Овесени трици | Oat Bran – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Овесени трици | Oat Bran – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Овесените трици са парчета от овесеното зърно. Овесено зърно се обработва, за да се отстрани негодното за консумация външно тяло на зърното. Това оставя след себе си овесената каша, а овесените трици са външният слой на тази ядка от овесени ядки, която е точно под неядливата зърнена част.

Поради своята структура, много овесени зърнени култури и овес (като овес, нарязан на стомана или валцуван) могат да съдържат малко овесени трици. Въпреки това, цели овесени трици също се продава и е лесно да се добави към вашата диета.

Калории и хранителен състав

Овесени трици хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории395
Мазнини7.00
Въглехидрати66.00
Протеин17.00

Приложение

  • здраве за червата: едно от най-големите ползи за здравето от включването на овесени трици във вашата диета е, че те са с високо съдържание на разтворими фибри, които се придържат към водата, когато се усвояват и се превръщат в гелообразно вещество, което може да помогне за регулиране на здравето на храносмилането. Редовното ядене на овесени трици е свързано с намаляване на запека и осигуряване на облекчение от симптоми, свързани с възпалително заболяване на червата (IBS) и болест на Крон. Фибрите в овесените трици повишават ферментационната активност в червата и производството на маслена киселина, която е отговорна за засилването на пробиотичните бактерии и подпомага отстраняването на азота в изпражненията, което също е свързано с обостряния при двете заболявания. Други мастни киселини с къса верига, образувани от фибрите в овесените трици, са свързани с намаляване на риска от рак на дебелото черво.
  • ползи за сърцето: овесените трици съдържат бета-глюкан (известен също като β-глюкан), разтворимо влакно, което е свързано с понижаване на холестерола. Това първоначално е открито в проучване от 1963 г., при което бял хляб е заменен с овесен хляб, съдържащ 140 грама овален овес. Това проучване, както и последващи изследвания, установиха, че редовната консумация на овесени трици може да помогне за понижаване на LDL холестерола, не-HDL холестерола и Apolipoprotein B-100 (известен иначе като apoB) – протеин, участващ в метаболизма на липидните мастни киселини и допринася за повишените нива на LDL холестерол.
  • профилактика на заболяванията: овесените трици могат да помогнат за намаляване на риска от заболявания по няколко начина. Като начало неговият хранителен профил е с високо съдържание на антиоксиданти. Овесените трици съдържат полифеноли – молекули на растителна основа, които работят като антиоксиданти, за да помогнат за намаляване на увреждането на свободните радикали. В допълнение, разтворимите фибри в бета-глюкан забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите, като създават гъст, лепкав разтвор, когато се смесват с друго съдържание в стомашно-чревния тракт. След това този разтвор подрежда червата и помага да се забави абсорбцията на глюкоза. Това забавено храносмилане помага да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни, което може да намали риска от диабет и да помогне на тези с диабет постоянно да поддържат стабилни нива на кръвната захар.
  • управление на теглото: фибрите в овесените трици и продуктите, които съдържат овесени трици, могат да ви помогнат да се чувствате по-сити за по-дълго, което може да намали броя на калориите, които консумирате през даден ден. Разтворимите фибри в овесените трици също помагат да се регулират нивата на грелин, хормонът, отговорен за стимулиране на апетита, увеличаване на приема на храна и съхранение на мазнини. Потискането на този хормон с диета с високо съдържание на фибри намалява риска от преяждане и предотвратява увеличаването на теглото, което идва с него.
НАТУРАЛНИ ОВЕСЕНИ ТРИЦИ

НАТУРАЛНИ ОВЕСЕНИ ТРИЦИ

Приемът на порция от 50 грама овесени трици SmileCrunch осигуряват 3.1 грама бета-глюкани, които допринасят за поддържането на нормални нива на холестерола в кръвта (благоприятният ефект се получава при дневен прием 3 g бета-глюкани от овес, овесени трици, ечемик или ечемичени трици или от смеси от такива бета-глюкани).

Възможни странични ефекти от употреба на овесени трици

Докато разтворимите фибри са съществена част от здравословната диета, можете да ядете твърде много от тях. Ако бързо добавите голямо количество към вашата диета, това може да причини храносмилателен стрес, като симптомите включват:

  • диария
  • дискомфорт в корема
  • запек
  • метеоризъм

За да предотвратите тези нежелани реакции, уверете се, че бавно въвеждате храни като овесени трици във вашата диета в продължение на няколко седмици. Пиенето на много вода може да се справи със запека, свързан с започването на диета с високо съдържание на фибри.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.