Пчелно млечице и Мед – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Пчелно млечице и Мед – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Мед

Медът съществува от както свят светува. Безпорен факт! Следи от неговата употреба са открити при всички цивилизации.

Медът още тогава е бил рядък и скъп продукт. Това е основният факт, който е предрешавал кой би могъл да си го позволи. Рядък и донякъде, защото народите са се задоволявали най-често с неговата естествена форма и са го събирали в дивата му форма.

Винаги, когато е бил приготвян в домашни условия, много работа, която изисква, както и малките добиви, са правели от него скъп и труен за добиване продукт, откъдето и поговорката : „Медът е едно, цената му – съвсем друго“.

По тази причина в течение на столетия той е бил използван или като разменна монета, или като обект на голямо облагане с данъци, или пък се съхранява за специализирани религиозни ритуали. Освен своето лечебно приложение (безусловно притежава някои лечебни свойства), медът се изпозлва най-вече за приготовление на различни видове хляб с подправки, но тези продукти са винаги много скъпи и достъпни, все още само за по-заможните хора.

В диетите, медът има много сериозно приложение, в спорта също. Мед се използва като идеална храна с висок (почти 100%) ГИ – гликемичен индекс, за отключването на т.нар. „инсулинов удар“. Искам по-подробно да ви запозная с ползите на 2 продукта:

Пчелно млечице

Физични свойства на маточното млечице

Прясното пчелно млечице е гъсто, пастообразно, непрозрачно вещество с кремавобял цвят. Постепенно добива матово-жълтеникав отенък. Лиофилизираното млечице е бял до светлокремав, силно хигроскопичен прах. Водните му разтвори притежават същите свойства като и естественото. Относителното му тегло е 1,1. Има добра електропроводимост, която зависи от концентрацията на разтвора, температурата, микроелементите, органичните киселини, аминокиселините, белтъците и др. Коефициента на рефракция при 20 °С е от 1,3997 до 1,3811. Активната киселинност на 1% воден разтвор варира от рН 3,6 до 4,8. Oбща киселинност 3,3-6.

Химични свойства на маточното млечице

Млечицето предназначено за ларвите, от които ще се отглеждат пчелни майки съдържа 69% вода т.е. 31% сухо вещество, а млечицето предназначено за ларвите за пчели работнички и търтеи 72% вода т.е. 28% сухо вещество. В прясното пчелно млечице (по Йойриш, и Шкендеров и Иванов) се съдържат:

– белтъци – 10-18 %

– захари – 9-17 % от които глюкоза и фруктоза 5-12%

– мазнини – 1,5-7 %

– минерални соли – 0,7-1,15 %

– албумини и глобулини – от 1:1 до 2:1

– 10-хидрокси-2-деценова киселина – 4,83%

Витамини в пчелното млечице

В един грам пчелно млечице се съдържат следните витамини: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В12, В9(фолиева киселина), витамин С (аскорбинова киселина), витамин Н (биотин) и витамин РР (никотинова киселина). Установени са в неголямо количество мастноразтворимите витамини А, С, D, Е, К. В по-голямо количество са водоразтворимите от групата (В1, В2, В3, В9, РР). Горните стойности варират в широки граници при различните автори поради ползването на различни методики за определянето им.

Макро и микроелементи – желязо, сяра, магнезий, манган, мед, калий, калций, хром, никел, сребро, кобалт, манган, алуминий, арсен, живак, бисмут и злато.

Получаване и съхраняване на пчелното млечице

Най-добри резултати се получават по метода без осиротяване на пчелното семейство. По този начин се запазва целостта и нормалния живот на семейството, и се избягват биологичните смущения, свързани с отнемането на майката. Производството на пчелно млечице започва в края на пролетта и началото на лятото. В семейството трябва да има много пчели на възраст 5-15 дни и запечатано пило. Развитието и функционирането на жлезите секретиращи пчелното млечице, е невъзможно без обилна белтъчна храна – прашец и обилно нектароотделяне. При липсата им пчелите се подхранват със захарен сироп и прашец.

Съхранение на пчелно млечице

До 6 месеца пчелното млечице се запазва добре в хладилник при температура от – 2 до – 5 °С. При – 15 до – 18 °С може да се съхранява до една година. Смесване с пчелен мед в съотношение от 1:10 до 1:100 и съхранение на тъмно в хладилник. Най-добре се съхранява лиофилизираното пчелното млечице с водно съдържание под 5%. Тъй като е силно хигроскопично се поставя в херметически съдове от тъмно стъкло, но не изисква специална температура.

Свойства на пчелното млечице

Противомикробни:

– Streptococcus aureus

– Streptococcus haemoliticus

– Staphilococcus

– Corinelocterium difteriae

– Tripanozoma kruci – сънна болест

– Micobacterium tuberculosis –

Антивирусни:

– Virus influenzoe – грип

Антипротозойни:

– Infusoria

– Amoeba – дизентерия

– Paramecium cauditum

Пчелното млечице като хранително и профилактично средство: представлява високохранително и лесно усвоимо от организма вещество. Съдържа необходимите за нормално съществуване елементи. Усилва апетита, повишава обмяната на веществата, създава бодрост, настроение и прилив на сили, повишава имунната защита, подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.

Фармакологична активност на пчелното млечице

Доказано е активното влияние на пчелното млечице върху обмяната на веществата, регулацията на ЦНС и тъканното дишане. Повишава работоспособността, намалява отпадналостта и умората, увеличава масата на тялото, ускорява растежа, подобрява апетита и съня. Пчелното млечице стимулира действието на двата отдела на вегетативната нервна система – симпатиков и парасимпатиков в резултат на което нормализира кръвното налягане. При страдащите от високо кръвно налягане го понижава и обратно. Увеличава еритроцитите, ретикулоцитите и хемоглобина в кръвта.

Способства за изработване на надбъбречния хормон адреналин. При системно приемане на пчелно млечице се наблюдава регулиране на обмяната на веществата, съкратителната способност на сърдечния мускул, разширяване на коронарните съдове и гладката мускулатура на бронхите. Регулира усвояването на глюкозата в организма и мастната обмяна. оказва влияние върху ендокринната система, половата фригидност, лактацията и дълголетието.

Пчелното млечице и фолиева киселина в състава на пчелното млечице

В пчелното млечице съотношението на витамините от група В е максимално балансирано, което води до максимално полезно въздействие върху организма. По-долу са изброени заболяванията, за които се счита, че са провокирани от понижен прием или повишен метаболизъм на фолиевата киселина в организма. Може да се счита от написаното, че редовен прием на пчелно млечице, ще възспре тези оплаквания и заболявания:

– болест на Алцхаймер

– гръдна жаба /исхемична болест на сърцето, Angina pectoris/

– атеросклерозис

– рак на гърдата

– изгаряния

– дисплазия на шийката на матката (редраково състояние на шийката на матката)

– колоректален рак /Рак на дебелото черво/

– болест на Crohn

– депресивни състояния

– хиперхолестеролемия

– инфаркт на миокарда

– остеопороза

– улцеро-хеморагичен колит

– спонтанни аборти

– невъзможност за забременяване поради ниска активност или недостатъчно количество на сперматозоидите

Цитират се научни трудове и дневните дози, от прием на пчелно млечице, необходими на деца, възрастни, бременни и кърмачки

– кърмачета до 6 месечна възраст: 65 mcg

– кърмачета от 7 до 12 месеца: 80 mcg

– деца от 1 до 3 години: 150 mcg

– деца от 4 до 8 години: 200 mcg

– деца от 9 до 13 години: 300 mcg

– подрастващи от 14 до 18 години: 400 mcg

При възрастни:

– 19 години и повече: 400 mcg

– бременни: 600 mcg

– кърмачки: 500 mcg

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив