Хляб | Bread – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Хляб | Bread – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Хлябът е може би единствената храна, предпочитана от хора от всички раси, култури и религии. Традиционно хлебните изделия са сред любимите храни на българите, както е и в повечето европейски страни. Днес той се предлага на пазара в по-голямо разнообразие и с по-висока хранителна стойност от всякога. Основен хранителен продукт, приготвен от брашно, вода, мая, готварска сол и др. Съдържа белтъци, въглехидрати (в зависимост от вида и типа хляб), минерални вещества, витамини (главно от група В и Е) и целулоза. Консумацията на 500 грама хляб в денонощие ще покрива на 100 % нуждите на организма от въглехидрати. Като се започне от Египет – родината на хляба, непрекъснатото развитие и усъвършенстване на технологията в мелниците осигурява производството на висококачествено брашно, а оттам – и на висококачествен хляб.

Днес, се произвежда дори оризов хляб, хляб без глутен и т.н. Пълнозърнест, многозърнест и т.н. През 1928 г. в Гърция е основана първата мелнична химическа лаборатория по с непрекъснат контрол на качеството, снабдена с образцов изследователски и учебен център.

Твърдението, че от хляба се пълнее е мит. Една филийка хляб съдържа малко мазнина и калории, повечето от които са получени от сложни въглехидрати, най-предпочитаният от тялото източник на енергия. Научно доказано е, че пълнозърнестите хлябове и тестени изделия подпомагат борбата със сърдечните болести и рака.

Диетичен начин на обработка

Реално, вие ще консумирате термично изпечен хляб. Отделно, можете да препечете хляба допълнително, но това вдига гликемичния индекс на филийката хляб. Затова консумирайте, ако желаете повече съдържание на комплексен въглехидрат, хляба максимално натурален.

Калории и хранителен състав

Хляб (осреднена) хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории206
Мазнини2.2
Въглехидрати38
Протеин5

Приложение

Във всички програми на хранене.

Полезен микросъстав

Хлябът основно съдържа витамини Б и Е.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.