Патешко месо | Duck – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Патешко месо | Duck – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Патешкото месо отличен източник на протеин. Патешкото месо е мазно месо, все пак. Съдържа 10-12% мазнини, а когато е с кожата и подкожните тлъстини, мазнината достига до 45%. Само 27% от тези мазнини са наситени (тези, които покачват нивото на LDL или т.нар. лош холестерол).

Патешкото месо има няколко специфики, за съхранението му следвайте тези съвети: прясна патицатата трябва да е без миризма и да има чиста кожа. Патешкото месо трябва да се съхранява в най-студената част на хладилника. Замразената патица трябва да е с по-дебели гърди и да е в херметически затворена опаковка. Патешкото месо, за да запазите неговите ползи и свойства като месо, може да се съхранява във фризер, в продължение на до три месеца.

Спецификата на мазнината около месото е заради биологията на вида – патиците по този начин изолират мускулатурата си чрез кожата и мазнината й от околната среда, често това са водоемите. В тази връзка, тъй като патицата има много енергоемки движения, месото е плътно, мускулесто и често наподобява като вкус дивечовото. Патешкото месо е диетично, ако се използват гърдите и бутовете на животното.

Диетичен начин на обработка

Когато сте закупили патица, тя може да бъде задушена над вряща вода за около 20 до 30 минути, за да се стопят мазнините й. Други метод, който вероятно е по-практичен и лесен е патицата да бъде прободена с нож, оставяйки разстояние между убожданията около 2-3 см. Трябва да се внимава да не се нарязва и наранява месото, а само кожата и подкожната мазнина. Това е лесно, защото мазнината е изключително мека, а месото, което се намира под нея е твърдо на допир. Чрез разрязване на кожата на патицата, като това ще позволи на мазнините да се стопят и отцедят по време на печенето.

Калории и хранителен състав

Патешко месо хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории132
Мазнини5.95
Въглехидрати0
Протеин18.23

Приложение

Макар, че патешкото месо съдържа холестерол и наситени мазнини, докато то се консумира в разумни количества, ще продължава да присъства в списъците на здравословните храни и да се препоръчва за здраво сърце. Ако се консумират само патешки гърди и изобщо месо от патицата без кожа, това може да помогне за снижаване нивото на холестерола и наситените (лоши) мазнини. Патешкото месо е приложимо в:

  • програми за покачване на мускулно тегло
  • програми за отслабване
  • програми за здраве

Полезен микросъстав

Патешкото месо съдържа желязо, цинк, витамини (особено от В групата). Т.е. този вид продукт е подходящ при анемии или за захранване на организма след даряване на кръв. Патешкото месо е добър източник на тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин B6, фолиева киселина, фосфор и селен. В 100 грама сурово месо без кожата (домашна патица) има 79 IU витамин А, 0.36 мг витамин B1, 0.45 мг витамин B2, 53.6 мг витамин B4 (Холин), 25 мкг фолиева киселина, 271 мг калий, 203 мг фосфор, 13.9 мкг селен.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.