Защо всяка диета и фитнес програма спира да работи?

Защо всяка диета и фитнес програма спира да работи?

ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА СТОП НА ВАШИТЕ РЕЗУЛТАТИ

Диетата и фитнес тренировките са вид стрес за тялото, организма и физиологията на човешкото тяло. Когато има стрес, само тогава можем да очакваме прогрес. Така същият този организъм надгражда своята функционалност. Подобряват се вътреклетъчната обмяна на вещества, подобрява се визията, обема и складовите резерви на гликоген на мускулите.

Адаптацията е процес в тялото, който подсказва, че е дошло време за промяна. Силата и естеството на стреса (диетата и фитнес програмата) спират да работят, което е нормален процес. Очакван процес. Време е за промяна! Но как, просто бутаме калориите ли? Сменяме „на око“ фитнес упражненията ли?

РЕШЕНИЯТА

1. Диета и хранене

Тук трябва много специален анализ да се направи. Чрез диетата боравим с няколко подфактора, а именно:

 • калории
 • обем калории
 • пропорции на калориите в рамките на калорийна макрорамка
 • хранене за тренировъчен и почивен ден

Калориите зависят от целите! Можете да видите следното:

Разбира се, най-важното е да сметнете калориите си! Без такава все пак бърза и лесна калкулация, можете да забравите дори за резултати, така или иначе при безразборно хранене, което не подлежи на никаква логика, тялото ви вече е адаптирано! Вижте обаче, че калориите в трите най-чести случаи варират и могат да варират. Според целите. Въпреки еднаквите индекси, които можете да въведете самите вие още сега тук, опитайте:

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.
 • калории, обем и излишък/дефицит: когато сте достигнали точка на адаптация, вижте какво можете да направите с калориите и техният дефицит или излишък. Например, ако остлабвате и сте с дефицит -30%, свалили сте 5 кг за 1 месец, пресметнете калорите първо за новите килограми, в които се намирате, чрез калкулатора. След което намалете обема на дефицит. Можете например да заложите -15%. Похват, свързан с вече ускорения метаболизъм, по-голямата ви виталност и изисквания на клетките.
 • пропорции на калориите: тук вече идват на ход видовете диети. Високомазнинната, кето диетата, палео диетата и т.н. Стратегии, които ако ротирате, спазвайки правилото от по-горе (а именно калориите), можете да извлечете пълния максимум. Но правете нещата логично! Не е разумно след нисковъглехидратна диета, да преминете в кето режим. Няма логика – вие вече сте изчерпали гликогена, на къде повече? Ротирайте с въглехидрати например!
 • хранене за тренировъчен ден и почивен ден: бърз похват за ъпдейт и нужда от нови резултати е да разбиете калорийната макрорамка и вида на хранене на 2 модула. Например сложете средно-високи въглехидрати в тренировъчен ден, а ниски в почивен. Добавете по-малък дефицит калории за тренировъчен и по-голям за почивен. И т.н.

ЗА 180 ДЕНА ТРАНСФОРМАЦИЯТА Е ВЪЗМОЖНА: БЕЗ АДАПТИРАНЕ!

Това е Стефан мой клиент от миналата година, койтио ползва „Клубно членство“ 180 дневен абонамент. За да не стигаме точка на адаптация, аз следях неговите индекси, а именно:

 • тегло
 • разлики в см при параметрите гръдна обиколка, талия, ханш, бедро, мишница и прасец;
 • снимки

Идеяата е да не следя само килограмите, защото виждате сами, че те са само един фактор. Очевидно е, че целта на Стефан бе сваляне на килограми. Нали? Но на втората снимка, мога да се обзаложа, не ви и интересува дори колко тежи. Виждате един перфектен краен резултат. За който положих усилия, същите, с храненето му, месец през месец.

2. Спорт и фитнес тренировки

Тук също трябва много специален анализ. Ако заложим на казуса ми със Стефан, избора на седмичен сплит (колко броя тренировки в седмицата), какви фитнес принципи да се използват и т.н.

Най-голяата глупост, която можете да направите е да продължите една програма прекалено дълго време, именно, защото някога веднъж сте я заплащали и вече я притежавате!

За съжаление, ставам свидетелен много често на такива грешки! Т.нар. стари мои клиенти, ми пишат след дълга пауза, наистина става дума за огромен период време:

Белчо, програмата която ми изготви през 2008-ма година, мисля че вече спря да работи. Аз всеки ануари, след празници си я почвам, но май-имам нужда от нов режим. Какво би променил?

Мисленето ви! 12 години са си доста време, а всяка тренировъчна фитнес програма довежда до адаптация само след 30 дена изпълнение. Сега виждате и смисъла от „Клубно членство“ и защо работя с фактора време и работя за вашите резултати, нали? Ок! Използвам често следните препоръки:

 • базови упражнения: когато не желаете адаптация, оглеждайте базовите фитнес упражнения. Вижте кое точно коя зона на мускулната група „удря“, как ще оформи мускула – плътност ли ще създаде или само груба маса?
 • изолиращи движения: следете и тях. Често интегрирането им в програмата може да „опуши“ адаптацията. Тук дори можем да заговорим за принцип на предварителната умора и всички останали, описани в раздел „Фитнес“ на сайта.

3. Хранителни добавки

Суплементите са много важна част от преодоляване точката на адаптация. Какви могат да са продуктите, които да ви дадат тласък, ето моите аргументи:

 • предтренировъчни продукти: ако „бутнете“ повече плътност в анаеробната част на вашата фитнес програма, може би имате нужда от правилни съставки, които ще откриете в този клас продукти. те ще ви дадат по-добри клетъчни сигнали към мускулните клетки, повече транспорт на кръв към мускулите, а от там и повече кислород, сигнални молекули и храна.
 • следтренировъчни продукти: това са пък съставките, които мигновено нахлувайки в кръвта ви, ще предизвикат репарация на мускулите, ще захранят клетките ви с гликоген и така ще можете да посрещнете повече мускулна работа в следващата тренировка.
 • хормон оптимизатори: хормоналният баланс е много важен. Но запомнете правилото: ако искате да стимулирате безопасно някоя жлеза, която така или иначе забавя своята функция, заради адаптация, правете всичко в пакет! Няма как да провокирате тестисите за повече тестостерон, ако не помогнете и на хипофизата и всички останали жлези, ако сте мъж. Ако сте дама, не е правилно, да работите само върху щитовидната жлеза. Т.е. използвайте: продукти за тестостерона, продукти за растежния хормон, за инсулина, за щитовидните хормони, използвайте естроген блокери и правете медицински изследвания редовно!

ИЗВОДИ

Търсенето на резултати е непрекъснат процес от краткосрочни и дългосрочни анализи на междинните резултати и планиране, чрез стъпки за развитие. Ако нямате тази симбиоза „сложена на масата“ като план, забравете за резултати. Наистина! Но виждате, че решения има, ако знаете как – смело напред! Ако не – нека да помагам?

Адаптацията е сиугнална лампа, коятп светва, дори за да подскаже, че сме до тук с тези похвати, тези принципи. Тялото само подсказва, малко му трябва, за да продължи напред. Използвайте тези „тънки моменти“ и се радвайте на развитие. Цял живот!

Обратно към раздел „Фитнес“

Обратно към раздел „Хранене“

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Дроп серии – фитнес похват и методика | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 19, 2020 (18:02)

   […] 8 и 12 повторения. Тази разлика идва от метаболитната адаптация на тренировъчната система като цяло. Помня, когато […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив