Канела | Cinnamon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Канела | Cinnamon – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Канелата е невероятна ароматна и полезна подправка. Дървото на канелата се счита, че е с родина Шри Ланка, но в деншни дни, именно заради ползите й, се отглежда и на много места по света. Съществуват много видове канела, от които единствено цейлонската съдържа всички ползи на канелата, изобщо.

Канелата запазва своите качества, тъй като тя се бере, суши и стрива, за да я познаваме в този й вид като подправка. Във останалите видове канела (не и в цейлонската) се съдържа веществото кумарин, което е с токсични свойства за човешкия организъм. Една чаена лъжичка от касия (Cinnamomum cassia – един от видовете канела) съдържа около 8-12 мг кумарин, което е над допустимата доза от 6.0 милиграма за човек с тегло около 60 килограма!

Добиването на канела изисква много време. След периода на дъждовете дървото се обелва и изсушава, при което тънкото лико се огъва и образува малки тръбички. Португалците наричали тези тръбички канеел, откъдето идва и името на подправката. Съществува и друг вид канела, позната под името Касия. Тя произхожда от южните райони на Китай и по качество отстъпва на цейлонската канела. И двата вида могат да се открият на пазара. Двата вида леко се различават в цвета си – цейлонската е червеникавокафява, докато китайската е сиво кафеникава.

Най-скъпите сортове канела са тънки като хартия. Съдържащите се в канелата ефирни масла й придават приятен аромат и сладникав вкус. Канелата е богата на дъбилни вещества, захари и минерални вещества (особено голямо е съдържанието на калций). Канелата се комбинира добре с карамфил, индийско орехче, звездовиден и обикновен анасон.

С нея се подправят сладкиши, пунш, конфитюри, компоти, сосове и сладки супи, оризови десерти. Аз я използвам единствено в овкусяването на протеинови кексове, които си правя сам. Канела използвам много често, в програмите и диетите при диабет, проблемнно тегло и високи нива на холестерол.

Диетичен начин на обработка

Канелата не подлежи на особена термична обработка, тъй като е подправка. С нея овкусявайте диетичните си палачинкиовесените ядки и т.н.

Калории и хранителен състав

Канела хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории247
Мазнини1.2
Въглехидрати81
Протеин4

Приложение

В народната медицина канелата се използва за подобряване на храносмилането и като общо укрепващо средство. Канелата възбужда апетита и има антисклерозиращо и тонизиращо действие. Освен това успокоява коремни болки. От кората се произвежда есенция която се използва за подобряване вкуса на редица лекарства. С други думи – само хубави неща могат да се кажат за нея.

При работата ми с клиенти и техните казуси, канела използвам при:

Полезен микросъстав

Най-осезаемите ползи на канелата са високите % фибри от цялото и съдържание – на 100 грама канела имате цели 53 грама фибри. В канелата се съдържат и витамин А (295 IU), калций (1200 мг) желязо, манган и витамин Б3.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.