Теория на подреждане на храните – „Тръбопроводна теория на храносмилането“

Теория на подреждане на храните – „Тръбопроводна теория на храносмилането“

Кое се определя за правилно хранене?

Правилото за последователността в храненето се основава на терорията, според която най-лесно смилаемите храни трябва да се консумират преди по-трудно смилаемите. Така например, първо трябва да се изяде ябълката, за да премине успешно своя път, без да й пречи някакъв тестен продукт примерно.

Целта на всичко това е храната да се движи плавно надолу през червата, като се избягват всякакви задръствания. Неприятностите започват, когато различни видове храни, за смилането на които е необходимо различно време и различни ензими, се сблъскват с храни от други групи. Вижте повече по темата за ензимите, за да разберете, че наистина е така.

Кой е разумния ред хранене?

Конкретно:

Плодове, фрешове и т.н. като втори, след напитките:

Зеленчуци като трети след плодовете:

Ако имате програма на хранене за клетъчни нужди и някоя от компонентите липсва, заради целите на плана на диетата ви, спазвайте изричното указание за последователност на това, което имате, за всяка порция храна. Продължаваме:

Бобови и зърнени като четвърти след зеленчуците:

Месо, риба и яйца като пети след бобови и варива:

Последни се консумират всички мазнини:

Тръбопроводна теория на храносмилането

Това е т.нар. „Тръбопроводна“ теория на храносмилането. Ако се приложи и хранене според кръвна група, то усвояемостта на храната е с изключително по-висок %. Макар и храносмилателнтата ни система да не е толкова опростена като тръбопроводите в жилищата ни, и за нея важат законите за гравитацията и механиката на гъстите течности през тръби. Реално, чревната ни система е именно една такава мрежа от тръби, образно казано разбира се.

Храните могат да се класифицират според различни показатели:

  • плътност
  • водно съдържание
  • сложност на мазнините, въглехидратите и протеините

Колкото по-плътна и сложна е храната, толкова по-дълго ще бъде пътуването й през храносмилателният тракт и толкова по-дълго време ще е необходимо, за да се усвои. Смесването на храни от различни категории и с различна плътност усложнява разграждането на веществата. Ето затова разделното хранене води до по-високо усвояване, но не и до отслабване със загуба на излишни телесни мазнини. Т.е., ако искате да направите добро начало към целесъобразно хранене, преминете през разделно хранене и плавно направете преход към балансирано хранене.

Хроничното претоварване и запушване на храносмилателната ни система, чрез незнание в храненето, е предпоставка за появата на запек, диария, паразити и в крайна сметка на болести като колит, болест на Крон, дивертикулит или дори рак на дебелото черво. Храненето се правилно!

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив