Уелнес и лечение: кето тела (кетони)

Уелнес и лечение: кето тела (кетони)

Има три вида кетонни (кето) тела, произведени от черния дроб. Те са:

 • ацетоацетат
 • бета-хидроксибутират
 • ацетон

Тези съединения се използват при здрави индивиди за осигуряване на енергия на клетките на тялото, когато глюкозата е ниска или липсва в диетата. 

Кетоза (определение): физиологично състояние на организма, което се характеризира с увеличена продукция на кетонови тела в кръвта.

Защо се образуват кетонни тела?

Когато нивата на глюкоза са високи в тялото ви, то е заето да съхранява излишъка като мазнини, да изгражда протеини и като цяло да расте. Това е известно като абсорбиращо състояние. Когато гладувате или сте гладни, нивата на глюкоза в кръвта бързо намаляват. Това задейства тялото да влезе в състояние на абсорбция. В това състояние тялото започва да превръща мазнините обратно в мастни киселини, гликогена в глюкоза и дори започва да разгражда аминокиселините за енергия.

Докато гликогенът е само продукт за съхранение на глюкоза и може бързо да се преобразува обратно, в тялото (предимно в черния дроб) се съхранява само толкова много гликоген. След като тези запаси се изчерпят, тялото трябва да прибегне до останалите продукти на разграждането за енергия. За щастие повечето клетки в тялото могат да оцелеят от мастни киселини, създадени от разграждането на мазнините. Това обаче не е вярно за мозъка и черния дроб. Мозъкът и черният дроб предпочитат глюкозата като източник на енергия.

Черният дроб, за да продължи да снабдява мозъка с глюкоза, трябва да превръща аминокиселините, глицерола, пирувата и лактата в глюкоза. Този процес се нарича глюконеогенеза и също така произвежда двете кетонни тела ацетоацетат и бета-хидроксибутират. Той освобождава тези кетонни тела, заедно с глюкозата, в кръвния поток, за да хранят мозъка.

Към този момент мускулите и другите органи са преминали главно към мастни киселини за енергия, запазвайки глюкозата за мозъка. Това е известно като пестене на глюкоза и е много важно за животните, които трябва да претърпят дълги периоди на гладуване или гладуване. Мозъкът предпочита глюкозата като източник на енергия, но ще започне да преминава към кетонни тела след около 4 дни глад. Това значително увеличава времето, през което организмът може да остане без храна, но също така може да започне да причинява негативни странични ефекти. Ако не се яде храна за попълване на запасите от глюкоза, кетонните тела могат да започнат да се натрупват.

Докато кетоните се отстраняват от бъбреците ви, ако се произвеждат с висока скорост, те могат да затрупат бъбреците. Когато това се случи, ацетонът се образува от спонтанното разграждане на останалите кетонни тела в кръвта. Ацетонът е летливо и реактивно вещество. Когато започне да се натрупва в кръвта, той може да понижи рН на кръвта, състояние, наречено ацидоза.

Ацидозата засяга почти всички телесни тъкани, като намалява тяхната функция и се забърква с ензимите в тялото, които разчитат на специфичен баланс на pH. Кетоацидозата или ацидозата, причинени от прекомерни кетонни тела, ще доведат до кома или смърт, ако не се обърнат.

Кетонни тела при диабет

Диабетът е състояние, при което тялото не може или не иска да произвежда инсулин, важна молекула в кръговия глюкозен цикъл. Инсулинът сигнализира на клетките на тялото да поемат глюкозата в кръвта и да я използват за енергия. При тези с диабет този сигнал не се получава и без изкуствен инсулин глюкозата ще остане в капан в кръвта. Без глюкоза в клетките, тялото започва да приема мастни киселини от кръвта, за да осигури енергия.

Кето тела при децата

Кето тела при децата

Клетъчно хранене | Подобрения на стойностите
Live Facebook видео, с което показвам родител на дете, мой клиент, какво споделя от работата ми с хранителен режим при високи стойности на кето тела в кръвта и кръвна захар. Моля, вижте материала.

Липсата на глюкоза също задейства черния дроб да започне да произвежда глюкоза. Когато това се случи, кетонните тела се освобождават, точно както при обикновения човек. Въпреки това, човек с диабет има сложен проблем.

Кетонните тела могат да се използват за енергия, но само ако са налице подходящите посредници. Те обикновено идват от разграждането на глюкозата. Но при диабетик се разгражда много малко глюкоза.

Това означава, че дори кетонните тела не могат да се използват за енергия. Като такива те започват да се натрупват сравнително бързо. Това причинява внезапна и тежка кетоацидоза.

Диабетът често се диагностицира от миризмата на ацетон или плодове върху дъха на човек и силно кисела, натоварена с ацетон урина. Тези признаци показват тежка кетоацидоза и могат да бъдат животозастрашаващи.

“Клубно членство” е индивидуална услуга, чрез която можете да имате:

 • клубен профил
 • индивидуална диета
 • персонална кардио и фитнес програма
 • суплементация

И още много други ползи: одит и промени про порграмите ви, кореспонденця, тренировки (онлайн и офлайн), вижте повече за “Клубно членство” тук.

За щастие, доза инсулин ще позволи нивата на кръвната захар да спаднат, необходимите междинни продукти ще бъдат създадени от разграждането на глюкозата и кетонните тела ще бъдат изчистени от системата за кратко време. Изследователите изследват кето диетата като начин за смекчаване на диабета – въпреки че предупреждават, че всеки диабет на кето диета трябва да бъде под наблюдението на лекар, тъй като диетата може да доведе до драстични промени в нивата на кръвната захар, които могат да бъдат опасни.

“Клубна Академия”, лекционните материали и индивидуалните обучения ще ви дадат яснота точно как да структурирате диетата си, за да избегнете нежелани нива на кето тела в кръвта. Някои от студентите на “Клубна Академия” вече помагат активно на свои познати, това да не се случва!

Кетонни тела при диета и глад

Интересното е, че някои неотдавнашни модни диети са подложени на разследване за причиняване на кетоацидоза при хора, които ги практикуват. Тези диети се фокусират върху ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини. Тъй като въглехидратите са сложни форми на глюкоза, премахването им от диетата ефективно премахва глюкозата от диетата. Това работи за известно време, тъй като тялото трябва да получи необходимата енергия от мазнини. Диетата обаче по същество имитира тялото ви в режим на глад.

``Клубна Академия``

``Клубна Академия``

Учебни материали | Индивидуално обучение | Форум
Ще знаеш как да се храниш! Ще знаеш как да спортуваш! Ще знаеш какви и кои добавки да ползваш!

Без кръвна глюкоза, клетките в тялото отново са длъжни да оцелеят от мастните киселини, получени от съхраняваните триглицериди. Мозъкът не може да оцелее от тези мастни киселини и черният дроб трябва да се подложи на глюконеогенеза, за да произведе глюкоза за мозъка. Докато прави това, той също произвежда кетонни тела. За кратки периоди от време тялото може да черпи енергията си по този начин.

Но тъй като нивата на глюкозата стават все по-ниски и по-ниски, междинните продукти, необходими за използване на кетонните тела като енергия. В крайна сметка ще бъдат направени повече кетонни тела, отколкото могат да бъдат използвани, и те започват да се натрупват. Те се отстраняват от бъбреците, но бъбреците могат да премахнат толкова много само за даден период от време.

Дори когато човек все още се храни по тези диети, пълната липса на въглехидрати прави невероятно трудно за тялото да се справи и ацидозата започва да възниква. Подобно на някой с диабет, нивото на ацетон в урината ще се увеличи и дъхът може да мирише сладко или като ацетон.

Създателите на тези диети често наричат ​​това „често срещан диетичен проблем“, но кетоацидозата не е често срещана при здрави хора и принуждаването на организма ви в това състояние може да бъде опасно. По-горе са някои от изброените симптоми, които ацидозата може да причини. Освен това е установено, че ацидозата в кръвта може да доведе до по-малко усвояване на калций от храната и отлагане в костите. Това означава, че не само че основно гладувате себе си, но и отслабвате костите си.

Обратно към раздел “Проблемни състояния”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

7 Коментара

 1. neda C.E.O. ноември 14, 2020 (11:01 am)

  Леле, колко навреме написан материал. Моята малка Виолета също има високо кетони… и гледайки видеото в статията…затова Ви писах през формата за контакт …Помогнете моля Ви!

 2. dobreto.1977 C.E.O. ноември 14, 2020 (12:32 pm)

  Страхотна статия! Никол от две седмици няма кетони, благодарение на правилното хранене.

 3. radostoianov84 C.E.O. ноември 15, 2020 (4:58 pm)

  Материалът е напълно изчерпателен! Гледах и видеоматериала към статията. Поздравления за работата и мисля, че това дете няма от какво да се страхува. Добрите дни тепърва престоят пред него.

Този материал е свързан и с други теми в сайта:

 1. Кетo диета - описание, ползи и приложение | BelchoHristov.Com юни 11, 2021 (17:49)

  […] Трите вида кетони – ацетон, ацетоацетат и бета-хидроксибутират могат да бъдат измерени във вашия дъх, урина или кръв. Използването на един или повече от тези методи за тестване на кетони може да ви помогне да определите дали трябва да направите някакви корекции, за да влезете в кетоза. […]

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив