Високо-мазнинна (ВМД) диета – описание, ползи и приложение

Високо-мазнинна (ВМД) диета – описание, ползи и приложение

Описание на високо-мазнинната диета

ВМД диетите (или т.нар. високо-мазнинни диети) са модел на хранене, който има своите специфики и ползи. В настоящият материал, високо-мазнинната диета ще бъде разгледана не като средство за отслабване или покачване на тегло (така, както се описва навсякъде в интернет), а като належащ модел на хранене, спрямо Вашето собствено ДНК за хранене и/или моментни нужди (конкретно заболяване или оплакване).

Мазнините са задължителна съставка на храната. Енергетичният еквивалент на 1 грам мазнини се равнява на 37,7 килоджаула (9 кcal). Хранителните мазнини са единствените доставчици на незаменими (есенциални) мастни киселини, които изпълняват важни мембранни функции и играят ролята на разтворители и преносители на мастно-разтворимите витамини А, D ,Е и К.

Основните мастни групи

 • Фосфолипиди
   – главният представител е лецитинът, когото приемаме с житни и бобови семена и зародиши, ядки, нерафинирани растителни масла, месо, риба, хайвер
 • Стероли
   – богати на растителни стероли са гъбите, зародишите на семената и нерафинираните растителни масла. За човешкия организъм основно значение имат животинските стероли холестерол, сквален и техните производни. Богати на холестерол храни са яйчният жълтък, мозъкът, тлъстите меса и мастните произведения, пълномаслените млечни продукти. При нарушение в мастния метаболизъм повишената концентрация на холестерола в кръвната плазма се приема като фактор за атерогенния риск
 • Мастно-разтворими витамини
   ; – А, D, Е и К
 • Пигменти и други микросъставки
 • Триглицериди
 • Мастни киселини
 • Есенциални мастни
   – доставят се от мазнините на риби и други морски животни

Чревната резорбция на мазнините протича безпрепятствено при 90% усвояемост. Потребностите от мазнините при здравословно хранене са в граници от 68 до 138 грама (дневно) за 24 часа в зависимост от пола, възрастта и физическото натоварване. При диетично и профилактично хранене енергийният дял на мазнините трябва да представлява по-малко от 30% от общия енергиен прием. Т.е. една диета с високомазнно хранене трябва да се напасне спрямо тези показатели. Което означава, че след изчисляване на калориите за деня ви, % мазнини не трябва да обхваща повече от грубо 1200 ккал идващи само от мазнините!

Ползи на високо-мазнинната диета

Всеки от нас асоциира консумацията на мазнините с огромен корем, отеснели дрехи и ниско самочувствие. Истината е, че мазнините играят ключова роля в организма ни всеки ден и имат своите и добри, и лоши страни (ползи). Има няколко факта, които не са много популярни, но ще ви помогнат да „опознаете врага“ още по-добре. В крайна сметка може да ви се стори, че дяволът не е толкова черен. Разбира се, правя една сериозна вметка: консумацията на полезни мазнини е различно нещо, от транс мазнините (промишлено преработените мазнини). С транс мазнините можете да имате сериозни проблеми:

  • мастните клетки увеличават размерите си шест пъти: когато се храните с висококалорични храни продължително време, мастните ви клетки се увеличават шест пъти и тогава започват да се делят. Човек може да има между 40 и 100 милиарда мастни клетки. Те се образуват още преди раждането и до 16-та година вече са завършени. Оттук насетне влияние върху физическото ви състояние имат начинът на живот и гените ви.
  • мастните клетки са жизнено необходими, защото са своеобразни запаси на енергия за организма: проблемите започват, когато приемате много повече транс мазнини, отколкото изразходвате. Мастните клетки влияят на хормоналния баланс. Излишните килограми могат да нарушат хормоналния баланс и да доведат до различни заболявания. Женският хормон естроген е тясно свързан с мастните клетки и при наднормено тегло нивото на хормона също се увеличава, което крие определени рискове за здравето както при жените, така и при мъжете.
  • когато отслабвате, мастните клетки се свиват, а не изчезват напълно: няма защо да изпадате в паника от това, че броят на мастните ви клетки може да е 100 милиарда. Добрата новина е, че когато отслабвате, размерът на клетките се свива и фигурата ви видимо се подобрява. Мастните клетки се запазват за момента, в който отново ще започнете да се храните нормално, за да започнат да складират енергия под формата на мазнини. Именно по тази причина много по-добре за здравето ви е да се имате балансиран хранителен режим, при който да приемате толкова калории, колкото са ви необходими, а не да редувате периоди на строги диети с периоди на безразборно ядене.
  • мастните клетки активират защитните сили на организма: освен неприятната външност, наднорменото тегло води и до сериозни вътрешни катаклизми. Доказано е, че при наличие на излишни килограми клетките на имунната система, наречени макрофаги, се активизират така, сякаш сте се разболели от грип. Добрата новина е, че намаляването на теглото с 10% ( ако сте с наднормено тегло) възстановява нормалното функциониране на системите в организма ви.
  • мастните клетки функционират различно в зависимост от местоположението им в организма: мастните клетки, които са разположени в областта на стомаха, са много по-активни в сравнение с „колегите си“ на други места по тялото. Хората с „бирен корем“, който не се получава само от бира, страдат от високо кръвно и високо ниво на захарта в организма. Мастните клетки в областта на корема произвеждат много повече мастни киселини, които могат да доведат до диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак. Тъй като няма начин как да се отслабне на точно определено място, единственото решение е да тренирате цялото тяло. Добрата новина е, че мазнините на корема изчезват сравнително бързо, ако тренирате редовно.

И до тук с негативните на транс мазнини. Нека преминем над ползите от консумация на здравословни мазнини. Ако не консумирате никакви здравословни мазнини, организмът ви ще се срине! Ако избягвате приемането на мазнини, системите в организма ви, които отговарят за пренасянето на витамините и останалите хранителни вещества просто ще спрат да функционират. Мазнините са необходими за производство на енергия, за набавяне на мастни разтворимите витамини А, D, E и К, които пък отговарят за усвояването на калция. С една дума – да премахнете мазнините изцяло от хранителния си режим, е опасно за здравето. А ето до какво води основната консумация на мазнини, чрез именно високо-мазнинно хранене (диета).

Основната полза на високо-мазниннота диета е, че намалявате по този начин притока на глюкоза в кръвта и така нивата на кръвната захар се регулират по-лесно, нуждите от собствен инсулин стават по-малки и съответно нивото му в кръвта също спада. Заради този физиологически факт, високомазнинното хранене е полезно за повечето хора и дори може да се каже за всички, които искат да се чувстват сити и леки, да не пълнеят и да живеят по-дълго. ВИждате описах по-горе негативите от ежедневна консумация на транс мазнини.

Тази диета (тип на хранене) или по-скоро етап от рационалното ви хранене е особено подходящо за хора с установе диабет и с метаболитен синдром, както и за всички, които искат да свалят килограми при затлъстяване, да нормализират кръвното си налягане и т.н. Някои научни изследвания сочат вече, че чрез високо-мазнинно хранене, усвояваме ползите на превантовното хранене срещу:

Когато в организма попаднат въглехидрати, особено повече прости такива (идващи от плодовете, сладката и други), нуждите от инсулин се увеличават. А покачването на инсулина в кръвта – той не може да осигури гарантиран транспорт на тази глюкоза към мускулите и черния дроб, затова тази същата глюкоза отива в мастните клетки, под формата на мазнини. Ако инсулинът не се секретира достатъчно, отделно или клетките на панкреаса са с понижена чувствителност към него, кръвната захар се повишава патологично и се получава захарен диабет. Когато диабетиците преминават към високо-мазнинно хранене, нуждите им от инсулин намаляват и ако не се намалят дозите му, може да се получите хипогликемия.

Храните, които трябва да се избягват, при спазване на високо-мазнинно хранене са: захарта, картофите, ориз (бял, кафяв, червен и т.н.), царевица, хляб, нишестени, тестени и сладкарски изделия, бира и алкохол, всякакви житнии зърнени култури, сушените плодове, безалкохолни и подсладени плодови сокове, обезмаслено мляко, маргарини и омега-6 мазнини – всички продукти като царевично, слънчогледово, шафраново, соево и фастъчено олио.

Проблемите, свързани с високо-мазнинна диета

Високо-мазнинната диета (реално тя е почти и ниско-въглехидратна диета) води до силно вкисляване на организма и средата, от което могат да страдат бъбреците ви, дори и самия черен дроб и лимфната система. Т.е., ако вие или прилагащия този тип на хранене има допълнителни смущения и неправилна физиология в тези органи, трябва наистина много да се вмимава!

Приложение (по медицински и уелнес подбуди) и интегриране на високо-мазнинно хранене (диетата)

Високо-мазнинната диета е подходяща като временен етап при казуси и като:

Правилно приложение на виско-мазнинната диета

Определете вашата цел и изчислете вашите собствени калории. Можете да подложите калориите ви (BMI) в дефицит или излишък. От тук нататък, спазвайте и други няколко постулата:

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

2 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Детоксикация (детокс диета) - описание, ползи и проложение | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 4, 2020 (09:39)

   […] на калориите: тук вече идват на ход видовете диети. Високомазнинната, кето диетата, палео диетата и т.н. Стратегии, които […]

  2. Покачване на мускулна маса или отслабване, без следене на калориите? | BelchoHristov.Com февруари 28, 2022 (10:25)

   […] с ниски въглехидрати (Ниско въглехидратна диета), с високи мазнин и […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив