Теория на подреждане на храните – “Тръбопроводна теория на храносмилането”

posledovatelnost_hranene

Кое се определя за правилно хранене?

Правилото за последователността в храненето се основава на терорията, според която най-лесно смилаемите храни трябва да се консумират преди по-трудно смилаемите. Така например, първо трябва да се изяде ябълката, за да премине успешно своя път, без да й пречи някакъв тестен продукт примерно.

Целта на всичко това е храната да се движи плавно надолу през червата, като се избягват всякакви задръствания. Неприятностите започват, когато различни видове храни, за смилането на които е необходимо различно време и различни ензими, се сблъскват с храни от други групи. Вижте повече по темата за ензимите, за да разберете, че наистина е така.

Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net. От 12 години разработвам в качеството си на биолог, диетолог и фитнес експерт индивидуални програми на хранене, тренировки и суплементиране, като по този начин обхващам над 110 проблемни състояния, измежду които са и:

Кой е разумния ред хранене?

  • вода и чай (кафе, диетични напитки)
  • плодове, шейкове, смутита и фрешове
  • зеленчуци
  • бобови и зърнени храни
  • месо, риба и яйца
  • зехтин, маслини, авокадо, ядки
 • Тръбопроводна теория на храносмилането

  Това е т.нар. “Тръбопроводна” теория на храносмилането. Ако се приложи и хранене според кръвна група, то усвояемостта на храната е с изключително по-висок %. Макар и храносмилателнтата ни система да не е толкова опростена като тръбопроводите в жилищата ни, и за нея важат законите за гравитацията и механиката на гъстите течности през тръби. Реално, чревната ни система е именно една такава мрежа от тръби, образно казано разбира се.

  Храните могат да се класифицират според различни показатели:

  • плътност
  • водно съдържание
  • сложност на мазнините, въглехидратите и протеините
 • Колкото по-плътна и сложна е храната, толкова по-дълго ще бъде пътуването й през храносмилателният тракт и толкова по-дълго време ще е необходимо, за да се усвои. Смесването на храни от различни категории и с различна плътност усложнява разграждането на веществата. Ето затова разделното хранене води до по-високо усвояване, но не и до отслабване със загуба на излишни телесни мазнини. Т.е., ако искате да направите добро начало към целесъобразно хранене, преминете през разделно хранене и плавно направете преход към балансирано хранене.

  Хроничното претоварване и запушване на храносмилателната ни система, чрез незнание в храненето, е предпоставка за появата на запек, диария, паразити и в крайна сметка на болести като колит, болест на Крон, дивертикулит или дори рак на дебелото черво. Храненето се правилно!

  Обратно към раздел “Хранене”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Ликопен (Lycopene) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

  Ликопен като средство в борбата с рака Ликопенът е хранителна съставка, подложена на подробно разглеждане заради потенциалните си свойства да...