Теория на подреждане на храните – “Тръбопроводна теория на храносмилането”

Теория на подреждане на храните – “Тръбопроводна теория на храносмилането”

Кое се определя за правилно хранене?

Правилото за последователността в храненето се основава на терорията, според която най-лесно смилаемите храни трябва да се консумират преди по-трудно смилаемите. Така например, първо трябва да се изяде ябълката, за да премине успешно своя път, без да й пречи някакъв тестен продукт примерно.

Целта на всичко това е храната да се движи плавно надолу през червата, като се избягват всякакви задръствания. Неприятностите започват, когато различни видове храни, за смилането на които е необходимо различно време и различни ензими, се сблъскват с храни от други групи. Вижте повече по темата за ензимите, за да разберете, че наистина е така.

Кой е разумния ред хранене?

Конкретно:

Плодове, фрешове и т.н. като втори, след напитките:

Зеленчуци като трети след плодовете:

Ако имате програма на хранене за клетъчни нужди и някоя от компонентите липсва, заради целите на плана на диетата ви, спазвайте изричното указание за последователност на това, което имате, за всяка порция храна. Продължаваме:

Бобови и зърнени като четвърти след зеленчуците:

Месо, риба и яйца като пети след бобови и варива:

Последни се консумират всички мазнини:

Тръбопроводна теория на храносмилането

Това е т.нар. “Тръбопроводна” теория на храносмилането. Ако се приложи и хранене според кръвна група, то усвояемостта на храната е с изключително по-висок %. Макар и храносмилателнтата ни система да не е толкова опростена като тръбопроводите в жилищата ни, и за нея важат законите за гравитацията и механиката на гъстите течности през тръби. Реално, чревната ни система е именно една такава мрежа от тръби, образно казано разбира се.

Храните могат да се класифицират според различни показатели:

  • плътност
  • водно съдържание
  • сложност на мазнините, въглехидратите и протеините

Колкото по-плътна и сложна е храната, толкова по-дълго ще бъде пътуването й през храносмилателният тракт и толкова по-дълго време ще е необходимо, за да се усвои. Смесването на храни от различни категории и с различна плътност усложнява разграждането на веществата. Ето затова разделното хранене води до по-високо усвояване, но не и до отслабване със загуба на излишни телесни мазнини. Т.е., ако искате да направите добро начало към целесъобразно хранене, преминете през разделно хранене и плавно направете преход към балансирано хранене.

Хроничното претоварване и запушване на храносмилателната ни система, чрез незнание в храненето, е предпоставка за появата на запек, диария, паразити и в крайна сметка на болести като колит, болест на Крон, дивертикулит или дори рак на дебелото черво. Храненето се правилно!

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив