – да са пълни, меки и отпуснати. Напълняват на определени места. Под областите с телесна мазнина имате слаба костна структура.

  Метаболитни характеристики:

  Метаболизмът е бърз, но не е достатъчно. Трудно е да изгаряте толкова калории, че да не напълнявате. Проблем при изграждането и запазването на мускулите.

  Аспекти в тренировката:

  – Създаване на повече мускули по цялото тяло
  – Тренировки с малък брой повторения и по-гомеи тежести
  – Спазване на хранителен режим

  Следете всичко по темата за соматотипа тук.

  Обратно към раздел “Уелнес”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Банан – състав, калории и приложение в диетите

  Описание на хранителния продукт В Малайзия, Китай, Индия бананите отдавна са считани за свещени плодове, възвръщали силата и хранещи ума....