Диета с гладуване – описание, ползи и приложение

Диета с гладуване – описание, ползи и приложение

Описание на Диетата с гладуване

Диетата с гладуване (или т.нар. пълен глад) е модел на хранене, който има своите специфики и ползи. В настоящият материал, гладуването ще бъде разгледано не като средство за отслабване (така, както се описва навсякъде в интернет), а като належащ модел на хранене, спрямо Вашето собствено ДНК за хранене и/или моментни нужди (конкретно заболяване или оплакване).

Гладуване – в буквален превод това означава в тялото да не постъпва входяща храна, източник на калории. При гладуването, с оглед на липсата на хранителни вещества и техните калории жизнената дейсност на организма се поддържа за сметка на собствени ресурси.

За гладуването и лечението с гладуване е писано много – за това си има и причина, това е многовековната история. Още според древните летописци, след кратко ровене из материали, открих, че самият велик математик и философ Питагор, живял през VII в. пр. Хр., редовно е гладувал. Това не е било заради тогавашната пазарна икономика на хранителните продукти и дори инфлация на цените разбира се. Вижте защо? Гладувал е заради лечебното действие на глада!

Гладувайте само и единствено ако имате предписание от лекар, неговото менторство и прецизни медицински изследвания и показателия! Не гладувайте, за да и ако искате да отслабнете, защото това няма да се получи!

Тези идеи са получили развитие и в наше време, формирали се школи, научни направления оглавявани от видни учени и лекари, които широко са използвали методите на лечебното гладуване. Гладуването не е подходящо за всички хора. В никакъв случай гладуването не е за хора, които:

 • приемат лекарства
 • имат заболявания като диабет, исхимична болест на сърцето, психически разтройства, жлъчно-каменна болест, язва и много други

Гладуването, веднага е редно да се уточни това, не е метод за трайно отслабване! Но това е метод за временно прочистване на организма от токсини, тежки метали и др. При гладуване, обмяната на веществата не преминава към директно горене на мазнини. Първо, защото обмяната (метаболизма) се забавя, а при бавен или забавен метаболизъм, не горим мазнини – наднормените килограми. И второ – при гладуване, мастните депа остават непокътнати.

Ползи от гладуване

 • загуба на тегло (тук не се визира загубата на мастна тъкан, а отслабване и премахване на храносмилателен детрит). Гладуване се прилага при хора страдащи от тежки форми на затлъстяване, за да се прочистят червата и храносмилателния тракт по естествен начин
 • действа положително на някои кожни проблеми
 • пречиства организма, защото по време на гладуване се изхвърлят в много по-голяма степен вредните вещества
 • спомага намаляването на възпалителните процеси и донякъде облекчава болки свързани с тях
 • спомага за възстановяване на тъканите

Вреди (мунуси) на гладуването

 • в резултат на гладуване, продължило по-дълго време от няколко дена, рискът от попадане на кето тела в кръвта, може да отключите по-сериозни оплаквания или проблеми
 • при гладуване, може да се стигне до гадене, главоболие, сърцебиене, умора, напукана кожа, чувство за студ, подобно на високата температура
 • гладуването понижава на кръвното налягане
 • наблюдава се слаб пулс
 • трудности при дишане

Гладуването не трябва да се прилага при бременни жени, кърменещи жени и при децата. При хора, които не са напълно здрави и приемат лекарства, гладуването влияе отрицателно и в никакъв случай не бива да се прилага. Болните от диабет, хората с проблеми в бъбреците и черния дроб също не трябва да прибягват до лечение с глад. Казано със други думи, гладуването е вид предписание и наложително, ако имаме клиничен казус, който да го изисква.

Ползите от гладуването са факт, но не трябва то да се прилага сляпо и особено без лекарска компетентна намеса и одит! Темата за лечебно гладуване, засяга темата около освобождаване на клетката от всякакъв вид токсин и външни агенти в цитозола й. Това дава предпоставка, след правилно излизане от гладуване, обмяната на веществата да е с по-нормална скорост, това намалява нейното „стареене“ и „износване“. Метаболитно активната тъкан е в пъти по-добра от една, амортизирана, невъзстановена такава. Така че, с правилно хранене, може да се прилага гладуване с цел подобряване превенцията на клетъчно ниво.

По време на гладуването (особено ако е с цел лечение) трябва да се ограничи разходът на енергия, като се избягват всякакъв вид тежък труд и физическа работа, излишните движения и др.

Основни правила и предпоставки за правилно гладуване, с цел лечение

 • трябва да се лежи непрекъснато и да се спи достатъчно. Гладуването и времето в което се осъществява всичко това трябва да прекъсне всички видове ангажименти, работа, телефонни разговори, бизнес и т.н. Виждате защо сами
 • при отпадналост, трябва да се наложи лек профилактичен или частичен масаж – мануален от специалист
 • приемането на течности и то основно на дестилирана вода (липсват в нея минералите) е задължително
 • при евентуални чревни спазми (крампи на червата) се консумира чай (без захар и мед) от липа или лайка
 • гладуването се осъществява само през 2 периода в годината – пролетта и есента

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Обмяна на мазнините и физически (фитнес) натоварвания | Анатомия и физиология | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки май 14, 2020 (15:59)

   […] в по-малък размер дрехи остават безрезултатни. Гладуването пък, от своя страна е най-масовата заблуда, че тялото […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив