Уелнес и лечение: синдром на хроничната умора

Уелнес и лечение: синдром на хроничната умора

Синдромът на хроничната умора е състояние, включващо дълбока умора, некачествен сън и влошаване на симптомите след каквото и да е физическо натоварване. Точната му причина е неизвестна, но се смята, че комбинация от генетична предразположеност и фактори на околната среда, които я предизвикват.

Всеки човек със синдром на хронична умора има уникален набор от симптоми, интензивността на които може да варира.

Умората и спадът в нивото на активност трябва да присъстват най-малко шест месеца, за да се говори за синдром. Характеристиките на умората включва такива признаци, че тя не се облекчава от сън или почивка и не е резултат от усилено натоварване. Сходни признаци, често объркват диагнозата, затова вижте с какво да не бъркате синдрома на хронична умора:

 • внезапна и отчетлива загуба на сили, като при грипно заболяване
 • болка, включително мускулни болки, болки в ставите или главоболие
 • грипоподобни симптоми, които могат да включват болки в гърлото, подути лимфни жлези или нискостепенна температура
 • чувствителност и непоносимост към топлина, студ, шум и светлина

Тези описани тук състояния не са приятни, но и не са причина, сами да смятате, че страдате от синдрон на хронична умораМоже да има много допълнителни симптоми, включително тревожност или усещане за неравномерен пулс. Общите условия на припокриване включват депресия, синдром на раздразненото черво, шум в ушите, предменструален синдром и ендометриоза.

Изследователите все още не знаят точната причина за синдрома на хроничната умора, но сега много експерти смятат, че тя може да бъде предизвикана от генетични мутации, комбинирани с излагане на определени вируси или токсини. Много повече жени, отколкото мъже, са с диагноза. 

Прекъсване или нарушаване на регулацията на симпатиковата нервна система и хормоните, участващи в оста на хипоталамо-хипофизата-надбъбречна може да бъде включена като основна причина за умората ви. Оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза контролира вашата реакция на стрес, регулира съня и участва в разстройства на настроението, като депресия. Наблюдават се нередности в имунната система на хора с синдром на хроничната умора. При някои имунната система може да е хронично активна. При други част от клетките са необичайно активни или слабо функциониращи. Истинският имунен дефицит обаче не е характеристика на синдрома на хронична умора.

Процесът на диагностика на СХУ може да бъде дълъг и сложен. Синдромът на хронична умора е диагноза на изключване, което означава, че трябва да се изключат други състояния с подобни симптоми (вижте описаните вече по-горе), преди вашият лекар да може да го диагностицира. Няма кръвен тест или сканиране, което да се използва като диагностичен маркер. Следователно хроничната умора се диагностицира въз основа на симптомите и липсата на друго обяснение. Други състояния, които се разглеждат, включват хронични инфекции, разстройства на съня, автоимунни разстройства, сърдечни заболявания, хипотиреоидизъм и клинична депресия. Някои от тези състояния могат да възникнат като припокриващи се състояния с хроничната умора.

Лечението е насочено към индивида за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот. Промените в начина на живот се използват за управление на симптомите на умора, неразположение след физически упражнения, проблеми със съня и др.

Типичният режим на лечение може да включва лекарства без рецепта или добавки. Някои лекари предпочитат когнитивно-поведенческа терапия и упражнения, които постепенно се увеличават при трудност. Някои лекуващи лекари препоръчват промени в диетата, йога и акупунктура. Повечето хора с това заболяване трябва да експериментират с множество възможности за лечение, преди да намерят успешна схема.

Храни, които подобряват симптомите на хронична умора:

Консумирайте полодове:

Доказани формули хранителни добавки срещу хронична умора:

Обратно към раздел “Проблемни състояния”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Кои са 9-те симптома, че гладувате (не ядете достатъчно)? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 8, 2020 (17:02)

   […] хронична умора […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив