Кои плодове да изберем? Кога и как да ги консумираме, ако сме на диета?

Кои плодове да изберем? Кога и как да ги консумираме, ако сме на диета?

Често ме питат “Какъв плод да ям Белчо?”. Като че ли плодовете не са получили уважението, което заслужават. Много хора отказват плодовете, заради страха от фруктозата. Разбира се, в голямо количество фруктозата може да претовари гликогеновите депа на черния дроб и мускулите и да се отложи като телесна мазнина.

От друга страна фибрите, другите хранителни съставки и фруктозата могат да помогнат на вашия процес, ако ги консумирате така, както аз ще ви ги предложа. Защото съм ги експерементирал всички тези неща, приложил съм ги в практиката ми с клиенти и знам, че дават резултат, който е нужен и на вас, нали така? Т.е. конкретно ви отговарям и на вас, всички вас, които ме питате кога и какви плодове да се консумират. Ето вижте и се запознайте:

Ако искате индивидуално обучение по темата “Клетъчно хранене” – станете част от “Клубна Академия”.

Преди тренировка, тези плодове имат повече фруктоза, отколкото глюкоза като гориво. Тя няма да блокира изгарянето на мазнините, ако това е вашата цел. Ако ли не, така или иначе, вдигането нивата на инсулин не е желателно преди фитнес тренировка, затова се спрете на този списък продукти.

Вземете една или две порции. Например, 1 средна круша, 1 резен диня, 1 средна ябълка, 1/2 пъпеш, 1 чаша грозде, 2 чаши ягоди и 2 чаши малини. Успоредно с предтренировъчното хранене. Това са позволените плодове. Придържайте се към тях!

Сутрин, след ставане, тези плодове са подходящи, защото имат почти еднакво съдържание на глюкоза и фруктоза за възстановяване както на чернодробния, така и за мускулния гликоген.

С което се спира мускулното разграждане, което е пагубнио за нас и за всеки, който търси сериозно резултати – да поддържа всяка активна мускулна клетка будна. Това прави обмяната ни будна, отнася се и за неспортуващите хора. Изяжте 2-3 порции. За да визуализирам, количествта, ето примерни: 1 чаша нарязан ананас, 1/4 пъпеш, 1 среден портокал, 1 среден банан, 1 чаша боровинки, 1 средна нектарина, 2 средни кивита.

След тренировка, тези плодове, които съдържат повече глюкоза от колкото фруктоза, помагат за възстановяване на мускулния гликоген. Последните пет плода, от табличките, които се консумират сутринта, също са удачни за след фитнес. Консумирайте ги в една или две порции, заедно с бял хляб, колкото и учудващо да звучи: земелка, ръжено хлебче също! Стават и варени картофи или въглехидратна напитка – гейнър.

ПРЕДИ ТРЕНИРОВКАЗахариФруктозаГлюкоза
Круша16115
Диня18126
Ябълка1495
Пъпеш221210
Грозде241213
Ягода1495
Малини1064
СЛЕД СЪН
Ананас1376
Пъпеш1376
Портокал1266
Банан1899
Боровинки1477
Нектарини1055
Киви1266
СЛЕД ЕНЕРГОРАЗХОД
Череши1468
Праскови835

В таблиците, количествата захари са в грамове, посочени за съответната порция, описана в текстовете! Вече знаете, какви плодове да консумирате! Запознайте се в детайли и с правилата за предтренировъчно хранене и храненето за след тренировки, за да сте професионалисти в кухнята, не само във фитнес залата.

< Всички материали за плодовете: >

Не забравяйте и всички останали компоненти в храненето! Този материал посочва и дава яснота само по темата за плодовете и как времето за тяханата консумация всъщност има знчение.

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

4 Коментара

  1. neda C.E.O. март 10, 2020 (1:19 pm)

    Чудесно! След като се запознах с “Инсулиновия шок” сега вече зная … благодаря ви г-н Христов!

Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Хранене преди тренировка - предтренировъчно хранене | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки март 24, 2020 (11:59)

    […] Важен ли е правилния избор на плодове за вашата диета? […]

  2. Прекаленa консумация на плодове увеличава триглицеридите! | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юли 6, 2020 (15:50)

    […] […]

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив