Как да ускорим метаболизма си?

Как да ускорим метаболизма си?

Какво е метаболизъм?

Метаболизмът е термин, който се използва за описване на всички химични реакции, участващи в поддържането на живото състояние на клетките и организма. Метаболизмът може да бъде разделен на две категории:

 • катаболизъм – разграждането на молекулите за получаване на енергия
 • aнаболизъм – синтез на всички съединения, необходими на клетките

Трябва да правите разлика между търсен, необходим катаболен процес и този, който лайфстайла ни и незнанието ни го причиняват. Втория е свързан с хормона кортизол, който при стрес, неправилно хранене, неправина диета и неадекватна кардио-фитнес програма разгражда съединителна тъкан, за да се обезпечат моментни енергийни нужди за клетъчните процеси!

Знаете ли че редовното недохранване, забавя обмяната на вещества, вашия метаболизъм?

Да, това е така! Преди да продължим, вижте какво е гладуването. Можете дори сами да определите, дали в действителност гладувате. Затова …

Сметнете вашите калории!

Веднага, ако искате бърза обмяна (матаболизъм) и здраве. Хайде, въведете стойностите си.

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Предупреждение: следващите редове крият сериозен риск да ме намразите! Защото бързата обмяна на вещества изисква пазаруване, миене на чинии, готвене, приготовления и пренос на домашно сготвената и диетична храна навсякъде.

Всички клетъчни процеси изискват енергия, осигурете им я! Ако искате бърз метаболизъм и обмяна на веществата.

Затова, след като сте пресметнали калориите, вижте какво търсите:

 • поддържане на тегло
 • покачване на тегло
 • понижаване на тегло

Аз препоръчвам за забързване обмяната на веществата, тъй като това е приоритет, дори ако ще покачваме тегло (затова тази тема се оставя малко на по-заден план), пресметнатите калории, да бъда подложени задължително в лек дефицит калории. След което се:

Определят броят порции храни на ден

Това става, след като спазите описаните вече правила, тук. Т.е. колко порции хранения за деня ще имате, зависи не от вашите желания и възможности, а от тази необходимост, която калкулатора показва.

Прием на течности и соли

Много важен момент. Силно подценявана е водата и солта. Прекалено много грешни послания има специално за солта. Яжте сол! Просто вижте от колко сол има нужда вашето тяло. Ако не ядете сол, не приемате достатъчно вода, организма ще „жадува“ и затова ще се запасява с вода, ще задържате течности. Осигурявайки солта, тогава спазвайте правилата за хидратиране!

Вместо извод

Искам да обобщя какво ще ви струва буквално и преносно всичко по темата ускоряване на метаболизма и обмяната на вещества:

 • индивидуална стратегия на хранене
 • план за броя порции хранения и типове компоненти в диетата
 • осигуряване на храната (пазаруването й)
 • подходяща термична обработка и прием на тази храна през деня

Или казано по-просто и съвсем директно – да, ние трябва да си готвим храната и да си я носим навсякъде. Какво ще стане, ако просто не искате да съгласите с мен?

 • ще продължите по стария начин, без промяна (само ще прочетете статията и до тук)
 • ще ме послушате, но на 1/2 ще приложите нещата – да, съгласен съм, изисква време да излезем от зоната на комфорт
 • ще започнете, но с полуготова храна, заради оправдянието „нямаме време“ (е, тази храна още повече ще забави обмяната ви, заради маринатите, солта и подправките в този стил на предлагане на тези храни)

Какво ще се получи?

Ще отречете, че тези съвети работят, защото няма да видите резултатите. Ако ги искате – приложете съветите ми този път правилно: сметнете калориите, вижте калориметричната таблица на храните, сметнете си диетата (с броя порции хранения) и я спазвайте, за да имате вече бърза обмана на вещества – метаболизъм! А ако просто наистина сте разбрали идеята на този материал, искате ме за ваш ментор – не се колебайте и вижте всичко по темата „Клубно членство“ още сега!

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Как да отслабнем бързо с диета и фитнес? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 23, 2020 (09:59)

   […] Започнете с поставянето на собствени ви калории в дефицит! Калкулаторът има така опция, вижте я. Отделно вече, този дефицит дали ще е -20% от стойността ви, -40% или -5% зависи от индивидуалните особености на всеки, но цели ускоряване на метаболизма! […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив