Кои са 9-те симптома, че гладувате (не ядете достатъчно)?

Кои са 9-те симптома, че гладувате (не ядете достатъчно)?

Типичните признаци, че не ядете достатъчно, могат да включват чувство на умора, по-често разболяване, загуба на коса или кожни проблеми. Докато затлъстяването и свързаните с него условия се увеличават, опасностите от недохранване са относително пренебрегнати.

Недохранването може да има редица неблагоприятни ефекти върху здравето и благосъстоянието на човека. В тази статия разглеждаме рисковете и причините за недохранване. Ще подчертая 9 признака и симптоми, за които трябва да се внимава, които могат да показват, че човек не се храни достатъчно. Но … хайде нека преди това да видим колко трябва да ядете:

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Сметнайте ли си калориите? Рисковете от недохранване:

Основният риск от недохранване става поднорменото тегло. Това обикновено се определя с помощта на индекса на телесна маса. A рисковете за здравето, свързани с наднорменото тегло, включват:

Причини за недохранване

Някои хора не се хранят умишлено, защото често спазват ограничителни диети или следват популярни здравни тенденции. Понякога тези „диети“ и тенденции могат да бъдат тълкувани погрешно (заради липса на опит с храненето и диетите, че и с разбирането на материята) или да съдържат неподходящи и неиндивидуални хранителни съвети, което може да доведе до недохранване.

Друга причина за недохранване е подценяването на този основен похват за оцеляване. Неглижира се осигуряването, готвенето на храната и миенете след това на посудата в дома. Причини: забързаният лайфстайл, физическата и психическа умора от ежедневието и т.н.

Единствената „основателна“ причина за недохранване е: малко под 800 милиона души по света нямат достатъчно храна, за да поддържат здравословен начин на живот в резултат финансовотоим състояние. 

Девет признака и симптоми на недохранване

Признаците и симптомите, че човек може да не се храни достатъчно, включват:

1. Умора

Един от най-очевидните и широко разпространени симптоми, който може да показва, че човек може да не се храни, е постоянно да се чувства уморен. Едно тяло получава енергията си от калориите в храната и напитките, които човек консумира. Тялото се нуждае от определено количество енергийни калории, за да функционира правилно. Видяхте и по-горе сами чрез калкулатора колко ви е необходимо, нали? Ако не сте пресметнали калориите си, направете го и не гладувайте повече!

Броят на калориите, необходими за поддържане на здравословно тегло, ще варира от човек на човек и зависи от различни фактори, като например размера на тялото, метаболизма и нивата на физическа активност. Когато някой се храни недохранващо, консумира по-малко калории, отколкото е необходимо на тялото му, за да функционира правилно. Това може да има сериозно въздействие върху нивата на енергия, причинявайки чувство на физическа умора и психическа умора, което може да наруши ежедневното функциониране на човека.

Ниските нива на енергия също могат да окажат неблагоприятно въздействие върху физическата активност и дори фитнес показателите ви. 

2. Разболявате се по-често

Недохранването означава, че тялото на човек не получава достатъчно специфични хранителни вещества, за да поддържа здрава имунна система и да се бори с всички болести, които са около нас. Това може също да означава, че заболявания като обикновена настинка, продължават по-дълго, отколкото би трябвало.

3. Косопад

Недохранването може да причини загуба на коса, ако хранителният прием не е достатъчен. Недостигът на протеини, минерали, незаменими мастни киселини и витамини може да причини загуба на коса или други аномалии, като промени в цвета или структурата на косата.

„Клубна Академия“ е правилната инвестиция за цялото семейство. Опознайте храната и силата на клетъчното хранене, за да сте здрави, днес, утре и за в бъдеще!

4. Репродуктивни оплаквания и затруднения

Когато тялото на човек не получава достатъчно хранене, това дава приоритет на определени (а не всички) процеси да се съсредоточи върху поддържането, като поддържащите живота процеси на дишане и кръвообращение.

В резултат на това производството на полови хормони може да се наруши, което може да намали желанието на човек за сексуална активност и да прекъсне репродуктивните процеси. Изследователите са показали, че диета, която съдържа недостатъчно калории, може да окаже неблагоприятно въздействие върху репродуктивното функциониране както при мъжете, така и при жените. Това може да предотврати появата на бременност. А причината за това да са недостъчен брой яйцеклетки или сперматозоиди с лоша морфология

5. Постоянно усещане за студ и псевдозиморничавост

Хората се нуждаят от достатъчно ниво на калории, за да поддържат здравословна телесна температура. Консумирането на твърде малко калории може да доведе до спадане на основната телесна температура на човек, което може да създаде постоянно усещане за студ. В проучване от 2011 г. изследователите установяват, че хората, които консумират ограничен брой калории, имат значително по-ниска основна телесна температура от тези, които консумират повече калории.

6. Нарушен растеж при младите хора

Доброто хранене е жизненоважно за правилното развитие на младите хора. Недохранването може да причини хранителен дисбаланс, който уврежда определени аспекти на развитието, като здрав костен растеж. По време на пубертета правилното хранене е от съществено значение, за да могат костите да растат и да се укрепват. Без това човек може да остане трайно по-малък или по-слаб от своите връстници. Защото дълго време жлези с вътрешна секреция са „гладували“. 

7. Проблеми с кожата

Проблемите с кожата са друг признак, че някой може да не се храни. Ако тялото на човек не получава достатъчно количество хранителни вещества, като витамин Е, това може да доведе до кожни проблеми. Без достатъчно витамин Е кожата на човек може да се повреди по-лесно от възпаление или излагане на ултравиолетови лъчи. Други витамини, необходими за поддържане на здрава кожа, включват витамин В-3 и ниацин.

8. Депресия

Депресията е изключително сложно състояние на психичното здраве, което може да има редица взаимосвързани причини. Не винаги е възможно да се определи какво причинява депресията на човек и състоянието не е непременно признак на недохранване. Последните данни обаче сочат, че може да има връзка между лошото хранене и депресията. В проучване на хора, които са били бременни, изследователите установяват, че симптомите на депресия са свързани с по-нисък прием на омега-3 мастни киселини. В друго проучване, което използва данни от 31 424 възрастни, авторите установяват, че тези с депресия имат по-ниски нива на витамин D от други.

9. Запек

Яденето на твърде малко калории също може да доведе до запек. Хората с запек изпитват по-малко движения на червата, отколкото други хора. Те също могат да имат по-твърди изпражнения, които могат да бъдат трудни или болезнени за изхвърляне. Когато човек недояжда, тялото му има по-малко храна, която да се превърне в изпражнения, което може да причини запек. Запекът обикновено означава да имате по-малко от три изхождания на седмица.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Как да ускорим метаболизма си? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 20, 2020 (09:13)

   […] да продължим, вижте какво е гладуването. Можете дори сами да определите, дали в действителност гладувате. Затова […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив