fbpx

Формула за изчисление разхода на енергия по време на фитнес тренировка

Формула за изчисление разхода на енергия по време на фитнес тренировка

Не веднъж съм казвал и споделям, че при работата ми с клиенти целя здравословното сваляне на килограми, когато се “горят” и свалят до около 700 гр мазнини седмично! Това е теглото на ненужната маса от тялото ви, не просто тегло. Отделно, хората, които целят покачване на тегло, не трябва да надхвърлят подобна стойност, защото със сигурност, покачените грамове или килограми няма да са за сметката на чиста мускулна маса.

Формула за изчисление на енергоразхода – калориите

Формула е семпла, проста и работеща. Т.е. в практиката си използвам тази формула, за да пресметна гарантирания енергоразход, който целя да предизвиквам при работа с клиент. От там започват пък моите сметки по отношение на храненето и т.н. Колко калории можем да изгорим самите ние в рамките на една тренировка? За една фитнес тренировка умножете теглото си в паундове (1 паунд = 0,454 грама), след това минутите, в които тренирате и после по индекс 0,05.

Изгорените калории в рамките на една тренировка

Сметката показва, че при тежащ например 54,5 кг човек (т.е. 120 паунда), трениращ 45 минути (което е един оптимум), е 120 x 45 x 0,05 = 270 калории. Ако тежите 100 кг, сметката е 220 x 45 x 0.05 = 495 калории.

Ако това са калории изгорени само от мазнини (т.е. сигурни сте че имате правилна и работеща диета за отслабване), то, разделете калориите на 9 (толкова калории имат 1 грам мазнини) и става точен и ясен общия грамаж на изгорените от вас мазнини. А ако целта е покачване на тегло – гарантирайте си допълнителни калории чрез диетата, която да не ви лиши от загуба на тегло, по-скоро напротив – да изграждате и надграждате.

[iframe src=”https://www.belchohristov.com/appstoc/fitnes-cal.html” width=”100%” height=”300px”]

Обратно към раздел “Фитнес”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Архив